”Kredi faizleri yüzde 9'lara düşürülmeli”

TESK, global finans krizinin Türkiye'de yaratabileceği sıkıntıların önüne geçmek için 9 maddeden oluşan 'kriz reçetesi' hazırladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Kredi faizleri 9'lara düşürülmeli, küçük esnaf ve sanatkara vergi ve prim borçlarını bir defada kapatabilmeleri için sıfır faizli kredi verilmelidir" dedi.

Palandöken, yaptığı yazılı açıklamada, global finans krizinin Türkiye'de yaratabileceği sıkıntıların önüne geçmek için 9 maddeden oluşan bir " kriz reçetesi" hazırladıklarını ve hükümete gönderdiklerini bildirdi.

Yatırımların artırılması, vergilerin azaltılması ve vatandaşların gelirlerinin artırılması gerektiğini belirten Palandöken'in önerileri şöyle:

"-Devletin piyasalardaki durgunluğu giderici ve talebi arttırıcı politikalara öncülük etmesi şarttır. Bu bağlamda, Devlet yatırım harcamalarını arttırmalı, dolaylı vergileri azaltmalı, dar gelirli kesimlerin gelirlerini yükseltici politikalar uygulamalıdır.

-Avrupa, yürürlüğe koyduğu "AB için Küçük İşletmeler Şartı" ile küçük işletmelere büyük destek, teşvik ve ayrıcalıklar sağlarken, ülkemizde küçük işletmelerin ısrarla görmezden gelinmesi anlaşılabilir değildir.

-Esnaf ve sanatkarlarımıza sıfır faizli kredi tahsisi sağlanarak sosyal güvenlik primi, vergi ve kredi borçlarının buradan tahsili suretiyle mensuplarımızın yeniden üretime ve istihdama odaklanmaları sağlanmalıdır.

-2003 yılında yürürlüğe konulan "Banka Kara Listeleri Sicil Affı" ile ilgili Kanun hükmünün Bankalarca yerine getirilmesi mutlaka sağlanmalıdır.

-Bankalarımızın, Bankalar Birliği öncülüğünde alacakları bir kararla kredi kartları faizlerinden fedakarlıkta bulunmak suretiyle vatandaşa kredi kartı borçlarını ödeme ve kartlarını yeniden kullanabilme olanağı sağlanmalıdır.

-Kapanan esnaf ve sanatkar işletmeleriyle diğer küçük işletmelerin yeniden açılmasının temini için vergiden muaf 2 yıllık bir muafiyet dönemi öngörülmeli, bu uygun görülmüyorsa vergilerin ödenmesi 2 yıl ertelenmeli veya vergi borçları gecikme faiz ve zamları silinip 30 aya kadar taksitlendirilerek yeniden yapılandırılmalıdır.

-Esnaf ve sanatkarlarımıza verilen kredi plasmanları arttırılmalı, kredi faizleri yüzde 13'lerden yüzde 9'lara indirilmelidir.

-IMF ile yapılan anlaşmalarda esnaf ve sanatkarlarla ilgili gerekli önemler mutlaka alınmalı ve bu konuda TESK'in görüşlerine başvurulmalıdır.

-Lokomotif durumda ve kamunun elinde bulunan elektrik, doğal gaz ve su gibi girdilere sürekli zam yapmaktan mutlaka kaçınılmalı. Çünkü, bunlar ekonomiyi sürekli olumsuz etkiler, enflasyonu azdırır."