Kilis'te Arda Turan heyecanı

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, ilçedeki Suriyeli çocukların talebi doğrultusunda Barselona’nın Türk yıldızı Arda Turan’ı Kilis’e getirtmek için harekete geçtiklerini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

M. TEKİN ÇİÇEK

GAZİANTEP - Nüfusundan fazla mülteci barındırması ile tüm dünyanın dikkatini çeken ve başta Angelina Jolie olmak üzere dünyaca ünlü simaların ziyaret ettiği Kilis’te Arda Turan heyecanı yaşanıyor.

Kilis’i “umudun ve barışın ana şehri” diye tarif ettiklerini belirten Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, Suriyeli çocukların ortak isteğinin Barcelona’nın Türk yıldızı Arda Turan’la top koşturmak olduğunu belirtti.

DÜNYA Gazetesi Bölge Temsilcisi Güneş Doğdu Soylu’ya açıklamalarda bulunan Hasan Kara, Suriyeli çocukların da içerisinde olduğu futbol organizasyonu yaptıklarını, burada Suriyeli çocukların birtakım taleplerinin olduğunu söyledi. Savaşta anne, babasını kaybeden Suriyeli çocukları mutlu etmek için zaman zaman bazı faaliyetlerde bulunduklarını anlatan Kara, “Son organizasyonda Suriyeli çocukları futbol maçında bir araya getirdik. Turnuva sonunda Suriyeli çocuklar hep bir ağızdan Barcelonalı Arda Turan ile top koşturmak isteklerini söyledi. Buna kayıtsız kalmadık, girişimleri başlattık ve olumlu cevap aldık. Eğer ortam uygun olursa bu çocukların hayallerini gerçekleştireceğiz ama burada daha da önemli olan konu; umudunu kaybeden çocukların Barcelona’da oynayan Arda Turan ile top koşturma konumuna gelmeleridir. Onun için Kilis’e umudun ve barışın ana şehri diyoruz. İnsanların burada umutları yeşeriyor, geleceğe umutla bakıyorlar” diye konuştu.

Belediye olarak Suriyelilere yönelik çeşitli kurslar düzenlediklerini ifade eden Kara, temel önceliklerinin Kilis’te yaşayan Suriyelilere Türkçe öğretmek olduğunu dile getirdi. Bunun yanı sıra Suriyelileri belli kademede Türk vatandaşlarıyla birlikte iş sahibi yapmak istediklerini vurgulayan Kara, şöyle devam etti: “Amacımız insan yetiştirip Türkiye’ye ve dünyaya salmaktır. Bu bizim en büyük projemizdir. Bununla ilgili ulusal ve uluslararası etkinliklerimiz olacaktır. Şehrimizde iki sınıf insan var; birisi misafir olarak gelen, umudunu kaybetmiş insanların yeniden umudunun yeşermesi, dünyaya tutunması ve insanlığa hizmet etmesini istiyoruz. Bir tanesi de bu insanlara ev sahipliği yapan Kilis’in barış ve umudun ana şehri olarak dünya tarihine geçmesini istiyoruz.”

BM’nin girişinde Kilis’in adı altın harflerle yazılmalı

Kara, geçen yıl Nobel Barış Ödülü’ne başvurduklarını hatırlatarak, “Dünyanın savaşa gittiği bir ortamda birlikte yaşam kültürü oluşturması açısından Kilis çok iyi bir örnek. Fakat dünya bunu değerlendiremedi. BM dünya barışının sağlanması için kurulmuş bir örgütse BM’nin girişine Kilis’in adı altın harflerle yazılmalı. Çünkü birlikte yaşam kültürü oluşturuyoruz” diye konuştu. 2011 yılından beri Kilis’in farklı bir atmosferde yaşadığına dikkati çeken Kara, şunları söyledi: “Suriye’deki iç savaştan Türkiye’de en çok problem yaşayan yer Kilis oldu. İnsanlar hızlı bir şekilde şehrimize geldi. Bugün itibariyle 94 bin nüfusumuz ve 135 bin Suriyeli misafirimiz bulunuyor. Bunlar Kilis’e birkaç ay içerisinde geldi. Kilis’te müthiş handikap oluştu ama Kilis kendi insanlığı ve güzelliğiyle bunu absorbe etmeyi bildi. Kilis’e kendi nüfusundan fazla insan geldi, belki yüzyıl savaşında bu olmuştur. Fakat kavganın ve gürültünün olmadığı hiçbir dönem olmamıştır. Bunun tek istisnası Kilis’te ise kavga ve dövüş olmadı. Biz evimizi, işimizi ve aşımızı paylaşmaya da devam ediyoruz” diye konuştu..

