”Kriz Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için değerlendirilmeli”

ASO Başkanı Özdebir, kriz döneminde yapılabilecek en büyük yatırımın "teknoloji ve insana" yapılan yatırım olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, kriz dönemlerinin özellikle Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiği söyledi.

Özdebir, ASO'nun gündem toplantıları kapsamında düzenlenen "TÜBİTAK Destekleri Ar-Ge Çalışmaları" başlıklı toplantıda yaptığı konuşmada, ülke olarak gelişebilmenin temel ilkelerinden birinin bilim ve teknolojiye hakim olmaktan geçtiğini ifade etti.

"Ülke olarak ne kadar teknolojiye bilime hakim olabilirsek, o kadar özgün ve katma değeri yüksek ürünler üretiriz" diyen Özdebir, kriz dönemlerinin özellikle Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti. Özdebir, bu dönemde yapılabilecek en büyük yatırım "teknoloji ve insana" yapılan yatırım olduğunu belirtti.

TÜBİTAK'ın Ar-Ge ve bilimsel gelişmenin sağlanabilmesi için farkındalık yaratmaya çalışan ve bu konuda özverili çalışmalar yapan bir kuruluş olduğunu ifade eden Özdebir, "Ama maalesef biz sanayi ve üniversite işbirliğini geliştiremiyoruz. Ar-Ge'ye gerekli önemi veremiyoruz, kaynakları birtakım imkanlar olsa bile ayıramıyoruz" dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş, toplantıya katılan sanayicilere TÜBİTAK'ın çalışmaları ve projeleri hakkında bilgilendirdi.

Tüm dünyada krizin etkisini sürdürdüğünü belirten Yetiş, bu dönemde bardağın dolu tarafından bakılmasının herkes için umut verici olacağını söyledi.

Türkiye'de bilim ve teknoloji alanında yapılan yenilik politikalarını anlatan Yetiş, bunlardan birinin "teknoloji öngörü programı" olduğunu ve bunun Türkiye'nin bu alanda ilk programı olduğunu söyledi.

Vizyon koymanın yeterli olmadığının altını çizen Yetiş, ancak eylemli vizyon ile farkın yaratılabileceğini kaydetti.

Bilim ve teknoloji Yüksek Kurulu'nun Başbakan Erdoğan başkanlığında toplanan en önemli politika mercii olduğunu ifade eden Yetiş, bu kurulun 2004 yılından itibaren 2 kez toplandığını belirtti.

Bu strateji içinde Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu'nun çok somut ve iddialı hedefler koyduğunu vurgulayan Yetiş, burada yapılan faaliyetler doğrultusunda yaşam kalitesinin yükselmesi ve ülkedeki sorunların çözülmesinin en önemli hedefleri olduğunu söyledi.

Ar-Ge faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yetiş, "Birinci hedefimiz milli gelirden ayrılan kaynağın artırılmasıdır. Türkiye'nin Ar-Ge harcamaları 2.7 kat arttı. Dünyada bu alana en fazla kaynak ayıran ülke ABD. Türkiye bu alanda Çin'den sonra geliyor. Türkiye bu alanda birçok ülkeyi de geride bırakmış durumdadır" diye konuştu.