Kriz, daha çok çocuğu çalışmaya itiyor

ILO, küresel krizin başta kız çocukları olmak üzere artan sayıda çocuğu, çocuk işçiliğine ittiğini açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

CENEVRE - Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), küresel krizin, başta kız çocukları olmak üzere artan sayıda çocuğu, çocuk işçiliğine ittiği uyarısında bulundu.

ILO, Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü ile 182 Sayılı Çocuk İşçiliğinin En Kötü Biçimlerinin Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi'nin kabul edilmesinin 10. yıl dönümü dolayısıyla başta ILO merkezinin bulunduğu Cenevre'de Genel Direktör Juan Somovia'nın da katıldığı etkinlikler gerçekleştirdi. 

Örgüt, konuyla ilgili yayımladığı bildiride, bu yıl daha fazla risk altında oldukları için "kız çocuklarına" vurgu yaptı. Bildiride, "küresel krizin başta kız çocukları olmak üzere artan sayıda çocuğu, çocuk işçiliğine ittiği" belirtildi.

Örgütün, "Kızlara Bir Şans Verin: Geleceğin Anahtarı Çocuk İşçilikle Mücadele" isimli bir rapor hazırladığı anımsatılan bildiride, söz konusu raporda, son dönemde yapılan küresel tahminlere göre, çocuk işçi sayısında düşüş olmasına rağmen küresel krizin bu gelişmeyi erozyona uğrattığına yer verildiği ifade edildi.

Rapora göre, pek çok ülkede okula gidecek çocuk tercihi yapılırken öncelik erkek çocuklara veriliyor, bu nedenle kriz döneminde kız çocuklarının okullarından alınarak çocuk işçiliğe zorlanma tehlikesi yükseliyor.   

Kriz döneminde milli eğitime ayrılan kaynağın küçülmesi de çocuk işçi sayısında artışa neden olan bir diğer faktör olarak ortaya çıkıyor.

ILO'nun son küresel tahminlerine göre, 218 milyon çocuk ve 100 milyon kız çocuğu, çocuk işçi durumunda bulunuyor ve pek çoğu "çocuk işçiliğinin en kötü biçimleri" olarak kabul edilen işlerde çalışıyor.

Raporda, "Kızları ve tüm çocukları çocuk işçiliğinden korumak için ebeveynlere iş yaratacak, sosyal koruma önlemleri getirecek ve böylece onların çocuklarını okullarında tutmalarına yardımcı olacak politikalar izlenmelidir. Kız ve erkek çocukları için temel eğitim sağlanması çözümün bir parçasıdır" ifadesine yer verildi. 

ILO raporunda, yoksullukla mücadelenin etkin yolu olarak kız çocuklarının eğitimine yatırımın önemi vurgulandı. Eğitimli kız çocuklarının daha çok kazandığına, daha geç evlendiğine, daha az ve daha sağlıklı çocuklara sahip olduğuna ve ev içerisinde alınan kararlarda daha etkili olduklarını vurgulanan raporda, ayrıca eğitimli annelerin kendi çocuklarının eğitim almasını sağladıklarından gelecekte çocuk işçiliğinin engellenmesine katkıda bulundukları kaydedildi.

ILO Genel Direktörü Juan Somovia, konuyla ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, çocuk işçiliğini azaltma konusunda gerçek ilerleme gözlediklerini ifade ederek, son krizde tercih edilen politikaların bu mücadele için küresel ve ulusal anlamda verilen taahhütleri test edeceğini vurguladı. 

12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü'nde 60 civarında ülkede bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.