Kredi garanti fonuna Hazine desteği

TBMM Genel Kurulunda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısının 1. maddesi kabul edildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Devlet Bakanı Cevdet Yılmaz, Kredi Garanti Fonuna yapılacak 1 milyar liralık Hazine desteğinin, yaklaşık 10 milyar liralık kaldıraç etkisi yaratacağını söyledi.

TBMM Genel Kurulunda, Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda değişiklik yapılmasını içeren yasa tasarısının 1. maddesi kabul edildi.

Devlet Bakanı Yılmaz, milletvekillerinin sorularını yanıtlarken, geçmiş yıllardaki gerçekleşmeler ve Türkiye'nin tecrübeleri dikkate alındığında, Kredi Garanti Fonuna yapılacak 1 milyar liralık desteğin, yaklaşık 10 milyar liralık kaldıraç etkisi yaratacağını tahmin ettiklerini ifade etti. Yılmaz, "Bunun hemen bütçeden çıkacağını düşünmeyelim. Bütçede kredilerin garantisi olarak duracak bir kaynaktır. Krediler gerçekleşecek, bunlardan bir kısmı temerrüte düşecek, o zaman peyderpey bu mekanizma devreye girmiş olacak. Dolayısıyla bunun kullanımı da hemen bütçe açığı olarak yansımayacak" dedi.

 Türkiye genelinde 26 kalkınma ajansının kurulacağını, bunlardan 2'sinin pilot olarak İzmir ile Adana-Mersin bölgesine kurulduğunu hatırlatan Yılmaz, 8 bölge için ayrıca Bakanlar Kurulu kararının çıktığını hatırlattı. Geri kalan 16 bölgeyle ilgili hazırlıkları tamamlamak üzere olduklarına bildiren Yılmaz, şunları söyledi:

"Bunları, DSİ ya da Karayollarının bölge müdürlükleriyle karıştırmayın. Nerede olduğu hiç önemli değil. Karar alma ve yararlanmada iller eşit durumda olacak. Emin olun, merkezin nerede olacağı hiç önemli değil. Sonuçta bir bina, bir ilimizde olacak ama bütün iller bundan yararlanacak. Bakanlar Kurulu, merkezi belirliyor. Başkanlığını da rotasyonla valilerimiz yapacak. Örneğin, Şanlıurfa ve Diyarbakır bir bölge olacak. Bir yıl Şanlıurfa Valisi, diğer yıl ise Diyarbakır Valisi başkanlık görevi yapacak."

Firmaların finansman imkanlarının artırılması hedefleniyor

Kamu Finansmanı ve Borç Yönetiminin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasını öngören düzenleme, firmaların küresel mali kriz ile daralan finansman imkanlarının artırılması ve kredi sisteminin etkin şekilde işlemesine katkı sağlanmasını amaçlıyor.

Yasaya göre, firmalara kredi garantisi sağlamak üzere 1 milyar liraya kadar nakit kaynak aktarılacak ve/veya özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi (DİBS) ihraç edilecek. İhraç edilecek özel tertip DİBS için Hazine Müsteşarlığı bütçesine tertip açmaya ve bu tertibe 1 milyar liraya kadar ödenek aktarmaya, Maliye Bakanı yetkili olacak.

Kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında, bankaların sahip oldukları paylar, Bankacılık Kanununun "genel müdür ve yardımcıları", "krediler", "risk grubu", "dahil olunan risk grupları ve mensuplara kredi kullandırma koşulları", "karşılıklar ve teminatlar", "kredi sınırları" ve "ortaklık paylarına ilişkin sınırlamalarla" ilgili hükümleri dikkate alınmayacak. Bankaların, bu kuruluşlara katkıda bulunmalarını teşvik edecek düzenlemeye göre, kredi garantisi veren kredi garanti kurumlarında, pay sahibi olacak bankaların genel müdür veya yardımcıları yer alabilecek.

Ortaklık payları, kredi olarak sayılan işlemler arasında yer almayacak. Böylece söz konusu ortaklık payları için bankaların ilave bir maliyet üstlenilmesi önlenmiş olacak.

Nakit kaynak ve/veya özel tertip DİBS aktarılacak kredi garanti kurumları ile aktarılacak kaynağın kullandırılmasına ilişkin usul ve esasları, Bakanlar Kurulunca belirleyecek.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürlüğünün 2009 yılı kampanya dönemi finansman açığının karşılanmasını teminen, Hazine Müsteşarlığınca ikrazen özel tertip Devlet İç Borçlanma Senedi ihraç edilebilecek.

Genel Kurulda daha sonra Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve İhracatçı Birliklerinin kuruluş, işleyiş ve görevlerini yeniden düzenleyen kanun tasarısının görüşülmesine başlandı.