‘Konya Avrupa’da road show’a hazır’
Mevlana Kalkınma Ajansı’nın düzenlediği toplantıda; İstanbul, Ankara ve İzmir gibi kentler ile Avrupa’da Konya’nın tanıtımı için ‘road show’lara çıkılması önerisi geldi.
Hatice BAŞPINAR CARI
KONYA - Konya’nın hizmetler sektöründe sıçraması için kenti tanıtan yurtiçi ve yurtdışı ‘road show’lara çıkılması önerildi. Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) tarafından kentin 3 sektörüne yönelik Yatırım Kılavuzu çıkartıldı. Sanayi, tarım ve hizmet sektörüne yönelik üç gün boyunca düzenlenen toplantının son gününde hizmet sektörü mercek altına alındı. Toplantıda yatırımcılar için oluşturulan kılavuz niteliğindeki bu toplantıların başka kentlerde ve Avrupa’da da düzenlenerek, tanıtımın daha güçlü yapılması önerildi.
MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, MEVKA Konya Yatırım Destekleme Ofisi (YDO) Koordinatörü İsmail Ünver’in bir konuşma yaptığı toplantıda DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ da bir sunum gerçekleştirdi. Konya Valisi Muammer Erol’un da katıldığı toplantıda çok sayıda yatırımcı ve işadamı da yer aldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreteri Dr. Ahmet Akman, ajansın kurulduğu günden bugüne kadar 82 milyon lirayı aşan destek sağladığını kaydederek, bölgede bu projelerle birlikte yaklaşık 145 milyon lira kaynağın harekete geçirildiğini belirtti. Akman, ‘Konya Hizmet Sektörü Yatırım Kılavuzu’nu ortak bir çalışma ile hazırladıklarının bilgisini vererek, kılavuzda yer alan bilgileri şöyle sıraladı: “Kılavuzumuzda, Konya’da hizmet sektörünün alt sektörler bazında mevcut durum analizi ve Konya’nın hizmet sektörünün gelişimini destekleyici potansiyelini ifade eden sosyo-ekonomik göstergeler, hizmet sektörünün gelişimi konusundaki güçlü yönleriyle ilin hizmet sektörünün gelişmesi konusunda sunduğu imkanlar ve fırsatlar var. Bu kente yatırım yapmayı düşünen yatırımcıların yararlanabileceği uluslararası, ulusal ve bölgesel düzeydeki teşvik, muafiyet ve destekler dev mevcut. Hizmet yatırımı yapmayı düşünen potansiyel yatırımcılara ihtiyaç duyduğu araziyi sağlayabilecek Selçuk Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nin hangi koşullarda arazi sunduğu ve bu bölgelerde yatırımcılara sağlanan imkanlar, muafiyet ve destekler de bu kılavuz aracılığıyla aktarılıyor. Ayrıca bu sektörde yatırım yapmayı düşünen yatırımcılara, tahsis edilebilecek hazine arazilerinin il ve ilçeler bazında envanteri de sunuluyor.”
Deprem riski en düşük kent, 60 ülkeden büyük
MEVKA Konya Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü İsmail Ünver de toplantı kapsamında “Rakamlarla Konya” başlıklı bir sunum gerçekleştirerek, “Konya, 41 bin kilometre alan ile Türkiye’nin yüzölçümü bakımından en büyük ili. 2 milyonu aşkın nüfusuyla Türkiye’nin 7’ncisi. Konya’da kilometrekareye 53 kişi düşüyor. Deprem riski en düşük olan il. Konya’nın en büyük özelliği ise nüfusunun büyük çoğunluğunun gençlerden oluşuyor olması. Konya sahip olduğu yüzölçümüyle dünya genelindeki 60 ülkeden daha büyük. Nüfusuyla ise 50 ülkeden daha büyük” diye konuştu. Lojistik açısından da kentin önemli olduğunun bilgisini veren Ünver, “ Kentimiz demiryolu ağıyla Türkiye’de 2’nci sırada, il devlet karayolu uzunluğuyla da ülkemizde 1’inci sırada yer alıyor” dedi. 30 binden fazla KOBİ’nin bulunduğu kenttin işyeri sayısı bakımından Türkiye’de 6’ncı ili olduğu bilgisini de veren Ünver, “Konya’nın İSO ilk 500’de 9 adet, 2’nci 500’de 15 firması bulunuyor. Enerji sektöründe Karapınar Enerji İhtisas Bölgesi yatırımcılar için oldukça önemli. Konya 2015’te 2.5 milyar dolar, 2023’te ise 15 milyar dolar ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyor. Yine Konya’da 5 üniversite ve 100 binden fazla öğrenci bulunuyor. Konya 2012 yılı verilerine göre 199 teşvik belgesiyle ülkemizde 5’inci sırada yer alıyor.
