KOSGEB kanunu değişiyor

TBMM Genel Kurulunda, KOSGEB desteklerinden hizmet ve ticaret sektörlerinin de yararlanmasına imkan tanıyan kanun tasarısının görüşülmesine devam edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sicil affı konusunda bankalar nezdinde zorla bir karar aldırmanın mümkün olmadığını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, KOSGEB desteklerinden; imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de yararlanmasına imkan tanıyan kanun tasarısının görüşülmesine devam edildi.

CHP grubu adına söz alan Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Hükümetin ekonomik krizle ilgili yeterli önlemi almadığını, Türkiye'nin 2009'da en çok küçülecek ülkeler arasına girdiğini ileri sürdü.

Görüşülen tasarının esnaf ve sanatkarın sorunlarına kesin çözüm getirmeyeceğini belirten Tüzün, kesin çözüm için KOBİ ve Esnaf Bakanlığı kurulması gerektiğini ifade etti.

MHP grubu adına söz alan Kastamonu Milletvekili Mehmet Serdaroğlu,  Türkiye'de üretimin her ay rekor düzeyde daraldığını söyledi.

Gençlerin gelecekten artık umutlu olmadığını, toplumun cinnete sürüklendiğini savunan Serdaroğlu, "Biz 3 yıldır krizin geleceğini söylüyoruz. Buna rağmen Hükümet önlem almak yerine pembe tablo çizdi" dedi.

Hükümetin, vatandaşların alım gücünü artırması gerektiğini kaydeden Serdaroğlu, işçi, memur ve emekli maaşlarına zam yapılması, bir kereye mahsus ikramiye verilmesi gerektiğini söyledi.

DTP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan da KOSGEB'e müracaat eden her firmanın para alamadığını, bankaların, işine gelmediği, riskli gördüğü zaman krediyi vermediğini ifade etti. Hükümetin ekonomik kriz karşısındaki tutumunu da eleştiren Kaplan, "Oba helikopteri, ANA, ATA, GAP uçağı derken DAP uçağı da geliyor" dedi.

Tasarıyla ilgili kişisel görüşünü açıklayan MHP Aydın Milletvekili Recep Taner, krizden en fazla esnaf, sanatkar ve tarım sektörünün etkilendiğini, bu kesimlere desteğin artırılması gerektiğini belirtti.

AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı ise tasarı üzerindeki eleştirilerin özellikle KOSGEB'in bütçesi ve bu yükü kaldırıp kaldırmayacağı yönünde olduğunu söyledi. Fındıklı, kaynak konusunun yapılacak çalışmalarla çözüleceğini, kurumun yapısıyla ilgili sivil toplum kuruluşlarının oluşturduğu veri tabanından yararlanılabileceğini ifade etti.

Sicil affı

Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, sicil affı konusunda herhangi bir şekilde bankalar nezdinde zorla karar aldırmanın mümkün olmadığını, bunun serbest piyasa ekonomisine de aykırı olacağını söyledi.

Bu konuda bankalarla temas sağladıklarını, sicil affının uygulamasında bankaların da rıza göstermesini istediklerini dile getirdi.

Seramik üretiminin Türkiye'de önemli bir sektör olduğunu belirten Çağlayan, enerji fiyatının yüksekliğinin sektörü olumsuz etkilediğini vurguladı. Çağlayan, seramik sektörünün gelişmesi için gereken desteğin verileceğini bildirdi.

Bakan Çağlayan, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri (TESKOMB) ile esnaf ve sanatkarların borcu konusunda çok önemli bir yapılanma gerçekleştirildiğini, ana paraların bu yıl sonuna kadar ödenmesi koşuluyla TESKOMB'a olan borçlar için için 60 ay vade imkanı getirildiğine işaret etti.

Pasta aynı, pay alan artacak

CHP Antalya Milletvekili Hüsnü Çöllü, KOSGEB'in hedef kitlesinin yaklaşık 8 kat büyüyeceğini ancak KOSGEB için verilen desteğin büyümeyeceğini savundu.

