KKDF’nin kalkması sanayiciyi sevindirdi

Bazı yatırım malları ve ara malların vadeli ithalatında KKDF'nin sıfırlanması üreticileri sevindirdi. Sanayicilerin 1 milyar lira civarındaki finansman yükünden kurtulduğu belirtiliyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA

Hükümetin geçen hafta 'İstihdam, Sanayi Yatırımı ve Üretimi Destekleme Paketi'nde açıkladığı ve bugünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren KKDF kararına iş dünyasından olumlu tepkiler geliyor. Yüzde 6 olarak uygulanan Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranının sıfırlanmasının sanayicileri yıllık 1 milyar lira civarındaki finansman yükünden kurtaracağı belirtildi. İSO Başkanı Bahçıvan, kararın şirketlere de işletme sermayesine de önümüzdeki günlerde çok olumlu katkı yapacağını belirtirken, EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Yorgancılar, 'Ayak bağı olmaktan çıktı' diyerek yatırımların yolunın açılacağını ifade etti. 


 


İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan:
Sanayimizin rekabet gücünü artıracak

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, KKDF uygulamasının kalkmış olmasının sanayicilerin rekabet gücünü artıracağını söyledi. Uzun zamandan beri talep ettikleri şekilde birçok üründe KKDF'nin sıfırlanmış olmasını memnuniyetle karşıladıklarını bildiren Bahçıvan, karara ilişkin şunları söyledi: 
“İstanbul Sanayi Odası olarak her türlü platformda dile getirdiğimiz ve mücadelesini verdiğimiz KKDF uygulamasının kaldırılmış olması kararı, sanayi sektörümüzün uzun zamandan beri beklediği ve somut bir adım olması açısından da çok değerli bir karardır. Sanayicimizin kendi imkanları ile oluşturmuş olduğu kredili ve vadeli bir satın almayı, yüzde 6 gibi bir fona tabi tutmak, maliyetlere çok olumsuz etki yaparak rekabet gücümüzü olumsuz etkilemekteydi. Sanayicimiz, buna çözüm olarak kısıtlı banka kredi kaynaklarını kullanarak peşin ödeme yapmakta, bu da hem bankacılık kesimini ve hem de sanayicimizi daha verimli alanlara kaynak yaratmaktan mahrum bırakmaktaydı. Bu çözüm, şirketlerimizin işletme sermayesine de önümüzdeki günlerde çok olumlu bir katkı yapacaktır. Ve sanayicimizin rekabet gücünü daha da artıracaktır.”

EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar:
Hareket alanımızı genişletti

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da kararın üreten kesimi memnun ettiğini söyledi.  EBSO olarak; yıllardır sanayicilerin üzerinde yük oluşturan, maliyetlerini katlayan konulara ilişkin girişimlerde bulunduklarını vurgulayan Yorgancılar, “Her platformda, bakanlarımıza sunduğumuz her dosyada bu konulara yer vermeye çalışıyoruz. Bugün bir konumuzun daha Resmi Gazete’ de yer alarak çözüme kavuştu. Finansmana ulaşmanın zorlaştığı, maliyetlerin katlandığı bir süreçte; gerek finansman, gerekse de vergi yükü açısından sanayicilerimize ciddi bir mali yük oluşturan KKDF, artık ayak bağı olmaktan çıktı” dedi. 

Yorgancılar, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ederek, “Daha rekabetçi bir yapıya ulaşmamız gerekirken ve ihracatımızı artırmanın yollarını ararken, bu tür ek mali yükler sanayinin önünde her zaman engel teşkil ediyor. KKDF’nin kaldırılması ile hareket alanımız genişledi, yatırımların yolu açıldı ve bir mali yükten kurtulduk.  Diliyor ve ümit ediyoruz ki, benzer mali yüklerin kaldırılması ile reel sektör, Türkiye’nin büyümesinin en önemli itici gücü olmaya devam edecek ve kalkınmasına ivme katacaktır” diye konuştu. 

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk:
Üzerimizden 1 milyar liralık yük kalktı

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, “Yatırımların önünü açmak amacıyla gerçekleştirilen düzenleme yatırım mallarının ve ara malların vadeli ithalatında Kaynak Kullanımını Destekleme Fonu (KKDF) oranını yüzde 6’dan yüzde 0’a indirdi. Maliye Bakanlığı, 2015 yılı bütçesinde vadeli ithalattan KKDF vergisini 500 milyon TL olarak öngörmüştü. KKDF ödememek için peşin ithalat yoluna giden sanayiciler bankalardan kredi kullanıyordu. Kredi maliyetleri de ortadan kalkacak olan sanayiciler yıllık 1 milyar lira civarında bir finansman yükünden kurtulmuş oldu. Bakanlar Kurulu’nun yüzde 0’a indirdiği yüzde 6’lık KKDF oranı 2011 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile konulmuştu” dedi.

Dünya genelinde küresel ekonomik bir durgunluk yaşandığına işaret eden Ünlütürk, sanayide çarkların daha hızlı dönmesini ve bunun sonucunda Türk ihracatçısının daha rekabetçi bir ortama kavuşmasını sağlayan değişikliği doğru bir adım olarak gördüklerini ifade ederek Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci başta olmak üzere emeği geçenlere teşekkür etti. 

Türk sanayicisinin ve ihracatçısının bu değişikliği uzun yıllardır istediğini ifade eden Ünlütürk, “Türk sanayicisinin ve ihracatçısının rekabet gücünü azaltan tüm yüklerden kurtulmasını istiyoruz. Elektrik fiyatlarındaki yüzde 2 TRT payının da aynı şekilde kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.