Kayserili tüccar tatile çıkmayı unuttu

Eli sıkılığı ile tanınan Kayserili ticaret erbabının yüzde 66'sı iş yoğunluğundan tatil yapamıyor ya da nadiren yapıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Güneş DOĞDU SOYLU

KAYSERİ - Türkiye'de ticaret denince ilk akla Kayserili tüccar geliyor. Yeşilcam Sineması’nın Vahi Öz ile karakterize ettiği Kayserili tüccarın profilini kentin ticaret odası çıkarttı. Yapılan araştırmaya göre kentteki tüccarların yüzde 66'sı ya hiç tatile çıkmıyor ya da nadiren gidiyor. Kentteki tüccarların eşlerinin yüzde 82.6'sı çalışmıyor. Tüccarlar arasında kalp, şeker ve kolesterole bağlı rahatsızlıklar daha yaygın.

Kayseri Ticaret Odası (KTO) ile Avrupa Birliği Türkiye İş Geliştirme Merkezleri (ABİGEM) tarafından yapılan ' Kayseri Tüccar Profili Araştırması sonuçlarını açıklandı.  Prof. Dr. Mahmut Özdevecioğlu tarafından yürütülen araştırma için 21 anketör KTO üyesi bin 550 kişiye 107 soru sordu. 2013 yılı araştırmasının sonuçları 1997 yılında yapılan 'Tüccar profili' ile karşılaştırılarak kitapçık olarak yayınlanacak.

Kayseri tüccarının yüzde 27’si yıllardır tatile gitmediğini,  yüzde 39’u da nadir olarak tatile gittiğini bildirirken yüzde 61,2’si günlük olarak 9-12 saat çalıştığını belirtmiş. 13-16 saat çalışanların oranı da dikkat çekici biçimde yüzde 14,6. Kayseri tüccarının yüzde 66.9’u ihtiyaç halinde kredi kullandığını belirtirken, yüzde 42,5’inin kredi kartı bulunuyor.

Kayseri Tüccarı geleceğin sektörü olarak sırasıyla, bilişim, enerji ve inşaat sektörlerini görüyor. Tüccarların ithalat yapma oranı yüzde 13, ihracat yapma oranı ise yüzde 18,6. Kayseri tüccarının yüzde 57,8’inin evi, yüzde 26,5’inin ise işyeri kendisine ait. Yani ev sahibi olma oranı işyeri sahibi olma oranından yüksek.

Yüzde 33’ünün önemli miktarda borcu var. Borç alabilmek için ilk olarak bankalara (yüzde 39,1), ikinci olarak da arkadaşlarına başvuruyor (yüzde 23,5). Kayseri tüccarların yüzde 22,6’sı mevcut işinden memnun değil. Tüccarların yüzde 19’u daha önce bir kez iflas yaşadığını belirtmiş.

Kayseri tüccarının yüzde 45,4’ünün ailesinde kendisinden başka gelir sahip birey yok. Yüzde 87’sinin annesi ev hanımı iken eşlerin çalışma oranı yüzde 17,4 yani eşlerin büyük bir çoğunluğu çalışmıyor.

Tüccarların yüzde 70,8’inin eşleri özel sektör veya kamudan emekli. Yüzde 88,1’inin kendi otomobili, yüzde 49,7’sinin bağı ya da yazlığı, yüzde 31,1’inin eşinin otomobili var. Yüzde 15,9’unda ciddi bir sağlık sorunu bulunuyor. Bunlar sırasıyla, tansiyona, kalbe, şekere ve kolesterole bağlı rahatsızlıklar.

Facebook hesabı Twitter'ın 2 katı

Kayseri tüccarının yüzde 61,2’sinin facebook hesabı bulunmakla birlikte, twitter hesabı olanların oranı yüzde 31,6. Tüccarların yüzde 17,9’u bir siyasi partiye, yüzde 28,7’si bir sivil meslek kuruluşuna üye, yüzde 29,9’u düzenli olarak kitap okuyor, yüzde 52,3’ü sigara içiyor.

Model olarak babasını örnek alıyor

KTO Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Hiçyılmaz: 1997 yılı profiline göre tüccarlar geleceğin mesleklerini mobilya, tekstil, pastırma-sucuk, ev tekstili ve halı kilim olarak sıralıyor. Model olarak babasını örnek alıyor. Hobisi ise futbol. 17 yıl önceki araştırmada yüzde 57 olan genç tüccar sayısı yüzde 52.1'e geriledi. Bu da tüccarın yaşlandığının göstergesi. Geleneksellikten modernliğe geçen tüccar, kültürel etkinliklere yatkın değil. STK üyeliği az, sağlık konusunda dikkatsiz.