Kayseri’de Çocuklar Bilim İçin Yarıştı
STEM modeli, Türkiye’de Kayseri’nin öncülüğünde gelişmeye devam ediyor. 2'incisi düzenlenen "Özgün Stem Materyalleri" yarışmasına bu yıl 42 proje katılım gösterdi.
Dünyanın gelişmiş ülkelerinde okul öncesi eğitimden üniversiteye kadar öğrencilerin analitik ve problem çözme becerilerini geliştiren STEM modeli, Türkiye’de Kayseri’nin öncülüğünde gelişmeye devam ediyor. İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Fischertecnik Türkiye Distribütörü Eduplay öncülüğünde geçtiğimiz yıl ilki düzenlenen “Özgün Stem Materyalleri” yarışması bu yılda 42 projenin katılımı ile gerçekleşti. 7 ortaokuldan 27, 3 liseden 7 projenin katıldığı yarışmada, 6 okul öncesi öğretmeninin hazırladığı 9 projede STEM’in okul eğitiminde kazanımlarını anlatmak amacıyla değerlendirildi. Toplam 15 okulun katıldığı yarışmada Kayseri İl Milli Eğitim Müdürü Bilal Yılmaz ÇANDIROĞLU projelerin hepsini tek tek inceledi. Fischertecnik eğitici oyuncak materyalleri ile hazırlanan projeler arasında güneşe göre yön çeviren evden, sensor ile açılan tek taraflı köprülere, kahve yapma makinasından, engelsiz sandalyeye kadar birçok icat yer aldı. Kazanan öğrencilere danışman öğretmenleriyle birlikte olmak üzere Avrupa turu hediye edildi. Yarışmada ortaokul seviyesinde “Günebakan Ev”, lise seviyesinde de “Hidro Transport” icatları birinci olurken okul öncesi öğretmenler arası yapılan değerlendirmede “Çevre Dostu Akıllı Ev” ve “Kırmızı Başlıklı Kız ve Astro’nun Uzay Yolculuğu” ödüle layık görüldü.
‘’Eğitimin geleceği STEM’de’’
Kayseri’nin STEM modeli için, tüm Türkiye çapında pilot şehir seçildiğini söyleyen Çandıroğlu, ‘’Kayseri’de 3 yıl önce çalışmalarımıza başladık. Gelecek eğitimdeyse eğitimin geleceğinin ise STEM’de olduğuna inandık. STEM, tüm Türkiye’nin geleceğini belirleyecek bir proje. 10 okulumuz 42 proje ile il çapında düzenlediğimiz yarışmaya katıldı. Gördük ki çocuklara fırsat tanındığında hayal bile edilemeyecek cihazlar ürettiler. Bunların hiçbiri katalogda yok. Tamamen kendi başarıları. Özellikle Yahyalı Kız Yurdu’nun başarısıyla gurur duydum’’ diye konuştu.
‘’2016’da bilim merkezi kuracağız’’
Bugün Türkiye’de STEM denildiğinde ilk akla Kayseri’nin geldiğini vurgulayan Çandıroğlu, Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin de projede çok büyük katkısı olduğunu belirtti. Çandıroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: ‘’Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile STEM’i bir adım öteye taşımak için 2016’da bilim merkezi kuracağız. Bugün STEM eğitim modelini Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Kastamonu Üniversitesi yetkilileri kendi okullarında uygulamaya koymak için bizimle işbirliği içerisindeler. Bu bizi çok mutlu ediyor.’’
“Özgün Stem Materyalleri" Yarışmasını Kazananlar;
Beyazşehir İMKB Ortaokulu’ndan Bengisu Şenbaş Günebakan Ev projesi ile ortaokul kategorisinde birini oldu.
Behice Yazgan Kız Anadolu Lisesi 9. Sınıf öğrencisi Şerife Zobu “Hidro Transport” projesi ile lise kategorisinde birinci oldu.
Şehit İsmail Uygun Anaokulundan Öğretmen Yasemin Gürüryılmaz “Çevre Dostu Akıllı Ev” projesi ve Fatma Muhittin Tatar Anaokulu Öğretmeni Nesrin Arslan okul öncesi kategorisinde birinci oldu.