Kayseri, 2014 Balkan Kayak Şampiyonası'na hazırlanıyor

Uluslararası Kayak Federasyonu 5-9 Mart tarihleri arasında düzenlenecek 2014 Balkan Kayak Şampiyonası'nın Erciyes Kayak Merkezi'nde yapılmasına yeşil ışık yaktı. Şampiyona kapsamında 20 kadar ülkeden çok sayıda sporcu Erciyes'te ağırlanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

******************
275 milyon euro
Erciyes projesinin
maliyeti
21
Erciyes'te inşaat 
aşamasındaki otel

120 milyon $
Altyapı için 
harcanan para

5 bin
Erciyes'te hedeflenen 
yatak sayısı
*****************

Mahmut SABAH

KAYSERİ - 2014 Balkan Kayak Şampiyonası 5-9 Mart tarihleri arasında Erciyes'te yapılacak. Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, Uluslararası Kayak Federasyonu FIS'ın, şampiyonanın Erciyes'te yapılması için yapılan başvuruyu kabul ettiğini belirtti," Türkiye'nin başvurusundan sonra gerek FIS, gerekse federasyonumuz tarafından görevlendirilen teknik heyetler, geçen mayıs ayında Erciyes'te ‘kayaklı koşu parkuru'nun belirlenmesi için bir dizi çalışma yaptı. FIS Teknik Ekip Başkanı Uros Poviknar, incelemelerinin ardından  Erciyes Kayak Merkezi'ndeki tüm pistlerin, profesyonel şekilde uluslararası standartlarda yapılmış olduğunu ve işlerinin kolaylaşacağını belirterek Erciyes Kayak Merkezi'nde her tarz kış sporu müsabakalarının çok rahatlıkla yapılabileceğini söyledi. Biz kayak federasyonu olarak Erciyes'i çok önemsiyoruz. Erciyes, gerek doğal güzelliği, gerekse kayak sporu için ideal toz karı ile bizim için çok önemli bir dağ. Yapılan yatırımlarla Erciyes kendine özgü bir kayak merkezi kimliğine kavuştu. Kayak Federasyonu olarak, Erciyes'in merkez üssümüz olmasını istiyoruz. Biz bu kararımızı Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'ye illettik" diye konuştu.

Uluslararası Kayak Federasyonu FIS'ın, şampiyona için Türkiye'nin başvurusunu kabul etmesinden sonra Başkan Vekili Mükremin Çepni ile Kayseri'ye gelen Dr. Ayık, Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki'yi ziyaret ederek, 5 - 9 Mart 2014 tarihleri arasında yapılacak şampiyona ile ilgili bir görüşme yaptı. Ayık, "Önce Erciyes'e giderek oradaki tesisleri tekrar gördük. Sonra Özhaseki ile çok verimli bir toplantı yaptık. Erciyes'te yapılacak Balkan Kayak Şampiyonası ile bundan sonra yapılabilecek ulusal ve uluslararası kış sporları etkinlikleri hakkında görüş alışverişinde bulunduk. Önümüzdeki mart ayında yapılacak 2014 Balkan Kayak Şampiyonası  ile 20 dolayında ülkeden çok sayıda sporcuyu Erciyes'te ağırlayacağız. Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile işbirliği yaparak şampiyonanın ön hazırlık çalışmalarını başlattık. Şampiyona için özel ekip kuruluyor. Her noktada görev alacak insanlar isim isim belli olacak. Mükemmel bir organizasyon için yola çıktık. Dört dörtlük bir program hazırlığı içindeyiz." 

Teknik heyet, Kayaklı Koşu Parkuru'nu beğendi
FIS'ın dağdaki teknik ekip çalışmalarını koordine eden Kayseri Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahit Cıngı, 2014'de yapılacak Balkan Şampiyonası için gelen teknik ekiple birlikte kayaklı koşu yarışları için bin 750 metre rakımlı bölgeyi tespit ettiklerini, burasını şampiyonaya hazırlayacaklarını belirterek, "Kayseri Erciyes AŞ, Büyükşehir Belediyesi tarafından, Erciyes Master Planı kapsamında yapılan yatırımları verimli bir şekilde işletmek için kuruldu. Şirketin amacı Erciyes'e gelen kayakçıların kışın emniyet içersinde ve dünya standartlarında kayak yapmalarını sağlamak, Erciyes'i uluslararası turizm ve spor pazarına açmak, olimpiyat, kış oyunları ve çeşitli uluslararası kış sporları müsabakaları düzenlemek.Erciyes'te gerçekleştirilen yatırımların, Kayseri'ye çok ciddi bir vizyon katacağına, kentin yıllardır sahip olduğu, ticaret ve sanayi şehri imajını turizm yönüyle de süsleyeceğine inanıyoruz." şeklinde konuştu.

Erciyes'in önemi giderek daha da artıyor
Bir Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu (FISU) heyetiyle geldiği Kayseri'de il yöneticilerini ziyaret ederek, Erciyes AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Cahit Cıngı ile görüşen FISU Genel Sekreteri Eric Saıntrond,  Erciyes'e yeşil ışık yaktı. Erciyes Master Planı hakkında bilgi alan,
2015'te yapılacak Üniversite Kış Oyunları'na talip olduklarını söyleyen Saıntrond,  "Erciyes'te mevcut tesislere ek olarak yapılacak yeni tesisler tamamlandığında inanıyorum ki, özellikle çevre ülkelerden gelecek konuklar da burada kayak yapabilecekler. Alplerdeki kayak merkezlerinde belli bir doyuma ulaşıldı. O nedenle kayakseverler alternatif arayış içinde. Bu açıdan bakıldığında Erciyes'in önemi daha da artıyor" dedi.

Hizmet sektöründe yeni iş kapısı olacak
Erciyes, devam eden yatırımlarla Alplerden sonra dünyanın ikinci büyük kış turizm merkezi olmaya hazırlanıyor. Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin 2005 yılında başlattığı ‘Kayseri Turizm Master Planı'nın 3'ncü ayağını oluşturan Erciyes Kayak ve Kış Sporları Turizm Merkezi Projesi, kayak pistleri, karlama üniteleri, sosyal tesislerle, konaklama ve dinlenme merkezleri tamamen bitmiş olarak gelecek yılın sonunda hayata geçiyor. Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, proje maliyeti 275 milyon euro olarak belirlenen Erciyes Master Planı'nın ilk etap çalışmalarının bittiğini  ifade ederek, "Şimdi sırada, özel sektörün inşaat aşamasındaki 21 otelle, Tekir Göleti kenarında kurulacak tatil köyü var. Altyapı için bugüne kadar 120 milyon dolar harcadık. Proje tam kapasite ile devreye girdiğinde dağdaki yatak sayısı 700'den 5 bine çıkacak 3-4 bin kişiye doğrudan iş imkanı sağlanmış olacak. Erciyes'te yılın dört mevsimi doluluk sağlayan turizm potansiyeli hedefliyoruz. Tesisler kayak sezonu sona erdiğinde kongre turizmine açılacak. Başta futbol takımları olmak üzere sporcu kafilelerine, yayla turizmi için gelen yerli ve yabancılara, mevcut tesisler kamp ve dinlenme alanları olarak hizmet verecek."