‘Kota kalkarsa AB’ye 2 milyar dolarlık makarna ihraç ederiz’

3.7 milyar dolarlık AB pazarından Türkiye’nin kota nedeniyle ancak 17 milyon dolarlık pay aldığını kaydeden Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Külahçıoğlu, kotanın kalkması durumunda pazardan 2 milyar dolarlık pay alabileceklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Belma BAĞRIK 

MERSİN - Son 10 yılda ihracatını 6 kat artıran ve dünya ihracatında 2’nci olan Türkiye makarna sektörü, Avrupa Birliği’ndeki (AB) kotanın kalkması ile ihracatta atak yapmayı hedefl iyor. Şu an 17 milyon dolar olan Avrupa ihracatını 3 yılda 2 milyar dolara çıkarabileceklerini vurgulayan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Başkanı Abdülkadir Külahçıoğlu, “Kotaların kalkması ile ilgili Türkiye ile AB arasındaki müzakerelerde bu yıl olumlu bir gelişme bekliyoruz” dedi. Türkiye’nin makarna sektöründe 3’üncü büyük üretici ve 2’nci büyük ihracatçı olduğunu belirten Külahçıoğlu, ayrıca makarnanın hammaddesi olan durum buğdayında ise 4’üncü büyük üretici olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin makarna üretiminin 1 milyon 350 bin ton olduğunu ifade eden Külahçıoğlu, bunun 600 bin tonunun iç tüketimde kullanıldığını, 750 bin tonunun da ihraç edildiğini vurguladı. Sektörün 152 ülkeye ihracat yaptığını ifade eden Külahçıoğlu, “İhracatın yüzde 58’inin Afrika ülkelerine yapıyoruz İhracatın 152 farklı ülkeye yapılması ihracatçılara esneklik sağlıyor. Bir pazarda yaşanacak sorun alternatifi olduğu için ihracatçıları etkilemiyor” diye konuştu. 

Külahçıoğlu, son 10 yılda üretim kapasitesinin de yüzde 100 arttığını ve kapasitenin şu an 2 milyon tona ulaştığını kaydetti. 

AB’de İtalyan lobisi güçlü 

Külahçıoğlu, Türkiye’nin ihracatta ilk sırada yer alamamasının en önemli nedeninin AB’nin Türkiye’den makarna ithalatına uyguladığı 20 bin tonluk miktar kotası olduğunu vurgularken, diğer bir nedenin ise ABD’nin uyguladığı antidamping olduğunu kaydetti. AB'de İtalya’nın ciddi bir hakimiyeti olduğunu aktaran Külahçıoğlu, eğer AB’nin koyduğu kota kalkarsa Türkiye’nin dünya ihracatında birinci olabileceğinin altını çizdi. Külahçıoğlu, “İtalya’nın AB’ye yaptığı ihracatı çıkardığımız zaman diğer ülkelere yaptığı ihracat toplam 550 bin ton. Türkiye ise 750 bin ton ihracat ile aslında İtalya’yı geçmiş durumda” dedi. AB’nin toplam makarna ithalatının 3 milyar 700 milyon dolar olduğunu aktaran Külahçıoğlu, “Şu an AB’ye 17 milyon dolarlık bir ihracatımız var. Bu rakamı kotanın kalkması ile 2 milyar dolara çıkarmayı hedefl iyoruz. Türkiye’nin üretim kapasitesi de bunu karşılayabilecek yeterlilikte” şeklinde konuştu. 

ABD’deki antidamping ile ilgili de açıklama yapan Külahçıoğlu şunları kaydetti: “ABD geçmişte Türk makarnasına anti damping ve telafi edici vergiler koymuş. ABD 5 yılda bir gözden geçirme yapıyor. Bu toplantılarda ülkeler gelerek kendilerini savunuyor. İki dönem bu gözden geçirmeye katılamadık. Ancak son gözden geçirmede yaptığımız savunmayla 6 üyenin 2’sini ikna ettik. İki yıl sonra yapılacak toplantıda 6 üyenin 4’ünü ikna edersek bu pazara da gireceğiz.” 

KDV oranı yüzde 1’e inmeli 

Sektörde yaşanan bir diğer sorunun ise KDV oranları olduğunu belirten Külahçıoğlu, bulgur ve pirinçte KDV’nin yüzde 1, makarnada ise yüzde 8 olduğunu ifade etti. Külahçıoğlu, makarnadaki KDV’nin de yüzde 1’e düşürülmesi için Maliye Bakanlığı’na müracaat ettiklerini ve konunun değerlendirme aşamasında olduğunu söyledi. Sektörün 1 milyar dolarlık bir işlem hacmine sahip olduğunun altını çizen ve dernek olarak makarna ile ilgili farkındalığı artırmak ve makarna hakkında yanlış bilinenleri düzeltme konusunda çalışmalar yaptıklarını kaydeden Külahçıoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Önümüzdeki dönemde Makarna Bakliyat Bitkiselyağ Tanıtım Grubu ile birlikte kamu spotu hazırlamayı planlıyoruz. Yurtiçinde ve yurtdışında makarna algısını daha ileriye taşımak istiyoruz.”

Sektörün 3 sorunu:

✔ Avrupa Birliği’nin uyguladığı 20 bin tonluk miktar kotası

✔ ABD’nin uyguladığı antidamping

✔ KDV oranlarının yüzde 8 olması

Bu konularda ilginizi çekebilir