KOBİ'ler makinelerini teminat gösterebilecek
Hüseyin GÖKÇE
ANKARA - Ekonomi Bakanı Zafer Çaglayan Ekonomi Muhabirleri Dernegi ile biraraya geldi. Gazeteceilerin sorularını yanıtlayan Çağlayan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:
- Kobilerin makinelerini de teminat gösterebilmesini sağlayacağız. Aynı konudaki teşviklerin artık tek elden verilmesi için çalışmalar yapiyoruz.
-Yatirim ortami mevzuat paketi torba kanun ile meclise gelecek.
- Madencilik faaliyetlerinde olduğu gibi çed raporu olmadan faaliyete başlanmamasına ilişkin zorunluluğu kaldırıyoruz.
- Firmalar çed başvurusunu yaptıktan sonra onay gelmeden çeşitli izin başvurularını yapabilecekler. Böylece yatırımla ilgili zaman kazanmış olacaklar.
- Yatırım ortamının iyileştirilmesiyle ilgili belirlediğimiz 49 acil eylem planını 2’ye böldük ve bunun ilk kısmını hemen yapılması gerekenler oluşturuyor.
- 2014 yılında yapılması gereken bazı düzenlemeleri 2013 yılına çektik.
- Aynı başlıklar altında başka kurumlar tarafından verilen teşviklerin artık tek bir elden verilmesi için çalışmalara başlıyoruz. Örneğin Ar-Ge teşviklerinde bu işlem yapılacak.
- KOBİ'lerin teminatla ilgili işlemlerini kolaylaştıracak düzenlemeler yapıyoruz. Özellikle makineleri ve işletmelerini de rehin vermeleri konusunda bir düzenleme yapılacak.
- KDV ve KDV iadesine ilişkin bazı düzenlemeleri gözden geçiriyoruz. Traktör konusunda alış ve satış arasında yüzde 8-18 gibi KDV farklılığı var. bu fark firmaların üzerinde finansman yükü olarak kalıyor. Vergi oranlarının eşitlenmesi yönünde bir çalışma yapılacak.
- Yatırım ortamının iyileştirilmesi konusunda bir torba yasa hazırlıyoruz. Bu konuda bir çok bakanlığın yapması gereken düzenlemeler var, bunların çıkarılması zaman alacağı için bakanlığımızın koordinasyonunda bir torba yasa çıkarılacak.
Sanayici Mehmet denetleniyorsa, Koç da denetlenebilir
-OSTİM’de sanayici Mehmet nasıl denetleniyorsa, Koç da Sabancı da denetleniyor. İlgili bakanlık ihbar üzerine veya belli bir sektörü incelemeye alabilir. Bu gruba yönelik özel bir şey yapıldığına ilişkin haberler tamamen dezenformasyondan ibarettir. Ben de sanayicilik yaptığım dönemde firmam defalarca incelendi.
"2.5 TL'ye kim dolar almak istiyorsa alsın"
- Bir taraftan dalgalı kur diyoruz, bir taraftan da rakam veriyoruz. Rakam telaffuz edilmesi, bağlayıcılık açısından doğru değil.
- Merkez Bankası Başkanı iyi, çalışkan bir arkadaşımız. Ancak keşke rakam verip bilek güreşine girmeseydi. Fiyatı arz ile talep belirler. 2 lira veya 2.5 liraya kim dolar almak istiyorsa alsın.
- Merkez Bankası 6 milyar dolar harcadı, sadece 1 kuruş geriledi. yabancı yatırımcı çıkmak istiyorsa doları niye daha ucuza alarak çıksın? Özel sektör borcu nasıl alıyorsa öyle ödeyecek. İnsanların elde ettikleri para cinsinden borçlanması gerekiyor. Bu soruna Güzin Abla bile cevap veremez. Dövizle borç alıp TL ile satış olmaz.
Bakın Merkez Bankası Başkanı bir sürü laf etti, geriye de dönemiyor. Gerektiği yerde müdahale edersin ama girdiğin zaman da ses getirirsin.