Kredi kartı borçlularına yönelik çalışma yok

Çağlayan, 1 ay önce sicil affının çıkarıldığını ve Merkez Bankası bünyesindeki kayıtların silindiğini belirterek, "Mevcut durumla ilgili şu an için başlamış bir çalışma yok" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, son dönemde kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin durumuna ilişkin başlatılmış bir çalışma bulunmadığını bildirdi.

İstanbul Aydın Üniversitesinde "Global Kriz ve Türk Sanayisine Etkileri" konulu bir konuşma yapan Çağlayan, Türkiye'nin dışa açık ekonomik politikası, önemli coğrafi konumu ve son yıllarda artan ihracatı dolayısıyla bugün yaşanan küresel krizin etkisi altında olduğunu söyledi.

Çağlayan, Türkiye'nin bugün 132 milyar dolar ihracatının yüzde 90'ından fazlasının sanayi ürünü olduğunu, ihracatın yüzde 60'ının Avrupa'ya yapıldığını belirterek, siyasi ve ekonomik istikrar, hukuki altyapı gibi unsurlara bakan yabancı yatırımcıların son 5 senede Türkiye'ye 60 milyar dolar yatırım yaptığını kaydetti.

"Böyle bir Türkiye'nin dünyadaki küresel krizin etkisinde kalmaması mümkün değildir" diyen Çağlayan, krizin nedenlerine ilişkin bilgi verdi.

Reel sektörün asıl olduğu dönem başlayacak

Bakan Çağlayan, artık dünyanın yeni bir ekonomik yapılanmaya doğru gittiğini vurgulayarak, reel sektörün asıl olduğu bir dönemin başlayacağını bildirdi.

Türkiye'nin 2023'te dünyanın ilk 10 ekonomisi arasına girme hedefi bulunduğunu anımsatan Çağlayan, bütün planlarını bu çerçevede yaptıklarını, şu anda da piyasanın canlanması, çalışanların işini kaybetmemesi için pek çok önlem aldıklarını ifade etti.

Çağlayan, "Her yıl 700 bin yeni insan gücü piyasaya katılıyor. Sizlerin çalışacağı işletme sayısının fazla olması, iş kapısının hazır olması gerekiyor. 132 üniversiteden her yıl 400 mezun oluyor. Bütün çalışmalarımızı, hep bu çerçeve üzerine koymaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Bakan Çağlayan, Türkiye'nin genç nüfusu, stratejik coğrafi konumu, Ar-Ge'ye verdiği ağırlık ile krizden en çabuk çıkacak ve krizi fırsata çevirecek ülkelerden olduğunu dile getirdi.

Konuşmasının ardından katılımcıların sorularını da yanıtlayan Çağlayan, kriz döneminde sayıları artan kredi kartı borçlularının durumuna ilişkin bir soru üzerine, Türkiye'de tüketici hakları bilincinin çok yeni geliştiğini, şu anda üzerinde çalıştıkları kanun ile sayısı 42 milyona ulaşan kredi kartlarının yeni kurallara bağlanacağını bildirdi.

Çağlayan, 1 ay önce sicil affının çıkarıldığını ve Merkez Bankası bünyesindeki kayıtların silindiğini belirterek, "Mevcut durumla ilgili şu an için başlamış bir çalışma yok" dedi.

Zafer Çağlayan, can suyu kredilerine ilişkin bir soru üzerine de, 2008 yılında 25 bin işletmeye 1,6 milyar TL kredi verildiğini, bu sene de 1 milyar dolarlık ihracat kredisi açtıklarını, kredinin 1 hafta içinde tamamlandığını kaydetti.