KOP Bölgesi'ne 63,4 milyon lira ödenek

Kalkınma Bakanlığı'nca Konya Ovası Projesi Bölgesi'ndeki illere kullandırılacak 63,4 milyon lira ödenek kesinleştirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA  - Kalkınma Bakanlığı'nca Konya Ovası Projesi (KOP) Bölgesi'ndeki illere kullandırılacak 63,4 milyon lira ödenek kesinleştirildi.

Kalkınma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, su potansiyeli bakımından Türkiye'nin en kısıtlı bölgelerinden birisi olan KOP Bölgesi'nde suyun temini ve sulama sistemlerinin tasarruflu hale getirilmesinin büyük önem arz ettiği belirtildi.

Bakanlığın, bu doğrultuda bölgede küçük ölçekli sulama sistemlerinin rehabilitasyonu ve yaygınlaştırılması amaçlı projelere destek verdiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:
"KOP Eylem Planı hazırlıkları çerçevesinde ilk uygulamasına 2011 yılında başlanılan program kapsamında, ilk yıl KOP İl Özel İdarelerine 50 milyon lira kaynak kullandırıldı. 642 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile 2011 yılında bakanlığımızın bağlı kuruluşu olarak kurulmuş olan KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı bölgede eylem planı hazırlık çalışmalarının ve söz konusu sulama sistemlerine yönelik destek programının koordinasyon görevini üstlenmiştir.
Programın 2012 uygulamasında, ilk aşamada Aksaray, Karaman, Konya ve Niğde illeri İl Özel İdarelerinin proje önerileri belirlenmiş ve KOP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı değerlendirme temelinde, 2012 yılı için kullandırılacak olan 63,4 milyon lira ödeneğin nihai iller arası nihai ödenek dağılımı bakanlığımızca kesinleştirilmiştir."

Bu ödeneklerle hayata geçirilmesi planlanan yaklaşık 100 proje ile bölgedeki mevcut sulama tesislerinin daha tasarruflu hale getirileceği ve yeni modern sulama tesislerinin kurulacağı belirtilen açıklamada, böylece çiftçinin, köylünün tarla içi sulama faaliyetlerinin iyileştirileceği, daha verimli ürün ve daha yüksek gelir elde edileceği, tasarruf edilecek sulama imkanlarının bölgede daha geniş arazilerin, daha uzun süreli, daha verimli sulanmasında kullanılacağı ifade edildi.

Açıklamada, bu kapsamda KÖYDES ile içme suyu, yol gibi temel altyapı ihtiyaçları karşılanan köylere sulama suyu açısından da önemli hizmetler götürüleceği kaydedildi.

"Suyun her damlası ülke için önemli"

Açıklamaya göre, aktarılacak ödenekleri onaylayan Bakan Cevdet Yılmaz, Dokuzuncu Kalkınma Planı ve Orta Vadeli Program'la uyumlu olarak bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmanın, hükümetlerinin öncelikleri arasında olduğunu bildirdi.

Bu amaçla KOP Bölge Kalkınma İdaresi'nin kurulduğunu ve çalışmalara başladığını belirten Yılmaz, "Suyun her damlası ülke için önemli. KOP Bölgesi'nin modern sulama sistemlerine kavuşturulması da önemli bir bölgesel öncelik. Kalkınma Bakanlığı, bu amaçla gerekli çalışmaları yürütüyor" değerlendirmesinde bulundu.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir