Kimya ihracatı yüzde 27 arttı

Kimya ihracatı, yılın ilk ayında miktar bazında yüzde 27, değer bazında yüzde 23 artış yaşadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) verilerine göre ocak ayında 1 milyar 237 milyon dolarlık kimya ihracatı gerçekleşti.

İKMİB açıklamasına göre, bu yıl 15,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyan kimya sektörü, ocakta miktarda ve değerde ihracat artışı yakaladı. Ocak ayı kimya ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 27,08 artışla 1 milyon 607 bin ton, değerde ise yüzde 23,62 yükselişle 1 milyar 237 milyon dolara ulaştı.

Kimya sektörünün ocakta en çok ihracat yaptığı ilk 10 ülke Birleşik Arap Emirlikleri, Singapur, Almanya, Irak, İspanya, İtalya, İran, Malta, Hollanda ve Çin olarak sıralandı. Sektörün 2017 ve sonrasında ihracatta hedef ülkeler arasına aldığı ABD'ye gerçekleştirilen ihracatın miktarda yüzde 34,11, değerde ise yüzde 19,51 düştüğü ve listede 18. sıraya gerilediği görüldü.

Mineral yağlar ilk sırada

Kimyanın alt sektörlerinin ocak ayında gerçekleştirdiği ihracat rakamlarına bakıldığında mineral yağlar ve ürünlerin 386 milyon 719 bin dolarlık ihracatla uzun bir aradan sonra yeniden ilk sıraya yerleştiği dikkati çekti. Plastikler ve mamülleri 352 milyon 386 bin dolarlık ihracatla ikinci sırada yer alırken üçüncülüğü 95 milyon 546 bin dolarla kauçuk ve kauçuk eşyalar üstlendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, dünya genelinde yaşanan tüm olumsuz gelişmelere rağmen ocak ayında elde ettikleri ihracat rakamlarının sanayicinin yüzünü güldürdüğünü dile getirdi. Akyüz, şunları kaydetti:

"Uçak krizi sonrası kayıp yaşadığımız Rusya pazarına ihracatımız yüzde 19'luk artış yakaladı. Önümüzdeki aylarda petrol fiyatlarındaki yükselişin ekonomisini olumlu etkilemesi beklenen Rusya pazarından alacağımız payın daha da artacağını düşünüyoruz. Yine sektörümüz için büyük önem taşıyan Irak'a ihracatımız yüzde 33,43, İran'a ise yüzde 32,98 arttı. En çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ülkeler arasında Çin, Singapur ve Malta'da yaşanan artışlar dikkat çekiciydi. Singapur'a ihracatımız yüzde 362,67 artışla bu ülkeyi ikinci en çok ihracat gerçekleştirilen ülke yaparken, Malta'ya ihracat yüzde 631,51, Çin'e ihracat yüzde 39,17 arttı.

İhracattaki artışın sürekliliği önemli. Her zaman söylediğimiz gibi umutsuz olmamalıyız. Bunun yanında riskleri de düşünüp temkinli hareket etmek gerekiyor. Önümüzdeki aylarda da ihracatımızdaki artışın sürmesi için istikrarlı bir ortama ihtiyacımız var. Kurdaki ani dalgalanmalar ihracatçı firmalarımızın önlerini görmelerini zorlaştırıyor, bir an evvel makul seviyelere gelmesini bekliyoruz."

Bu konularda ilginizi çekebilir