Körfez bölgesinden 27 yatırımcı, 41 Türk firması ile bir araya geldi

ULI Türkiye ve Finans Dünyası Dergisi tarafından 'Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması' konulu toplantı düzenlendi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Körfez bölgesinden gelen, toplam 1,5 trilyon doların üzerinde fona sahip 27 yatırımcı, 41 Türk firması ile bir araya geldi.

ULI Türkiye ve Finans Dünyası Dergisi tarafından, REIDIN-Real Estate Investment & Development Information Network'un bilgi ortaklığı ve Ağaoğlu Şirketler Grubu'nun stratejik ortaklığı ile ''Türk Gayrimenkul Sektörünün Körfez Yatırımcıları ile Buluşması'' konulu toplantı düzenlendi.

Toplantıya ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtlayan ULI Türkiye Başkanı Haluk Sur, toplantıya katılan Körfez yatırımcılarının ağırlıklı olarak konuta ilgilerinin olduğunu, arsa arayanlar, otel yatırımları düşünenler bulunduğunu söyledi.

Türkiye'de son 3 yılda gayrimenkul sektörüne giren yabancı sermayenin 13-14 milyar dolar olduğuna işaret eden Sur, ''Türkiye fırsatları iyi değerlendirirse gayrimenkul sektöründe İspanya gibi olmaması için hiç bir sebep yok'' dedi.

Haluk Sur, ''Önümüzdeki 2-3 yılda Körfez bölgesinden Türkiye'ye 10 milyar dolarlık yatırım beni şaşırtmaz. 10-25 yılda ise gelecek yatırımın 200 milyar dolar olacağını düşünüyoruz''

Zorlu Center ile ilgili gelişmelere ilişkin olarak da Sur, ''Türkiye'nin en önemli holdinglerinden biri devlete ait bir araziyi almış, yasal sorunu yok ama projeye başlayamıyor. Maalesef hoş bir görüntü değil. Türkiye son 3 yılda çok hatalar yaptı'' dedi.

"En az 10 tane iş bağlantısı çıkar"

Toplantıya ilişkin basın mensuplarına bilgi veren REIDIN-Real Estate Investment & Development Information Network Üst Yöneticisi (CEO) Ahmet Kayhan ise Reidin'in uluslararası bilgi şirketi olduğunu, gelişmekte olan ülkelerin gayrimenkul sektörüne baktığını ve müşterilerinin yüzde 60'ını uluslararası fonların oluşturduğunu belirtti.

Toplantıya katılan yatırımcıların toplam 1,5 trilyon doların üzerinde fona sahip olduklarını ifade eden Kayhan, ''142 yatırımcıyı davet ettik. Bir kısmı gelmedi, 27 tanesi var. Gelen yatırımcıların hepsi direkt Türkiye ile ilgisi olan yatırımcılar. Gelemeyenler de önümüzdeki 3 ay içinde gelecekler'' dedi.

Kayhan, Türkiye'ye gelen 27 şirket içinde önümüzdeki 6 ayda en az 10 tane iş bağlantısı çıkacağını belirtti.

Kayhan, Türkiye'de yaptıkları proje ile 6 şehri inceleyen gayrimenkul endeksi kurduklarını da kaydetti.

"Türk insanında alım yönünde talep var"

Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da doğru yerde doğru proje ile doğru fiyat, doğru ödeme koşulları ve insanların erişebilirliğinin sağlanmasıyla piyasada her zaman satış olacağını belirtti.

Ağaoğlu, ''Çünkü Türkiye'de konut stoğu çok kötü durumda. İnsanların yeni nitelikli konuta ihtiyacı var'' dedi.

En son yaptıkları kampanyalarla 2 ayda 2 binin üzerinde konut sattıklarına işaret eden Ağaoğlu, krizde, herkesin ağladığı bir dönemde bu rakamın gerçekten iddialı bir rakam olduğunu savundu.

Ağaoğlu, ''Türk insanında alım yönünde talep var. Önemli olan insanlara  doğru projeyi sunup onlara kazandığını göstermeniz'' diye konuştu.

Küresel krizde körfez yatırımcılarının başta ABD olmak üzere batıda çok büyük paralar kaybettiğine işaret eden Ağaoğlu, ''Hala orada (Körfez) çok büyük sermaye birikimi ve büyük paralar var. Kendilerine kazanabilecekleri, yatırdıkları paranın karşılığını alabilecekleri güvenli bir liman arıyorlar. Türkiye de şu anda dünyadaki yatırım yapılacak 3 ülkeden bir tanesi, fırsatlar ülkesi'' diye konuştu.

"Açık bütçe Türkiye'ye kesinlikle yatırım kararı getirecek"

Suudi Arabistan Kralı Abdullah Bin Abdülaziz'in kardeşinin şirketi olan PTA'nın Üst Yöneticisi (CEO) Abdulaziz Alhassan da, 2-3 milyar dolarlık bir yatırım firması olduklarını, finans, gayrimenkul ve bütün sanayi sektörüne yatırım yaptıklarını belirtti.

Türkiye'de genellikle gayrimenkul sektörü ile ilgilendiklerini ifade eden Alhassan, Türkiye'de hızlı büyüme beklediklerini kaydetti.

Türkiye'ye ne kadar yatırım yapmayı planladıklarını ilişkin bir soruya karşılık Alhassan, ''Açık bütçe. Kesinlikle Türkiye'ye yatırım kararı verilecek'' yanıtını verdi.

Alhassan, Türkiye ile ilgili sıfırdan başlayan konut projeleri düşündüklerini, aynı şekilde Türk gayrimenkul firmalarıyla Suudi Arabistan'da da çalışma yapmayı amaçladıklarını ifade eden Alhassan, ''Türk firmaları ile işbirliği amaçlı görüşmeler yapıyoruz. 3 ile 6 ay içerisinde karar verilecek. Konutta eğildiğimiz alan orta ve üst gelir grubu. Suudi Arabistan'da da hedef orta ve üst gelir grubu Türk partner ile. Buradaki yatırım tutarı 1-2 milyar dolar'' dedi.

Yatırım için siyasi istikrarın önemli olduğuna işaret eden Alhassan, kendileri için İstanbul ve Türkiye'nin hala imparator konumunda olduğunu kaydetti.

Unicorn Investment Bank Direktörü Mohamed Marei ise Türkiye'de konut, ofis ve sanayi yatırımlarına baktıklarını belirtti.

Qatari Diar Türkiye Genel Müdürü Fatih Kara da Türkiye'de 500 milyon dolarlık konut ağırlıklı yatırım planladıklarını söyledi.

İkili görüşmelerin yapıldığı toplantının yarınki bölümünde Avrupa ve Anadolu yakasındaki konut alanları ziyaret edilecek.