Bu şekilde tasarının çözüm oluşturmayacağını iddia eden Çöllü, "Pasta aynı ama pay alan artıyor. Bu nasıl çözüm? Gerçek çözüm için gelir kaynakları artırılmalı" diye konuştu.

Küresel kriz dalga dalga gelirken Hükümetin önceliği seçimlere verdiğini öne süren Çöl, "Aç insana buzdolabı, susuz köye çamaşır makinesi vermek nasıl bir öncelik anlayışıdır?" dedi.

"İşsizlik rakamlarındaki olumsuzluk mevsimsel "

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, işsizlik verilerinin olumsuz çıkmasını ocak ve şubat aylarındaki mevsimsel etkileşimlere bağladı.

TBMM Genel Kurulunda, KOSGEB desteklerinden; imalat sektörünün yanı sıra hizmet ve ticaret sektörlerinde faaliyet gösteren işletmelerin de yararlanmasına imkan tanıyan kanun tasarısının görüşülmesine devam edildi.

Madde üzerinde soruları cevaplayan Sanayi ve Ticaret Bakanı Çağlayan, Adalet Bakanlığı tarafından çeklerle ilgili yeni bir kanun tasarısı hazırlandığı çalışması yapıldığını belirterek, Bakanlık olarak tasarıya ilişkin görüş bildirdiklerini ifade etti.

Açıklanan işsizlik rakamlarının 2009'un Ocak ayına ait olduğunu bildiren Çağlayan, işsizliğin en fazla etkilendiği aylardan birinin ocak olduğunu, bu ayda mevsimsel işten çıkarmaların olduğunu söyledi.

Çağlayan, şubat ayındaki işsizlik verilerinin de ocak ayına benzer olabileceğini ifade ederek, "Ocak ayı, en fazla sıkıntı yaşadığımız ay. Şubat verileri de aynı çıkabilir. Verilerin olumsuz çıkışı, mevsimseldir. İnşaat ve turizm sektörü olmak üzere mevsimsel olarak işsizliğin en fazla negatif etkilendiği aylardır" diye konuştu.

Zafer Çağlayan, KOSGEB'in destek bütçesinin önceki yıla oranla yaklaşık iki kat artırılarak 320 milyon TL'ye çıkarıldığını kaydetti.

MHP Tekirdağ Milletvekili Kemalettin Nalcı, krizin nedeninin üretilen malın satılamaması olduğuna işaret ederek, sorunun giderilmesi için özellikle inşaat sektörünün canlandırılmasını istedi.

Kriz nedeniyle işten çıkarılanların tazminat ve işsizlik maaşıyla geçimlerini sağladıklarına dikkati çeken Nalcı, alınan ekonomik tedbirlerin geçici ve pansuman niteliğinden öteye gitmediğini dile getirdi.

CHP Tekirdağ Milletvekili Enis Tütüncü, tasarıyla Bakanlar Kuruluna hangi sektörü, ne kadar süreyle desteklemesi için yetki verildiğini belirterek, bu düzenlemenin "gizli bir yatırım teşviki çerçeve maddesi" olduğunu söyledi.

Cumhuriyet döneminin en yüksek işsizlik oranına ulaşıldığını savunan Tütüncü, işsiz bir babanın askerdeki çocuğuna harçlık göndermek için böbreğini satılığa çıkardığını, başka bir babanın ise 10 bin TL'lik kredi borcunun ödenmesine karşılık olarak 3 yaşındaki kızını evlatlık vereceğine ilişkin gazete haberlerini okudu.

CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise "Hükümetin kriz yangınına benzinle yaklaştığını" iddia ederek, siftah yapamayan iş yerlerinin rahatlatılması için tedbir alınması gerektiğini kaydetti.

TBMM Başkanvekili Meral Akşener, tasarının 5. maddesinin görüşmeleri devam ederken çalışma süresinin tamamlandığını belirterek yarın saat 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.