KOBİ'lerin ömrü uzadı

TEB Genel Müdürü Civil, Türkiye'nin 2023 vizyonuna yönelik girişimcilik alanında yeni bir seferberlik başlattıklarını belirtirken, Genel Müdür Yardımcısı Boz danışmanlık hizmetleri katkısıyla KOBİ'lerin ömrünün 11 yıldan 13 yıla çıktığına dikkat çekti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
ANKARA - Türk Ekonomi Bankası (TEB) Genel Müdürü Varol Civil, TEB olarak Türkiye'nin 2023 vizyonunda stratejik öneme sahip olan girişimcilik alanında yeni bir seferberlik başlattıklarını belirterek, TEB'in, Dünya Bankası'nın bir kuruluşu olan IFC tarafından dünyanın en iyi 3 bankasından biri olarak gösterildiği KOBİ Bankacılığı alanındaki bilgi birikimini şimdi de girişimciler için sunacağını söyledi. Civil, TEB'in bu yeni alanın en önemli adımında "teknogirişimcileri" odağına aldığını ifade ederek, yakın gelecekte girişimci kadınlara, üniversite öğrencilerine ve yeni alanlara yatırım yapmak isteyen işadamlarına yol göstereceğini, destek olacağını ve kapsamda girişimci evi olarak adlandırdıkları merkezler açacaklarını açıkladı. 
 
TEB Genel Müdürü Civil, KOBİ'lerden sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ile birlikte Ankara'da ekonomi basını ile bir sohbet toplantısı düzenledi ve ardından Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen ve TEB'in sponsor olduğu TeknoGirişim Zirvesi'nde de bir konuşma yaptı. Zirveye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün de katıldı. 
 
Sadece krediye değil eğitime de ihtiyaç var
Girişimcilerin gelişebilmesi ve global rekabet karşısında ayakta kalabilmeleri için finansal destek kadar danışmanlık ve eğitim desteğine de ihtiyaçları olduğuna işaret eden Civil "Uygulanabilir iş fikrini bulmak, projeyi kurgulamak işin sadece bir yarısıdır. İşin diğer yarısı ise bu fikri ve projeyi ticari olarak değerlendirmekte yatıyor. Aramızda birçok parlak gencimiz var. Bu gençlerimizin katma değer sağlayacak fikirleri, projeleri var. İşin ilk kısmı tamam. Proje hazır, finansal destek hazır. Peki, bundan sonra ne yapacaklar, şirketi nasıl kuracaklar, ürünlerini nasıl pazarlayacaklar? İşte bu noktada biz TEB olarak danışman banka şapkamızla Türkiye'nin yarınları olan bu gençlerimize bu zorlu süreçte yol gösterme misyonu edindik" diye konuştu. 
 
KOBİ'ler için büyüme senaryoları
2011 yılından itibaren "teknogirişimciler" için pek çok eğitim düzenlediklerini hatırlatan Civil, şunları söyledi: 
"6'sı üniversite olmak üzere toplam 14 etkinlik ile 1000'den fazla girişimciye eğitim olanağı sağladık. Tüm bu eğitimlerde küçük işletmeciliğin temel taşları; işletme yönetimi, iş planı hazırlama, pazarlama satış yönetimi, KOBİ'lerde büyüme senaryoları gibi konularda genç girişimcilerimizi iş hayatına hazırlamayı amaçladık. Bununla yetinmedik; 2012'de Program'a başvuru yapıp, ön elemeden geçen, iş planı hazırlamaya hak kazanan Ankara'da 180, İstanbul'da 60 girişimci adayına iş planı hazırlama eğitimi verdik. Teknogirişimciler başvurularını bizim verdiğimiz bu eğitimler sonucunda tamamladılar." 
 