İstihdamın yüzde 70’i hizmetler sektöründen
Toplantıda bir sunum gerçekleştiren DÜNYA Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ ise “Dünyanın hiçbir tarafında bulamayacağımız hazinelere sahibiz. Ama buna rağmen dünya sıralamasında 36 milyon turistle 6. sıradayız. Turizm gelirleri açısından da dünya sıralamasında 1. sıradaki ABD’nin 126 milyar dolar yıllık gelirine karşı, Türkiye 26 milyar dolarla 12. sırada” diyerek, “Turizm konusunda iki sorunumuz var. Birincisi daha çok misafir kazanmak. İkincisi misafirlerimizden daha fazla para kazanmak. Konya özelinde de bu durum böyle. Bunun için MEVKA’nın Konya’da konaklamayı teşvik eden programları oldukça önemli” diye konuştu.
Bir zamanlar ‘teşvik’ denince akla sadece sanayiye verilen teşviklerin geldiğini anımsatan Güldağ, “Ancak günümüzde bu durumun hizmet sektörünün lehine değişmekte olduğunu görüyoruz. Hizmetler sektörünün birçok dalı bilişim, mimarlık, mühendislik, çağrı merkezleri, veri sağlama, eğitim ve sağlık teşvik kapsamında yer alıyor. Son dönemde açıklanan turizm teşvikleri de bu anlamda önemli” dedi. Güldağ, şöyle devam etti: “Hizmetler sektörünün gelişmesi gerçekten önemli. 2004 ile 2013 yılları arasında Türkiye’de toplam 5 milyon 119 bin yeni istihdam sağlanmış. Bunun 3 milyon 255 bini hizmetler sektöründe yer alıyor. Bir zamanlar ekonomilerin itici gücü tarımdı. Bu durum zamanla sanayi ve finans sektörlerine yerine bıraktı. Hizmetler sektörü çok ihmal edilse de halen istihdamın yaklaşık yüzde 70’i hizmetler sektöründen geliyor. Hizmetler sektörünün GSYİH içindeki payı da yüzde 65 – yüzde 72 arasında değişiyor. Gelişmiş ülkeler de bu oran yüzde 80 civarında. Şu anda Türkiye’de hizmet sektörüne verilen Türkiye çağın biraz daha ilerisinde. Bu anlamda şu an hizmet sektörüne mevcut teşviklerle girmenin zamanıdır. Sektörü teşviklerle destekleyen bazı ülkelerden örnek vermek gerekirse, Çin’de yalnız hizmetler sektörünün yararlanması için bir serbest bölge açıyor. Başka bir örnek ise, Malezya. Malezya hizmetler sektörüne yönelik teşvik sisteminde köklü bir geleneğe sahip.”
Güldağ, konuşmasında ayrıca Konya’da hizmet yatırımlarının artırılması için 7 öneri de getirdi.
Konya için 7 öneri
Yatırımcıya ‘Konya’ya neden gelmeliyim’ sorusunun yanıtı çok iyi anlatılmalı. Belli projeler belli yatırımcılara sunulmalı, yatırımcıları ikna edecek argümanlar hazırlanmalı. Bunları yapmak için bir ekip kurulsun.
Sanayi dallarına göre, hizmetler sektöründe sosyal ve ekonomik hayata yön veren trendlerin araştırılması büyük önem taşıyor. Çünkü hizmetler sektöründe trendler çok daha hızlı değişiyor. Trendler araştırılsın.
Türkiye’deki eğitim müfredatı günlük hayatı 30-40 yıl öncesinden takip ediyor. Ekonomik gelişmeleri çok net kavratacak şekilde bir bilgi verilemiyor. Kalkınma Ajansları bu eksikliği gidermek için de harekete geçirilsin.
Bilimsel araştırmalar girişimci diline çevrilemiyor. Ajanslar, hizmet sektörünü geliştirmeyi amaçladığında girişimcilerle araştırmaları yapanlar arasındaki bağlantıyı kurma işini bir inovasyon ipucuna dönüştürmeyi üstlensin.
Hizmetler sektörü üzerine araştırma yapanlar daha çok tüketiciye dönük hizmetlere ağırlık veriyor. Ancak şirketlere dönük hizmetler de önem kazandı. Ajanslar, şirketler arasında bir köprü vazifesi üstlensin.
Gastronomiye ilgi yükseliyor. Konya Pazarı adıyla perakende mağazalar açılarak, kentin ürünleri tanıtılabilir. Fast food olarak Konya’nın bir ürünü öne çıkartılabilir. Keşkek neden bir Konya’nın bir fast foodu olmasın.
Kalkınma toplantıları, İstanbul, Ankara ve İzmir gibi yerlerde yapılmalı. Hatta Avrupa’daki hemşerilerin bulunduğu kentlerde de düzenlenmeli. İyi bir kampanya sloganı bulunarak Konya için Road Show’lar yapılsın.