Koçak Farma'dan biyoteknolojiye 50 milyon dolar

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ÇORLU - Yerli ilaç sanayinin hızla büyüyen firmaları arasında yer alan Koçak Farma, bu yıl biyoteknolojiye 50 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı.
Biyoteknoloji ürünü ilaçların, yeni ve ileri tedavi imkanları sunması, geniş bir tedavi alanına sahip olması nedenleriyle ilaç sektörünün geleceğini temsil ettiğini ve pazar payının hızla arttığını kaydeden Koçak Farma Yönetim Kurulu Başkanı Ender Koçak, "Şirketimiz 2013 yılında biyoteknolojiye 50 milyon dolar yatırım yapma kararı aldı. Biyoteknoloji konusundaki mevcut ve yeni yatırımlarımızın Türkiye'de biyoteknolojik ilaç üretiminin önünü açacağına inanıyoruz" diye konuştu.

2015 yılında dünya ilaç pazarının yüzde 20'sinin biyoteknolojik ürünlerden oluşmasının beklendiğini anlatan Koçak, "Biyoteknoloji ürünleri geleneksel kimyasal ilaçlardan farklı olarak canlı organizmalardan üretildiğinden, geliştirilmesi ve sanayiye uygulanabilir hale getirilmesi yeni teknolojileri, uzun ve pahalı Ar-Ge araştırmalarını gerektiriyor" şeklinde konuştu. "Biyoteknoloji uygulamaları multidisipliner bir çalışmayı içerir ve temel eczacılıkla birlikte birçok bilimsel disiplinle ilişki içine girer. Bu sebeple geniş uzman kadrosunun yer aldığı güçlü bir Ar-Ge ve pilot üretim yapılanmasını gerektirir" diyen Kocak, şunları söyledi: "Gelişmiş ülkelerin yoğun Ar-Ge çalışmaları yaptıkları biyoteknoloji ürünü ilaçlar, patent ve veri koruma gibi yasal korumalardan da yararlanarak, orijinal ilaç tekelini sürdürürken, yüksek fiyatlarıyla gelişmekte olan ülkelerin sağlık ekonomisine ağır bir yük oluşturuyor. Katma değerinin yüksek oluşu nedeniyle, Biyoteknoloji ürünlerinin ülkemizde üretimi ithalatımızı azaltacak, ihracatımıza olumlu katkıda bulunacaktır."

Dünyadaki gelişmelere paralel olarak, Türkiye'de de biyolojik ilaç Ar-Ge ve üretim çalışmalarının artırılması gerektiğini anlatan Ender Koçak,  sözlerini "Koçak Farma ürettiği Biyoteknoloji ürünü ilacını geçen yıl ABD Boston'da bu yıl da ABD Şikago kentinde yapılan Biyoteknoloji kongrelerinde uluslararası tanıtımını yaptı. Kuruluşumuz insan sağlığı ve ülke ekonomisi açısından bu derece önem arzeden biyoteknoloji ürünü ilaçların Ar-Ge üretim çalışmalarını yıllardır sürdürüyor" şeklinde tamamladı.