Elimizi taşın altına koyduk
Her bir teknogirişimci için kendileri ile birebir ilgilenecek, rehberlik edecek alanında uzman TEB KOBİ Danışmanı atamaya başladıklarını ve bununla birlikte internet üzerinden yayın yapan TEB KOBİ TV'de teknogirişimciler için özel alan açtıklarını ve onlara fayda sağlayacak 30'un üzerinde video içerik yayınladıklarını söyleyen Civil, açıklamalarına şöyle devam etti: 
"Elimizin taşın altına koyarak finansal ve bankacılık hizmetleri anlamında da teknogirişimcilere birçok avantaj sunmaya başladık. Örneğin, hibe almaya hak kazandıkları ilk ay, bir an önce işe koyulabilmeleri için 10 bin liraya kadar 0 faizli kredi imkanı sunduk. Teknogirişimcilere bugüne kadar sunduğumuz destekleri şimdi Teknogirişim Zirvesi ile sürdürüyoruz.İl il gezerek 13 binden fazla işadamına ulaştığımız TEB KOBİ Akademi'deki "know-how"umuzu Teknogirişim Zirvesi'ne taşıdık.Girişimcilik gerek istihdama gerekse ekonomiye sağladığı katma değer açısından önemi tartışılmaz. Türkiye'nin geleceği girişimcilerin ellerinde. Teknoloji ise girişimcilik dalgasını büyüten, değer katan en önemli alan. Dünyanın en iyi internet altyapısına sahip ülkelerden biriyiz. Teknolojide dünya ile yarışır haldeyiz. Artık yeni girişimler, yatırımlar hiç de uzağımızda değil. Bu alanda girişimci gençlerimize sunulan pek çok fırsat var. Bakanlığımızın sağladığı Teknogirişim Sermaye Desteği Programı bunun güzel bir örneği. Bir özel sektör kuruluşu olarak biz de TEB olarak Danışman Banka şapkamızla kendilerine her türlü desteği vermeye açığız. Bu imkanlardan en iyi şekilde yararlanmayı bilen girişimci gençlerimizin, Türkiye'yi global ekonomide fark yaratacak konuma taşıyacak yarının işadamları olacağından hiç şüphemiz yok." 
 
Girişim evi ve kuluçka merkezi
Bugün tüm dünyada 28.4 milyar doları bulan girişim sermayesinden en büyük payının da teknoloji sektörüne gittiğini vurgulayan Civil, bu konuda şu görüşleri ifade etti: 
"Türkiye'nin de yetiştirilecek yeni teknogirişimciler ile bu önemli kaynaktan pay alabileceğine inanıyoruz. Girişim Bankacılığı ile Teknogirişimciler'in yanı sıra kadın girişimciler, üniversite öğrencileri, yeni alanlara yatırım yapmayı planlayan işadamları ve genel girişimcileri odağımıza aldık. Girişim Bankacılığının yol haritasını Danışman Banka misyonumuz doğrultusunda şekillendirdik. Girişimcilerin kendi işlerini kurmaları ve küçük işletmelerini başarılı bir şeklide yönetebilmeleri için danışmanlık ve eğitim hizmetlerini sosyal sorumluluk anlayışı ile sunacağız. Bu kapsamda önümüzdeki dönemde belirlediğimiz noktalara TEB Girişim Evleri ve TEB Kuluçka Merkezleri kurmayı planlıyoruz. Girişim Evi içerisinde kurulacak Kuluçka Merkezleri ile işletmeleri geliştirme eğitimi, teknoloji yönetimi danışmanlığı, finansal danışmanlık, hukuk, muhasebe hizmeti ve işyeri tahsisi gibi imkânları ücretsiz olarak sağlamayı amaçlıyoruz. Böylece bir girişimci için gerekli her türlü bilgi desteğini TEB çatısı altında kendilerine sağlayacağız". 
Civil, Teknogirisimci Destekleme Eğitim Programı kapsamında hibe almaya hak kazanan firmalara ilk ay, 10 bin liraya kadar 0 faizli kredi olanağı sunduklarını ve buna ek olarak 1 yıl boyunca söz konusu firmalara avantajlı bankacılık hizmetleri vermeye devam etiklerini de sözlerine ekledi. 
 
