Kredili mevduat hesabı faizlerine yeni düzenleme

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Merkez Bankası, kredili mevduat hesabı faiz oranlarına üst sınır belirledi. Düzenleme 27 Mayıs 2013 Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe girecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, kredili mevduat hesabına (KMH)  uygulanan faiz oranlarının yüksek olduğunu vurgulanarak, finansal istikrarın korunması ve parasal aktarım mekanizmasının daha da güçlendirilmesi amacıyla KMH faiz oranlarına üst sınır belirlendiği kaydedildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Ülkemizde parasal aktarım mekanizmasının genel olarak sağlıklı çalıştığı, bu sayede küresel gelişmelerin ve bankamızca uygulanmakta olan para politikasının faizlerin genel seviyesi üzerinde oldukça etkili olduğu gözlenmektedir.  Ancak nitelik olarak kredi kartları ile benzerlik taşıyan ve bankacılık sistemimizdeki hacmi yakın zamanda artarak bakiyesi yaklaşık 10 milyar Türk lirası seviyesine ulaşan KMH'lara bankalarımızca uygulanan faiz oranlarının halen oldukça yüksek  düzeylerde ve yatay bir seyir izlediği dikkat çekmektedir.

Bu doğrultuda, 2006/1 sayılı Bankamız Tebliği’nde bir değişiklik yapılarak, söz konusu hesaplarda uygulanacak akdi ve gecikme faiz oranlarının kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarını geçemeyeceği şeklinde bir düzenleme yapılmıştır."

Açıklamada, söz konusu düzenlemenin, 27 Mayıs 2013 Pazartesi gününden itibaren yürürlüğe gireceği bildirildi