”Kriz, acentelerin çalışma koşullarını ağırlaştırdı”
TÜSAF Başkanı Levent Ergun, İcra Komitesi seçimlerinin 19 Temmuz'da yapılacağını ve 7 kişinin komitede görevlendireceğini belirtti
Yakup SAYAR
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) yeni oluşturulan Sigorta Acentaları Meclisi seçimlerini hazırladığı liste ile kazanan Türkiye Sigorta Acentaları Federasyonu (TÜSAF) Başkanı Levent Ergun, yaklaşık 14 bin acentenin faaliyet gösterdiği ülkemizde sürekli olarak artan acente sayısı nedeniyle, sektörde bir yandan artan giderlere karşı diğer yandan gelirlerin aynı oranda artırılamadığını ve yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle çalışma koşullarının son derece ağırlaştığı söyledi.
Geride bıraktığımız hafta sonu gerçekleştirilen seçimler sonrasında DÜNYA'ya konuşan Levent Ergun, Sektör Meclisi seçimlerinin hukuken kesinleşmesiyle birlikte İcra Komitesi seçimlerinin de 19 Temmuz 2009 tarihinde yapılacağını ve seçilmiş bulunan 40 kişilik Sektör Meclisi içlerinden 7 kişinin İcra Komitesinde görevlendireceğini belirtti.
Sigorta Acenteleri açısından bakıldığında yeni ve önemli bir gelişmeyi yaşandığına işaret eden Ergun, "TOBB bünyesindeki sektör meclislerinin aksine, seçimle iş başına gelen ve icra yetkisi bulunan bir yapının, demokratik bir seçimle iş başına geldiği günlerdeyiz. Bize göre, seçimleri acentelerin listesi kazandı. Seçim sonuçlarına da böyle bakmak gerekiyor. Her zaman seçimi ve sonrasını kazananlar, acenteler olmalı." dedi.
Olumlu gelişmelerin başlangıcı
Acente mesleğinin şekillenmesinde en önemli organ haline gelen İcra Komitesi'ne seçilecek olan meslektaşlarının tüm acenteler adına faydalı ve önemli kararlara imza koyacağını, mesleğin daha itibarlı hale gelmesi için çalışacağını ve acentelere ve sektöre önemli kazanımlar sağlayacağı konusunda kimsenin kuşku duymaması gerektiğine vurgu yapan Ergun, İcra Komitesi üyelerinin, özellikle atama yoluyla değil seçimle iş başına gelmesi nedeniyle çok büyük bir sorumluluğun altına gireceğini ve bunun da acenteler adına, güzel ve olumlu gelişmelerin başlangıcı olacağını inandığını söyledi. Geçmiş dönemde fiziki şartlar gibi, bazı konularda İcra Komitesi tarafından alınmış kararların söz konusu olduğunu ve bunların atanmış kişilerce yapıldığı, önümüzdeki dönemin ise seçilmiş kişilerce yürütüleceğine dikkat çeken Ergun: "Geçmiş İcra Komitesinde görev yapmış birisi olarak, farklı anlayışların birleştirilmeye çalışıldığı kurullarda icrai nitelikteki kararların etkili olarak gerçekleştirilmesinin mümkün olamadığını itiraf etmek durumundayım. Önümüzdeki dönemde başka etkiler altında kalmaksızın ve sadece acente odaklı düşünebileceğimizi ve çalışabileceğimizi söylemek yanlış olmayacaktır." diye konuştu.
Acentelerin sorunları
Sigorta acentelerinin sorunlarına da değinen Levent Ergun, sürekli olarak artan acente sayısı nedeniyle, sektörün bir yandan artan giderlere karşı diğer yandan gelirlerini aynı oranda arttıramadığını ve yaşanan ekonomik krizin de etkisiyle çalışma koşullarının son derece ağırlaştığı belirtti. "Rekabetten kaçmayıp, bundan keyif almasını bileceğiz" diyen Ergun; "Ancak, acente sayısının pazar ihtiyacının üzerinde artışının rekabete olumsuz etkiler sağladığını göz ardı etmemek gerekiyor. Özellikle bankalar tarafından yapılan veri transferleri nedeniyle, acenteyi by-pass eden satış yöntemlerinin kullanılması ve bunun acente ile çalışan kimiz şirketler tarafından yapılması, bankaların Tüketici ve Sigorta Kanunlarındaki açık hükümlere rağmen tüketiciyi cebren sigorta etmeye devam etmeleri, kriz ve rekabet nedeniyle düşen fiyatlara bağlı olarak gelirlerimizdeki düşüşler önde gelen sorunlarımızdan sadece birkaçı olarak görülebilir." dedi.
Sigorta şirketlerinden istek
Acentelerin sigorta şirketlerinin, çözüm ortakları olduğu bilinciyle, ancak birlikte kazanabiliriz düşüncesiyle hareket etmelerinin en büyük dilekleri olduğunu söyleyen Ergun:" Sisteme yeni acentelik sokarak bizlerin pazarlarının daha fazla kişi tarafından bölünmesinin bizlere verdiği zararı görmeleri gerekiyor. Mevcut acenteleri için optimum büyüklüğü yakalamalarını sağlamaları ve bu süre boyunca yeni girişler konusunda daha seçici ve hassas olmalarını bekliyoruz. Gelişen ve büyüyen acentelerinin, çeşitli ekonomik krizlere karşı daha dayanıklı olması, güçlü yapılara kavuşması ve bu yapının yeni üretimlere kaynak ayırarak pazarlama faaliyetlerinde daha üst seviyeye çıkartabilmesi, müşterilerin daha üst kalitede hizmet alabilecek duruma gelmesi gibi muhtelif unsurlar dikkate alındığında, herkesin kazanacağı bir sonuca gelineceği son derece açıktır." diye konuştu.
Levha'ya kayıt olma konusu
AB müktesebatı olan Levha'ya kayıt olma konusu da değinen Ergun, bir sicilin bulunması zorunluluğunun son derece isabetli bir uygulama olduğu söyledi. Ergun: "Bu sicilin ciddi olarak tutulması ve dejenere edilmemesi gerektiğini savunuyoruz. TÜSAF olarak da, elimizden gelen katkıyı vermeye devam edeceğiz. Sicilde kaydı bulunmayanların, sigorta acenteliği yapabilmeleri artık mümkün değil. Bu, eskisine oranla çok daha disiplinli ve kontrol edilebilen bir acente yapısının oluşmasına da yardımcı olacak." dedi. SAGEM tarafından mevcut acentelerin ve yanlarında çalışan teknik personelin sigortacılık eğitimine tabi tutulmasını özellikle tüketiciler açısından önemsediklerine vurgu yapan Ergun, başlangıç eğitimlerinin branş bazında daha üst seviyeye çıkartılmasının, tüketicinin satın aldığı ürün hakkında daha doğru bilgilere ulaşabilmesi imkanı yaratacağını belirtti.