Kazakistan'daki Türk şirketler ‘serbest kur’dan etkilenecek

Kazakistan'ın serbest kur rejimine geçmesinin ardından tengedeki sert kayıpların ülkede operasyonları bulunan Türk şirketlerini olumsuz etkileyeceği düşünülüyor…

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Kazakistan'ın serbest kur rejimine geçmesinin ardından para birimi tenge sert değer kaybederken; bu ülkede operasyonları bulunan Türk şirketler Anadolu Efes, Alarko Holding, Coca Cola İçecek ve Turkcell'in tengedeki devalüasyondan olumsuz etkilenebileceği belirtiliyor. 

Petrol fiyatlarındaki sert düşüş nedeniyle baskı altında olan Kazakistan para birimi tenge, ülkenin serbest kur rejimine geçmesinin ardından yüzde 25'in üzerinde değer kaybetti. 

Kazakistan borsasında belirlenen resmi dolar/tenge kuru, değişikliğin ardından ilk işlem seansında yüzde 26.2 yükselerek 255.26'ya yükseldi.

Kazakistan’daki Türk şirketleri ne kadar etkileyecek?

İş Yatırım'dan yapılan değerlendirmede, Kazakistan operasyonlarının Anadolu Efes'in toplam satışlarının yüzde 11'ini, Coca Cola İçecek'in ise toplam satış hacminin yüzde 9'unu oluşturduğu belirtilerek, tüketici talebindeki zayıflama nedeniyle şirket finansallarına bu ülkeden gelecek katkıda zayıflama yaşanabileceğine işaret edildi.

Kazakistan'da K-cell ile faaliyet gösteren Turkcell'in ise devalüasyondan sınırlı etkileneceği belirtilen değerlendirmede, "Turkcell K-cell'i Fintur yoluyla özsermaye metodu ile konsolide ediyor, diğer bir deyişle net karından pay alıyor. K-cell'in ikinci çeyrek sonu itibariyle tamamı kısa vadeli ve tenge bazlı 31.7 milyar tenge net borcu bulunuyor, bu da 0.34 FAVÖK çarpanına denk geliyor. Tengedeki devalüasyonun Turkcell üzerindeki etkisi sınırlı olacaktır" denildi.

Kazakistan'da operasyonu bulunan Türk şirketlerden Alarko Holding'in iştiraki Alsim Alarko'nun ise 611 milyon dolarlık mevcut iş büyüklüğünün yüzde 31'i Kazakistan'da bulunuyor. Şirketin toplam proje büyüklüğünün yüzde 29'u da tenge üzerinden. Bu durumun Alsim'in marjları üzerinde olumsuz etki yaratmasının beklendiğini ifade eden İş Yatırım, "Diğer taraftan bu projelerin maliyetlerinin de büyük ölçüde Kazak tengesi üzerinden olması ve projelerin kontratlarının devalüasyona karşı revize edilmesinin mümkün olması marjlar üzerinde baskıyı bir miktar azaltacaktır" dedi.

5 ile 7 gün arasında dengeye oturacak 

Kazakistan Merkez Bankası Başkanı Kairat Kelimbetov, düzenlenen basın toplantısında, piyasanın "tam olarak dengede" bir kur düzeyini beş ile yedi gün arasında bulacağını söyledi.

Kelimbetov, "Yapılan devalüasyon değil, piyasanın arz talep temellerine göre dengeli bir döviz kuru belirlediği serbest kur rejimine geçiştir" dedi.

Hükümet ve merkez bankası başkanı bugün erken saatlerde yaptıkları açıklamada yeni ekonomi politikasının enflasyon hedefleme tabanlı olacağını söyledi.