650 bin KOBİ müşterimiz var
Basınla sohbet toplantısında soruları da yanıtlayan Civil, bir Dünya Bankası kuruluşu olan IFC tarafından finans dışı hizmetler alanında KOBİ'lere verilen hizmetler kapsamında TEB'in dünyanın en iyi üç bankasından biri olarak tüm ülkelere örnek gösterildiğini vurgularken, TEB'in bugün 650 binin üzerinde KOBİ'ye hizmet verdiğini söyledi. Civil, "Bankacılık sektöründe KOBİ kredilerinin toplam krediler içindeki payı yüzde 24'lerde iken TEB'de bu oran yüzde 44-45'lere ulaşmış durumda. Geçen yıl bizim için çok önemli bir birleşme yılı olmasına ve ağırlıkla bu bütünleşmeye odaklanmamıza rağmen kredilerimiz sektör üzerinde büyüdü. 2012'de de aynı yönde bir büyüme bekliyoruz. Ayrıca toplam krediler içinde KOBİ kredileri çok yüksek oranda olmasına karşın, takipteki kredi oranlarımız da sektör ortalamasının oldukça altında bulunuyor " dedi. 
 
KOBİ bankacılığının kitabını yeniden yazdık
Ekonomi basını ile sohbet toplantısında KOBİ'lerle ilgili yaklaşımlarını ve sundukları hizmetleri anlatan Genel Müdür Yardımcısı Turgut Boz ise TEB'in finansman dışı hizmetlerde KOBİ bankacılığında kendini farklı bir yerde konumlandırdığını belirterek, "Türkiye'de KOBİ bankacılığını yeniden yazdığımız düşünüyoruz. Finans dışı hizmetlerde IFC tarafından dünyanın en iyi üç bankasından biri olmanın yanı sıra son dönemde 2 ödül daha aldık. IFC geldi bizi bir yıl boyunca inceledi. Biz de şimdi başka ülkelere gidip KOBİ bankacılığındaki bu yaklaşımlarımızı anlatıyoruz" dedi. 
 
Yüzde 20'si daha ilk yılda yok oluyor
Boz, Türkiye'de her yıl 136 bin firma kurulduğunu belirterek şu bilgileri verdi: 
"Bu firmalardan 129 bininde çalışan sayısı 0 ile 10 kişi arasında. 5 bin 500'ünde ise 10-50 çalışan var. Sadece bin 500'ünde, ki bunların çoğunluğunu sanayi şirketleri oluşturuyor, 50 ve üzerinde çalışan bulunuyor. Bu firmaların kuruluş sermayeleri ise 100 bin-500 bin ve 2 milyon TL arasında değişiyor. Bu şekilde 160 milyar TL'lik bir sermaye oluşumu söz konusu. Dolayısıyla bu kaynağın doğru yerde doğru sektörde ve doğru bir iş planı ile yürütülmesi lazım. Biz de işin bu aşamasında bu firmalara doğru iş planları yapmaları ve doğru işletme yönetimi yapmaları için destek olmaya ve danışmanlık yapmaya çalışıyoruz. Bu firmaların büyümesi lazım ki ayakta kalabilsinler. Yapılan hesaplamalar bu şirketlerin yüzde 20'sinin daha ilk yılında iken yok olduğunu gösteriyor." 
 
KOBİ'lerin ortalama ömrü uzadı
Boz, BDDK verilerine göre, 55 milyar TL'lik bir kaynağın mikro işletmelere aktarıldığını hatırlatarak "İşte KOBİ danışmanlığının bu kaynağın kullanımında devreye girmesi önemli. Her yıl Mikro işletmeden 6-7 bin KOBİ'ye dönüşüyor. KOBİ'lerin de sadece 500-600'ü orta boya geçiş yapabiliyor. Bu sayının artması için bu işletmelerin normalde 3 yıl içinde 2 kat büyüme gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bizim yaptığımız yönlendirme, danışmanlık ve eğitimlerin de katkısıyla KOBİ'lerde ortalama ömür 11 yıldan 13 yıla çıktı. Bu çok olumlu bir gelişme" dedi.