”Kredi Garanti Fonu için 1 milyar liralık sermaye yeterli değil”

İTO Yönetim Kurulu Başkan Avdagiç, kredi garanti desteğinin zaman kaybedilmeden işletilmesi gerektiğini söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - İstanbul Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Şekib Avdagiç, kredi garanti desteğinin zaman kaybedilmeden işletilmesi gerektiğini belirterek, "Kredi Garanti Fonu için öngörülen 1 milyar liralık sermaye yeterli olmayacaktır. Fon'a aktarılacak tutarın artırılması gerekiyor" dedi.

İTO Temmuz ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan Avdagiç, Çin'in Sincan eyaletinde yüzlerce Uygur Türkü'nün öldürüldüğü olayları kınadıklarını, bu olayların derhal sona erdirilmesi için ilgililerin harekete geçmesini istediklerini söyledi.

Türkiye'nin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 13,8 gibi rekor sayılabilecek bir oranda küçüldüğünü hatırlatan Avdagiç şunları kaydetti:

"Ama görebileceğimiz en kötü küçülme oranını görmüş bulunuyoruz. Yani krizi en derinden hissettiğimiz bir dönemi geride bıraktık. Özellikle ilk çeyreği takip eden aylarda, mart ve nisan aylarından itibaren alınan tedbirler, reel sektörün talep ve çağrılarına cevap veren uygulamalar, bizi ikinci çeyrek için nispeten daha düşük bir küçülme oranı için umutlu kılıyor. 2009'un üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde gittikçe sıfıra yaklaşan bir büyüme oranı bekliyoruz. 2010'dan itibaren Türkiye'de de, tıpkı diğer ülkelerde olduğu gibi yeniden ekonomik büyüme gerçekleşecektir. Gerçekleşmek zorundadır. Çünkü Türkiye'nin küçülen bir ekonomiye razı olma gibi bir şansı yoktur."

Hükümetin, alınan tedbir ve kararların büyük bölümünde İTO'nun önerilerini dikkate aldığını ifade eden Avdagiç, KDV ve ÖTV indirimlerini buna örnek gösterdi.

Yeni teşvik sistemini son derece önemsediklerini belirten Avdagiç, haziran ayında çıkartılan yasayla firmalara kredi garantisi sağlamak üzere bir milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılacağını, böylece yaklaşık 10 milyar liralık bir kredi hacmi oluşturulacağını anımsattı.

Avdagiç, "Son derece faydalı ve yararlı olacağına inandığımız bu sistemin ayrıntıları ne yazık ki henüz belli olmadı. Bu nedenle bir belirsizlik söz konusu. Oysa kredi garanti desteğinin zaman kaybedilmeden işletilmesi gerekiyor" dedi.

Şekib Avdagiç, Kredi Garanti Fonu için öngörülen bir milyar liralık sermayenin yeterli olmayacağını, Fon'a aktarılacak tutarın artırılması gerektiğini vurguladı.

"Bakanlıklara ilişkin raporlar tamamlanmak üzere"

İç tasarrufları yetersiz olan Türkiye'nin dış kaynaklarla desteklenmesinin zorunlu olduğunu ifade eden Avdagiç, bu nedenle dış kaynakların kısıtlandığı, firmaların yurt dışından kredi kullanmakta zorlandığı bu dönemde, bu mekanizmanın benzerinin yurt dışı krediler için de oluşturulabileceğini vurguladı.

Avdagiç, kredi desteğinden yararlanacak firmalarda 30 Haziran 2008'den itibaren geriye doğru 2 yıl takibe düşen kredi borcu olmaması şartının arandığını da anımsatarak, bu şartın, bu tarihten sonra olumsuzluk yaşayan firmalar için faydalıysa da tersi durumdaki firmalar açısından sınırlayıcı ve zorlayıcı bir durum oluşturduğunu söyledi.

İTO'nun istihdam ve yatırımı artıracak önerileri hükümete devamlı bir şekilde ilettiğini ve kendileriyle ilgili her bakanlığa raporlar hazırladıklarını ifade eden Avdagiç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"En son Sanayi ve Ticaret Bakanımızı odamızda ağırladık ve bir rapor takdim ettik. Bu yöndeki çalışmalarımız sürüyor. Kemal Ağabeyimizi aratan (Kemal Unakıtan) yeni Maliye Bakanlığımıza yönelik bir çalışma yapıyoruz. Şimdi Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ilişkin raporlarımız tamamlanmak üzere. Çevre, İçişleri ve Tarım bakanlıklarına dair sektörlerimizin ve komitelerimizin görüşlerini topluyoruz. Ayrıca İstanbul'daki yerel yönetimlere ilişkin çalışmalarımız da sürüyor."