”Kriz patatesi de vurdu, üreticinin elinde kaldı”
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, üreticinin girdi fiyatları artarken, ürün fiyatlarında düşüş yaşandığını belirtti
ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yaşanan ekonomik krizin patatesi de vurduğunu belirterek, 30 kuruşa mal edilen patatesin 20 kuruşa dahi satılamadığını kaydetti.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, patates üreticilerinin sorunlarına değindi. Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) tarafından, taşıdığı besin değeri, dünyadaki açlığın ve kırsal yoksulluğun azaltılmasına sağladığı katkı dolayısıyla patatesin 'gizli hazine' olarak tanımlandığını ifade eden Bayraktar, Türkiye'de hemen hemen her ilde patates üretimi yapıldığını kaydetti.
Üreticinin girdi fiyatları artarken, ürün fiyatlarındaki düşüş yaşandığını belirten Bayraktar, "Üreticilerimiz pazarlama problemi ile karşı karşıya kalmışlardır. Bu sorun nedeniyle üreticilerimiz, kilogramını 30 kuruşa mal ettiği patatesi 20 kuruşa dahi satamaz duruma gelmiştir. Hatta bazı yerlerde patates fiyatları 17 kuruşa kadar gerilemiştir. Geçen yıla göre girdi fiyatları ortalama olarak yüzde 33 artarken, patatesin fiyatı yüzde 28 düşüş göstermiştir" görüşünü bildirdi.
Düşen fiyatların yanı sıra Niğde, Nevşehir, Afyon gibi üretimde önde gelen illerde ürünün yüzde 50'sinin depolarda beklediğini ifade eden Bayraktar, şunları kaydetti:
"Patates, pazarlanamaması halinde depolarda çürüyecektir. Ürünün heba olmaması bakımından, Milli Savunma Bakanlığı'na bağlı askeri birlikler, Sağlık Bakanlığı bünyesinde bulunan hastaneler, Adalet Bakanlığı'na bağlı cezaevi kurumları, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Teşvik Fonu;na bağlı birimler, Milli Eğitim Bakanlığı;na bağlı yurtlar, Belediyeler devreye sokularak eldeki stoklar acilen eritilmelidir. Ayrıca stoklarda bekleyen patatesler için ihracat desteği sağlanmalı, taze patatese ihracat iadesi verilmelidir."
Bayraktar, bankalar ve Tarım Kredi Kooperatiflerinin üreticilere yönelik başlattığı icra işlemlerinin durdurulması, kredi borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi ve üreticilere sıfır faizli kredi kullanabilme imkanı getirilmesi gerektiğini bildirdi.
Patates üreticisinin tarımsal sulamada kullandığı elektrik bedelinin, maliyet içinde önemli bir girdi kalemini teşkil ettiğini belirten Bayraktar, elektrik borçlarıyla ilgili icraların da durdurulması ve hali hazırda kesik olan elektriklerin açılması gerektiğini kaydetti.