KDV iadesinde gecikmeler bir yılı buldu

Bürokrasi, KDV iadelerindeki incelemeyi sıkı tutuyor ancak bir yılı bulan gecikmeler şirketleri zora sokuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Mehmet KAYA


ANKARA - Katma Değer Vergisi iadelerinde, vergi dairelerinin incelemeleri geçmişe kıyasla daha yavaş sonuçlandırdığı belirtildi. Üç ayda sonuçlandırılması gereken işlemlerin yavaşlamasıyla bir iadenin bir yılı aşkın süredir ödenmediği kaydedildi. DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, bunun iki nedeni olduğunu, çok sayıda vergi dairesi başkanı ve üst yöneticisinin değişmesinin ardından yeni yöneticilerin temkinli hareket ettiklerini belirttiler. Siyasi belirsizliğin yaşandığı 7 Haziran seçimleri sonrası kamudaki bütün işlemler gibi vergi iadelerinin de yavaşladığı, bütçenin bu dönemde sıkı tutulmasının da ayrıca etki ettiği kaydedildi. KDV iadelerinin bir kısmının 2016’ya kalabileceği de vurgulandı. 2015 bütçesinin geçmiş yıllara kıyasla güçlü tamamlanmak istendiği belirtildi. 

Maliye Bakanlığı ağustosta KDV iadelerini kolaylaştıran yeni tebliğin uygulanması için rehberler yayınlamıştı. Ardından gelen aylar içinde ise çok sayıda vergi dairesi başkanı ve yöneticisinde değişiklikler yapıldı. DÜNYA’ya bilgi veren kaynaklar, vergi dairelerinde yaşanan yönetici ve uygulayıcı durumdaki kişilerdeki değişiklikler sonrası, yeni atanan kişilerin daha temkinli davranmaya başladığını vurguladılar. Yeni tebliğ ve rehberle ilgili uygulama uyum süresinin de devreye girmesi nedeniyle daha önce şirketleri tanıyan ve göreli olarak daha fazla uygulama bilgisi olan kişilerin yerine atanan kişilerin daha temkinli davrandığı ve daha uzun inceleme yaptıklarını kaydettiler. 

2015 bütçesi de belirleyici oldu 

Öte yandan, bir diğer etki olarak da seçim sürecinde siyasi belirsizlik ortamında, dış piyasalara Türkiye’nin en önemli istikrar vurgularından biri olarak bütçenin görüldüğü ve Maliye’nin de dengeleri katı biçimde tutturmak için hassas davranması vurgulandı. Hatta iadelerin ciddi sayılabilecek bir kısmının 2016’ya kalmasının söz konusu olabileceği, 2015 bütçesinin revize tahminlerden dahi daha iyi bir seviyede tamamlanmasının hedeflendiği kaydedildi.

YMM Sezer: Yasa 3 ay diyor ama süreç uzuyor

Güncel Bağımsız Denetim Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, paranın maliyetinin arttığı dönemde fi rmaların devletten alacaklarının büyük önem taşıdığını belirterek, mükellefi n devletten alacaklarına standart getirilmesi amacıyla 15 Haziran 2012’de VUK’ta değişiklik yapıldığını söyledi. Bu yasal düzenlemeyle vergi kanunları uyarınca iadesi gereken vergilerin ilgili belgeleri sağlamak kaydıyla 3 ayda iade edilmesi gerektiğine dikkat çeken Sezer, “Kanun hükmünde yer alan “bilgi ve belgelerin tamamlanması ibaresi” özellikle KDV iade sürecinde anlamını yitirmektedir. Çünkü her ne kadar iade sürecinde istenilen bilgi ve belgeler mevzuat hükümlerinde belirlenmiş olsa da vergi dairesi iadenin durumuna göre bilgi ve belgeleri çeşitlendirebilmekte ve bir yenisini de ekleyebilmektedir. Bu nedenle de kanunda öngörülen 3 aylık süre KDV iadeleri için maalesef uygulanamamaktadır” tespitinde bulundu.

Özdebir: İndirilmiş KDV’de 1 yılı aşan bekleme var

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir, KDV iade sisteminde ve indirilmiş KDV uygulamalarında yeniden düzenlemeye ihtiyaç bulunduğunu söyledi. DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Özdebir, “Bir zihniyet değişikliğine ihtiyaç var. Bütün dünyada kanunlar ve bürokrasi namuslu vatandaşlara göre yazılır. Herkese hırsız gözüyle baktığımız için namuslular mağdur oluyor” dedi. Özdebir, üreticiyi teşvik amacıyla getirilen KDV indirimlerinin iyi ayarlanmaması nedeniyle mağduriyet yaratmaya başladığını kaydetti. İndirilmiş KDV uygulamasına tabi ürünleri üretenlerin, kullandığı girdiler eğer aldığı KDV’den yüksekse bunu yıl sonunda beyan ederek aradaki farkı alması gerektiğini hatırlatan Özdebir, “Ancak ödemeler çok gecikiyor. KDV indirimi yoluyla desteklemek istediğiniz üreticiye aradaki fark kadar ek yük yüklüyorsunuz. İthalatta ise bu sıkıntı yok. Üretimi desteklemek isterken ithalat cazip hale getiriliyor” dedi. Özdebir, indirilmiş KDV alacaklarının bir yıl ve daha uzun sürelerle alınamadığını belirterek, “25 milyon TL ciroyu aşan fi rmalar hızlandırılmış iade alabiliyor” dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir