KOBİ evliliği ‘sorun’ olacak
İş dünyası, KOBİ birleşmelerini teşvik eden yasanın küçümsenmeyecek bir adım olduğunu ancak KOBİ’lerde çok büyük bir beklenti yaratmadığını kaydediyor
Dilek GÜNGÖR
İSTANBUL - KOBİ birleşmelerini teşvik eden düzenleme Meclis’ten geçerek Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayına sunuldu. Ancak tartışmalar yeni başladı. İş dünyası, yasanın küçümsenmeyecek bir adım olduğunu ancak KOBİ’lerde çok büyük bir beklenti yaratmadığını kaydediyor. Çünkü değiştirilen “tanım” ile birçok KOBİ kapsam dışı kalıyor.
Yasaya göre 10 ila 250 kişi çalıştıran şirketler KOBİ tanımına giriyor. Türkiye’deki işletmelerin yüzde 95’i KOBİolarak adlandırılırken, 10 kişinin altında çalışanı olan KOBİ sayısı yüzde 80’e ulaşıyor. Bu nedenle yasanın gerçek KOBİ’leri kapsamadığı belirtiliyor. İkinci olarak ise sadece vergi teşvikinin birleşmeyi teşvik etmeyeceği kaydediliyor. Diğer nokta kanunun 31 Aralık’a kadar olan birleşmeler için geçerli olması. Bu da yasa çıktıktan sonra birleşme için 5- 6 ay gibi bir süre kalacağını gösteriyor.
İş dünyası, kriz döneminde aile şirketlerinin bile kendi içinde anlaşamadığını, farklı şirketlerin birleşmesinin de zor olacağını söylüyor. İş dünyasının isteği,daha cazip teşviklerle evlilikliklerin desteklenmesi.
Haberin ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde