Kayseri iş dünyası 'Sanayi Gecesi'nde buluştu

Kayseri Sanayi Gecesi iş dünyası ile hükümet kanadını bir araya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HATİCE ŞİMŞEK - ARZU BAĞCI

KAYSERİ - Kayseri Sanayi Odası'nın düzenlediği Sanayi Gecesi'nde konuşan Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, "Firmalar 2016'yı kriz değil fırsat yılı olarak değerlendirdiğinde güzel yerlere geleceğiz” dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu da "Savaşlar yaşandı. 2 yılda 4 seçim oldu. Bu ortamda Kayserili sanayici ve tüccar madalyalık işler yaptı” dedi. KSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, tek parti iktidarının iş dünyasını ümitlendirdiğini söyledi. Boydak, "Yapılacak reformların arkasındayız. 2016'da önümüzün açılması ile koşmamız gerekiyor” diye konuştu. Geceye, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Kayseri milletvekili Taner Yıldız'ın yanı sıra çok sayıda yetkili ve iş çevreleri katıldı. Kayseri Sanayi Odası'nın (KSO) bu yıl 11'inci kez düzenlediği Sanayi Gecesi'ne aralarında Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, Kayseri Valisi Orhan Düzgün, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki, eski Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı ve Kayseri milletvekili Taner Yıldız, TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ve MÜSİAD Genel Başkanı Nail Olpak'ın da olduğu kalabalık bir davetli topluluğu katıldı. Gecede İSO ilk ve ikinci 500'de yer alan, 2014 kurumlar vergisinde ilk 15 sıradaki sanayicilere ve 2014 yılı itibariyle en çok ihracat yapan ilk 15 firmaya ödül verildi.

2016'da önümüzün açılması ile koşmalıyız

Gecede konuşan KSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Boydak, hükümetin kurulması, tek parti iktidarının sürmesinin iş dünyasını ümitlendirdiğini belirterek, "Ekonomik alanda daha istikrarlı gidiş olacağını görmekteyiz.İş dünyası olarak yapılacak reformların arkasındayız.Türkiye'nin yüzde 5'in üzerinde büyüme potansiyeli olacağı görüşündeyiz.Ülkemizin ve bizlerin hak ve menfaatlerinin korunmasından memnuniyet duyuyoruz. Dış ülkelere 4.5 milyar dolar yardım yapar konuma gelmemiz bizi gururlandırıyor. 2016 yılında önümüzün açılması ile koşmamız gerekiyor. Türkiye ekonomisinin yine dünya ortalamasının üzerinde olacağı görüşündeyiz. Kayseri'de de elimizden geleni yapacağız. Ekonomi Bakanımıza Kayseri ile ilgili taleplerimizi bir dosya halinde arz ettik. Kayseri yıldız kentlerden biri. Hedefimiz Kayseri'nin kalkınması, hane halkı gelirinin artması, bölgeler arası gelişmişlik farkının azalması” diye konuştu.

Kayserili sanayiciler madalyayı hakediyor

TOBB Başkanı M.Rifat Hisarcıklıoğlu da asgari ücretin net 1.300 lira olması durumunda brüt olarak hesaplandığında tüm şirketlere maliyetinin 26 milyar liraya ulaşacağına işaret ederek, bu yükün tamamı işverene yüklenirse, rekabet güçlerini kaybedeceklerini söyledi. Türkiye'nin içinde bulunduğu coğrafyanın çok büyük sıkıntılar içinde olduğunu kaydeden Hisarcıklıoğlu, "Türkiye'nin batısındaki ülkelerde çok ciddi ekonomik krizler oldu. Güney ve kuzeyindeki ülkelerde ise savaşlar yaşandı.

2 yılda 4 seçim geçirmişiz. Böyle bir ortamda Kayserili sanayici ve tüccarın yaptığı işe bakın. İstihdam son 5 yılda Türkiye'de yüzde 41 artarken Kayseri'de yüzde 40'larda arttı. İşyeri sayısı Türkiye'de son 5 yılda yüzde 34 artarken Kayseri'de yüzde 40 artıyor. İhracat Türkiye'de yüzde 30 artarken Kayseri'de yüzde 41 artıyor. 5 yıl önce en büyük sanayi kuruluşu içinde ilk 500'de 10 firmamız varken bu sayı 15'e çıktı. Böyle sanayiciler madalyayı hak ediyor” diye konuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Özhaseki ise Türkiye'nin coğrafi olarak zor bir konumda olduğunu vurgulayarak, "Harita üzerinde baktığınızda etrafımız adeta yanıyor ve onların ortasında selamete doğru huzurla giden bir yapımız var. Bu huzuru koruyabilmek adına bütün arkadaşlarımızla adeta seferber oluyoruz” diye konuştu.

Kayseri'nin bir çok ülkenin iline örnek olabileceğini belirten Kayseri Valisi Orhan Düzgün, "Hemen her hafta bir hayırseverimiz yardımda bulunuyor. Hatta bugün de bir yardımseverin katkılarıyla bir ortaokul açılışı yaptık” diye ifade etti.


'Ekonomik göstergeler 2016'da daha iyi olacak'

Ekonomi Bakanı Mustafa Elitaş, ekonomik göstergelerin 2016 yılında daha iyi olacağını ifade ederek, "Firmalar 2016 yılını kriz yılı değil fırsatlar yılı olarak değerlendirdiğinde çok güzel yerlere geleceğiz” dedi. Rusya'nın yaş meyve ve sebze ambargosunun bu ülkede fiyatları olaganüstü artırdığını savunan Elitaş, "Ticaret ile ilgili meseleleri gelin ticaretin kuralları çerçevesinde sürdürelim” dedi. Rusya'dan Türkiye'ye 4.5 milyon turist geldiğini kaydeden Elitaş, "Gelen turistlerin beraberinde götürdükleri eşyalar da ihmal edilemeyecek seviyede. Ticaret kurallarını başka yöntemlerle engellemeye çalışırsa 2 ülke halkı arasında pekişen dostluğun onarılmaz bir yaraya dönüşmesine Rusya sebep olacaktır” şeklinde konuştu. Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye arasında 'Üçlü Bakanlar Zirvesi'ni 19 Şubat 2016'da Kayseri'de yapacaklarını dile getiren Elitaş, "500'e yakın işadamı geliyor. Yapılacak iş forumunda ikili görüşme imkanı doğacak”dedi. Elitaş, asgari ücret için en uygun paylaşım nasıl olacaksa o şekilde yapacaklarını sözlerine ekledi.

Ödülllerde ilk 3'e girenler

İLK Hacılar 500 
1-HESİSO Elektrik 
2-Kayseri Şeker 
3-Boytaş Mobilya

İSO 2'NCİ 500 
1-Çetinkaya Mensucat 
2-Coreal Alüminyum Kablo
3-Has Çelik

ÖZEL ÖDÜLLER 
1-Kayseri Valisi 
2-Erciyes Teknopark 
3-Bostancı Damper

2014 KURUMLAR VERGİSİ 
1-Kayseri Şeker 
2-Çinkom 
3-Boyteks Tekstil

2014 EN ÇOK İHRACAT YAPAN FİRMA 
1- Boyteks Tekstil 
2- HES Hacılar Elektrik 
3-Boydak Dış Ticaret