2016 Kilis’in kâbus yılıydı

Kilis’in 2016’yı “kâbus yılı” olarak yaşadığını kaydeden Kara, “Geçen yılın 18 Ocak’ından itibaren düzenli şekilde Kilis’e füze atıldı, 24 vatandaşımız şehit oldu. Onlarca yaralımız ve maddi hasarlar oluştu. Özellikle kadın ve çocukların psikolojisi müthiş bozuldu. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin düzenlediği Fırat Kalkanı Operasyonu’ndan sonra kent olarak rahat nefes aldık. İnsanlarımız artık rahat uyuyor, çocuklar rahatça okula gönderiliyor. Caddeler, sokaklar tıklım, tıklım dolu. İnsanlar ticaretine devam ediyor” ifadelerini kullandı.

2016 yılının son günü Başbakan Yıldırım’ın Kilis’e gelerek ilçeye 6’ncı bölgeye alınma müjdesini verdiğini ifade eden Kara, “Bizim için müthiş gelişmeydi. Suriye’de olaylar bittiği zaman da Kilis stratejik konumu itibariyle Suriye yapılanmasında en aktif şehirlerin başında gelecektir. Kilis’in 6’ncı bölgeye dahil edilmesi Gaziantep ve Türkiye’deki sanayiciler için, Suriye’de söz sahibi olmak isteyen, yatırımda bulunmak isteyenler için de fırsattır. 6’ncı bölge kararının meyvelerini almaya başladık. Çok yoğun bir şekilde bizim mevcut OSB’ye akım başladı. Herkes yer istiyor. Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas OSB hayata geçiriliyor. Bu sene GAP aracılığıyla ciddi para aktarılacaktır. Güneydoğu’yu İskenderun’a bağlayacak yolumuz yapılacak. Bütün bunlara baktığımız zaman Kilis, stratejik konumda bulunuyor” dedi.

"KİLİS TÜRKİYE’NİN PARLAYAN YILDIZIDIR”

Suriye olayları patlak verdiğinde, “Suriyelilere ve yabancı yatırımcılara vatandaşlık verelim” dediklerini anımsatan Kara, “Hükümetimiz karar aldı, belli oranda 1 milyon dolar ev alana, 2 milyon dolar yatırım yapana, 3 milyon doları belli süre tutana vatandaşlık verilecek. Bunun da Kilis’e olumlu yansıyacağına inanıyorum. Birçok Suriyeli yatırımcı Kilis’e yatırım yapmak istiyor. Kilis’e geldiği zaman Halep’i buradan görebiliyor, Suriye’yi görebiliyor. Yatırımlarını Halep’te yapmış gibi değerlendirecek. Bütün bunları topladığımız zaman gerek Suriye’de yeniden yapılanma, gerek vatandaşlık verilmesi gerek 6’ncı bölgede olmamız, gerek Polateli-Şahinbey Tekstil İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin kuruluyor olması gerekse de Hassa Tüneli’nin yapılıyor olması… Bütün bunlara baktığımız zaman Kilis Türkiye’nin parlayan yıldızıdır. Bütün yatırımcılara sesleniyorum; Kilis şu anda OSB’de yatırım yapmak için çok ucuz. Metrekare 65 lira, büyük bir kısmını devlet karşılıyor. Ondan dolayı da 18 liraya geliyor yatırımcıya. Hem bu yönden çok uygun hem de ucuz işgücü açısından, işgücü bulma açısından olsun. İşgücü açısından şehrimizde bir sıkıntı yok. 2016 yılı kabus olan Kilis’in 2017 Türkiye için umut ve parlayan yıldız olacak. Yatırımcıları Kilis’e bekliyoruz” diye konuştu.

