KGM'den Diyarbakır'a 1 milyar liralık yatırım
Karayolları, Diyarbakır'da çevre yolu, 12 köprülü kavşak ve asfaltlama çalışmaları için 1 milyar lira tutarındaki projeleri uygulamaya koydu
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
DİYARBAKIR - Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM), Diyarbakır'da çevre yolu, 12 köprülü kavşak ve asfaltlama çalışmaları için 1 milyar lira tutarındaki projeleri hayata geçiriyor.
Son yıllarda büyük artış gösteren araç sayısına bağlı olarak Diyarbakır şehir merkezinde artan trafik yoğunluğunu azaltmak, güvenli ve konforlu ulaşımı sağlamak amacıyla Karayolları Genel Müdürlüğü, 3 ayrı projeyi uygulamaya koydu. Çevre yolu, 12 köprülü kavşak ve BSK (Bitümlü sıcak karışım- Beton asfalt) çalışmalarını kapsayan bu 3 proje için yaklaşık 1 milyar lira harcama yapacak.
3 köprülü kavşak tamamlandı
Karayolları 9. Bölge Müdürü Şamil Gülen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kent merkezindeki ana arterlere günlük yaklaşık 30 bin taşıtın çıktığını belirterek, bu yoğun taşıt trafiğini hemzemin, sinyalizasyon sistem ve kavşaklarla çözmenin mümkün olmadığını söyledi.
Bu sıkıntının giderilmesi ve sürücülerin zamandan tasarruf sağlaması amacıyla bir süre önce köprülü kavşak yapımını kararlaştırdıklarını kaydeden Gülen, şöyle konuştu:
"35 milyon liraya mal olan Seyrantepe Köprülü Kavşağı bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katıldığı törenle hizmete açılmıştı. Diclekent Köprülü Kavşağı ile Üniversite Köprülü Kavşağı da tamamlandı. Üniversite Köprülü Kavşağı'nı 21 Aralık Cuma günü Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ile Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in de katılacağı törenle hizmete açılacak. Bunun dışında Kantar, Hal-1, Hal-2, Otogar, Doğum Hastanesi, Gömmetaş, TRT, Üçkuyular ve Migros köprülü kavşakları yapılacak. Bunlardan yapımına başlanan Migros, Hal-1, Hal-2, Otogar ve Doğumevi köprülü kavşaklarının yapımı sürüyor. Migros, Hal-1 ve Hal-2 köprülü kavşakları 1 ay içerisinde tamamlanacak. Otogar, Üçkuyu ve Doğumevi köprülü kavşakları mart ayında hizmete açılacak. Kalan köprülü kavşaklar 2013 yılında hizmete girecek. Bu sayede 2013'ün eylül ayında 12 köprülü kavşağın tamamı hizmete açılmış olacak. Bu 12 köprülü kavşak yaklaşık 150 milyon liraya mal olacak. Köprülü kavşak çalışmasının örnek bir proje olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü diğer illerde hemzemin kavşak çalışması yapılıyor."
85 kilometrelik çevre yolu
Bölge Müdürü Gülen, yoğunluğu azaltmak için transit trafiği çevre yoluna almanın zorunlu hale geldiğinden, bir süre önce çevre yolunun yapımına başladıklarını belirterek, 4 etaptan oluşan çevre yolunun 13 kilometre uzunluğundaki 'Kuzeybatı' etabının bu yıl tamamlandığını söyledi.
Çevre yolunun 30 kilometre uzunluğundaki 'Güneybatı' etabının yapımına da başlandığını bildiren Gülen, şöyle konuştu:
"Bu yol, Siverek'ten gelen trafiği Batman ve Mardin kavşaklarına bağlayacak. 2013 yılında bu etabın 2 şeridini açacağız. Bu iki etabın maliyeti 190 milyon liradır. 2014'te ise bu etabı çift yönlü açacağız. Bu sayede Bağlar ilçesinden geçen ve yoğun trafiğin yaşandığı Sento Caddesi rahatlayacak. Çevre yolunun kalan 2 etabı ile ilgili proje çalışmaları sürüyor. 85 kilometre uzunluğundaki dairesel çevre yolu ile Şanlıurfa, Elazığ, Silvan, Bitlis, Batman ve Mardin istikametleri şehir içi trafiğine girilmeden birbirine bağlanacak."
Sıcak asfalt olacak
Müdür Gülen, Diyarbakır'a gelen bütün yolları bölünmüş yol olarak yaptıklarını, bunların üstünün ise BSK (Bitümlü Sıcak Karışım- Beton Asfalt) ile kaplanacağını söyledi.
Bitümlü sıcak karışım çalışmalarına da başladıklarını, bu kapsamda Siverek'e 20 kilometre kalana kadarki 60 kilometrelik kısmın ihale edildiğini vurgulayan Gülen, şöyle dedi:
"Mardin ve Batman yolunun tamamı, Elazığ yolunun ise 45 kilometresi bitümlü sıcak karışım asfalt olacak. Bunların ihalesi yapıldı. Önümüzdeki yıl asfaltlama çalışmalarına başlanacak. Bu sayede Diyarbakır'ın yolları İstanbul'daki E-5 veya Ankara'daki Eskişehir yolu gibi olacak. Bu çalışmaların tamamlanmasıyla Diyarbakır'a güzel bir eser kazandırılmış olacak. Bu 3 proje toplam 1 milyar liralık yatırımdır. Avrupa standartlarında yollar olacak. Projelerin tamamlanmasıyla trafik güvenliği en üst seviyeye çıkacak, vatandaşların can ve mal güvenlikleri arttırılmış olacak. Konforlu bir ulaşım imkanına kavuşacak vatandaşların, araç ve akaryakıt giderlerinde tasarruf olacak."