KOBİ'lere 'can suyu' desteği başladı

Sıfır faizli can suyu kredisi desteğinde ilk 3 ay geri ödeme yok. Üst limit 100 bin YTL, 12 ayda geri ödenecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - KOBİ'lere 350 milyon YTL'lik sıfır faizli can suyu kredisi desteği bugün başladı. İlk 3 ayı geri ödemesiz alınacak kredi, aylık eşit taksitler halinde toplam 12 ayda ödeyecek.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, yaptığı yazılı açıklamada, KOSGEB'in sıfır faizli can suyu desteğinden yararlanmak isteyen KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarların bugünden itibaren krediye aracılık edecek Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, TEB ve Fortisbank'a başvurabileceklerini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Küresel kriz nedeniyle kaynak sıkıntısı yaşayan KOBİ'lerle imalatçı esnaf ve sanatkarlar için KOSGEB'in 2008 yılı bütçesinden yapılan aktarmalar ve kredi programlarından kalan bakiyelerle oluşturulan 50 milyon YTL'lik kaynakla ulaşılacak kredi hacminin 350 milyon YTL olduğunu anımsattı. Çağlayan, cari faizlerin yüzde 25'leri geçtiği, krediye ulaşmada, finans desteği bulunmasında sorun yaşandığı bu günlerde, 350 milyon YTL'lik kredi hacminin sıfır faizle kullandırılacağını kaydetti.

İlk 3 ay ödeme yok

Kredi faizinin tamamının KOSGEB tarafından karşılanacağını belirten Sanayi ve Ticaret Bakanı, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Bu programda kredi kullanacak olan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerimiz, krediyi, ilk 3 ayı ödemesiz kalanı aylık eşit taksitler halinde olmak üzere toplam 12 ayda ödeyecektir. Program kredisinin yüzde 20'si Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde, yüzde 20'si diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 60'ı da normal yöre ve gelişmiş yörelerde bulunan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lere kullandırılacaktır. Başvurulara göre, bölgeler arasında limit kaydırmaları yapılabilecektir."

Kredi programından 10 binin üzerinde imalatçı esnaf ve sanatkar ile KOBİ'lerin yararlanmasını öngördüklerini bildiren Çağlayan, "KOSGEB Veri Tabanı'na kayıtlı KOBİ'lerle imalatçı esnaf ve sanatkarlar başvurularını direkt olarak Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Yapı Kredi Bankası, Vakıfbank, Şekerbank, TEB ve Fortisbank'a yapacaklar. KOSGEB Veri Tabanı;na kayıtlı olmayanların ise önce KOSGEB Merkez Müdürlüklerine başvurarak KOBİ Beyannamesi ve Yararlanıcı Durum Tespit Formu doldurmaları gerekiyor. Yapılan başvurular KOSGEB ve bankalarca belirlenecek kriterlere göre değerlendirilecektir" ifadesini kullandı.

Çağlayan, teminat sorunu yaşayan esnaf ve sanatkarlar ile KOBİ'lerin, sistem üzerinden Kredi Garanti Fonu;ndan destek alabileceklerini bildirdi.

Üst limit 100 bin YTL

Sıfır faizli 350 milyon YTL'lik can suyu kredisi desteği kapsamında, 9 çalışanı olan KOBİ'ler ile imalatçı esnaf ve sanatkarın 25 bin YTL'ye, kadın imalatçı esnaf ve sanatkarlar 30 bin YTL'ye kadar kredi alabilecek. 9'dan fazla çalışanı olan KOBİ'ler ise 25 bin YTL'lik kredi tabanının üzerine çalışan başına 2 bin YTL ek kredi kullanabilecek. Üst limiti 100 bin YTL olan destekten, 10 binin üzerinde KOBİ'nin ve imalatçı esnaf-sanatkarın yararlanması hedefleniyor.