Konukoğlu: 2013 yılından umutluyuz

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 
 
 
GAZİANTEP - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, 2013'ün büyüme açısından daha iyi bir yıl olacağına inandıklarını belirtti. 
 
Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2012 yılında, dünya genelindeki belirsizliklere rağmen olumlu bir performans gösterdiğini, yurt dışı piyasalarının zorluklarına ve "içeride ekonomiyi soğutma politikalarına karşın" büyümede Avrupa ülkelerini geride bıraktığını ifade etti. 
 
Dünyanın önemli bir bölümünün alınan ekonomik önlemlere rağmen hala durgunluğun pençesinde olduğunu vurgulayan Konukoğlu, "Türkiye potansiyelinin altında büyümekle birlikte 2012'de iyi bir yıl geçirdi" değerlendirmesinde bulundu.
 
Cari açığın azalmasının olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Konukoğlu, daralan pazarlara rağmen ihracat artışının devam etmesinin, enflasyondaki düşüş seyrinin ve faizlerdeki gerilemenin önemli olduğuna işaret etti.
 
Türkiye'nin kredi notunun yükseltilmesinin, ekonomik başarısını teyit ettiğini ifade eden Konukoğlu, kredi notundaki artışın kalıcı yatırımlara dönüştürülmesi durumunda üretimin ve istihdamın da bundan olumlu etkileneceğini kaydetti.
 
Konukoğlu, ekonomide olumlu gelişmelere karşın sanayi üretim endeksi ve imalat sanayi kapasite kullanım oranlarının azaldığına, yılın son aylarından itibaren işsizliğin yükselişe geçtiğine dikkati çekti.
 
"Yapısal reformlar önem taşıyor"
 
Konukoğlu, yurt içindeki gelişmelerin yanı sıra küresel ekonomik beklentiler ve bölgedeki siyasi gelişmelerin ekonomiye etkisine işaret ederek, şöyle devam etti:
 
"Şu anda ülkemizde siyasi ve ekonomik istikrar var. Bundan sonra tekrar büyümeye odaklanmak ve büyümenin kaynağı olarak yerli üretime ağırlık vermek zorundayız. Bunu başarabiliriz. 2013 yılından umutluyuz. Büyüme açısından daha iyi bir yıl olacağına inanıyoruz. Orta Vadeli Program'da 2013 için öngörülen yüzde 4 büyümenin üzerine çıkacak potansiyele sahibiz. İstediğimiz rakamları yakalayabilmek için ülkemizde özel sektör yatırımlarını artırıcı ve sanayimizin rekabet gücünü iyileştirici yapısal reformların yapılması, ihracatta pazar çeşitliliğinin devamı ve iç talepte canlılık önem taşıyor. Avro bölgesinde ekonomik toparlanma ve ABD'deki mali uçurumun çözülmesinin yanı sıra bölgemizdeki Suriye sorunu ve Irak'ta istikrarın korunması yakından izlenmesi gereken konular arasında yer alıyor."
 
Türkiye için yeni yılda önem taşıyan gündem maddelerinin "cari açık, enflasyon ve işsizlik" olduğunu belirten Konukoğlu, yerel seçimlerin yaklaştığına da dikkati çekti.
 
 
"Gaziantep cazibe merkezi"
 
 
Konukoğlu, Gaziantep'in yatırım, üretim, ihracat ve istihdam artışıyla bölgesinde cazibe merkezi konumunu sürdürdüğünü vurguladı. Konukoğlu, şunları kaydetti: 
 
"2012 yılında ihracatta rekorlar kırdık, yıl sonunda 6 milyar dolara koşuyoruz. Sanayide çarklar dönüyor, fabrikaların bacaları tütüyor. Gaziantep'te iş yeri bildirge ve sigortalı işçi sayısına, elektrik tüketiminde artışa baktığımızda yüzde 15 civarında büyüdüğümüzü net şekilde görüyoruz. Türkiye'ye örnek olmaya, büyümeye devam edeceğiz."