10 LİRA HARCAMAM VARSA ANCAK 2,5 LİRASI BENİM GELİRİM

Türkiye’nin 3 milyona yakın Suriyeli'ye ev sahipliği yaptığına dikkati çeken Kara, “Bu krizi yönetmek için de bakanlık kurulması düşünülebilir mi, düşünülebilir. Göç şu anda AFAD bünyesinde, koordinasyon bu kurum tarafından yapılıyor. Belediye olarak imkanlarımız kıt, kendi ayaklarımız üzerinde, hükümetimizin verdiği desteklerle duruyoruz. Batıdan aldığımız ‘cek, caklarla’ ayakta durmuyoruz. Yoğun göç nedeniyle çöp konusunda tüm büyükşehirleri geride bıraktık. 10 lira harcamam varsa ancak 2,5 lirası benim gelirim. Açığımızı hükümetin verdiği kaynakla idare etmeye çalışıyoruz. Göç Bakanlığı kurulduğu takdirde bu bölgede olacaktır. En stratejik nokta Kilis olacaktır. Bakanlık Ankara’da olacak, bölge yapılanmasında bölge temsilcisinin hayatının büyük kısmını Kilis’te geçireceğine inanıyorum. Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, AFAD kendisine bağlandığı günden itibaren belki Kahramanmaraş’a gittiği kadar da Kilis’e gelmiştir. Ondan dolayı da Kilis’in stratejik pozisyonu çok önemlidir” şeklinde konuştu.

KİLİSLİ VE SURİYELİ KADINLAR BİRLİKTE EĞİTİM ALIYOR

Kilis Belediye Başkanı Hasan Kara, eski evlerin çoğunu alıp onararak sosyal faaliyetlerde kullandıklarını belirterek, “İlk defa Kilisli kadınlarla Suriyeli kadınlar beraber eğitim alıyor. Beraber yaşam kültürüne de katkı sağlıyoruz. 3 konağımız de bu şekilde hizmet veriyoruz. Hedefimiz 15 konakta hizmet ve 15 bin kadına ulaşmak” dedi. Kilis’in sahabeler şehri olduğunu vurgulayan Kara, “Şehirde 300’ün üzerinde sahabe mezarı var. Bu anlamda inanç turizmi bakımından çok stratejik konumdayız. Suriye mutfağıyla Türk mutfağını birleştirecek yapı oluşturmaya çalışıyoruz. Suriye ve Türk yemekleri sunulsun istiyoruz. Bu da farklı bir kültür ve mozaik olacak. Suriye olayı bir krizdi, sıkıntıydı, biz bu krizi fırsata çevirebilirsek çok farklı şeyler kazanacağız. Suriye’deki krizi insanlık adına nasıl fırsata dönüştürebilirizin hesabını yapıyoruz. Bugün Kilis, kendi nüfusundan fazla Suriyeliyi barındırıyor. Buna rağmen kavgasız, gürültüsüz yaşayan dünya tarihinde tek ildir. Dünya barış ve huzur istiyorsa, gelsin Kilis’i görsün. Savaşı istiyorsak, gitsin Suriye’yi görsünler. Dünya insanlık tarihinin en büyük kültürel mirası insan vicdanındaki iyilikten oluşmuştur. 21. yüzyıl insanı bunu kaybetti ama bunu ortaya Kilis çıkardı. Ortayı çıkan bu güzelliğin, hazinenin dünya tarafından sahiplenmesi lazım. Bunun için de tüm dünyanın Kilis’i sahiplenmesi lazım” dedi.

NÜFUSU 2 KAT, ÇÖP 4 KAT ARTTI

Kara, eskiden Kilis’te 40 ton çöp toplarken şu anda 160 ton çöp topladıklarını belirterek, “Nüfusu 2 kat, çöp de 4 kat arttı. Hizmetler de 4 kat artmak zorunda. 10 bin metreküp temiz suya ihtiyaç varken, şu anda 30 bin metreküp temiz suya ihtiyaç duyuyoruz. Ucu ucuna da olsa bunları hükümet desteği ile çözdük. Tüm bunlara rağmen Kilisliler şikâyet etmiyor. Çok kıt imkânlarımızı bile paylaşıyoruz. Altyapıyla ilgili tedbirleri aldık. 3 bin dönüm mesire alanı yapıyoruz. Bu bölgenin en büyük mesire alanı olacak. Asfalt ve kaldırım konusunu tamamen bitiriyoruz. Altyapı ve üstyapı sorununu çözüyoruz. Belediyecilik konusundan bütün sıkıntılara rağmen ayakta kalmaya devam ediyoruz. Kısa vadede sorun yok. 20 günde 15 bin çocuğu giydirdik, hedefimiz Kilis’te botsuz ve montsuz çocuk bırakmamak. 100 gönüllü kadın bunun için çalışıyor, insanların ihtiyacını tespit ediyor” diye kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir