Kriz yenilikçiliği olumsuz etkiliyor

OECD'nin "krizin yenilikçilik üzerindeki etkileri" raporu krizin yenilikçiliği olumsuz etkilendiğini ortaya koydu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü'nün (OECD) raporunda, kriz nedeniyle yavaşlama görülen yenilikçi yatırımların hükümetler tarafından desteklenmesi gerektiği ve bunun hem krizden hızlı çıkışın hem de uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik büyümenin anahtarı olduğu bildirildi.

OECD Bilim, Teknoloji ve Endüstri Departmanı, küresel ekonomik krizin üye ülkelerin ekonomileri ve özellikle yenilikçilik üzerindeki olumsuz etkilerini inceleyen bir rapor hazırladı.

Raporda, dünya çapında Ar–Ge yatırımlarında ve patent başvurularında görülen düşüşün, yenilikçiliğin krizden olumsuz etkilendiğini ortaya koyduğu vurgulandı.

Araştırma kuruluşu McKinsey'in küresel düzeyde en büyük 500 şirket üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarına da yer verilen raporda, buna göre, bu kuruluşların yüzde 34'ünün 2009 yılında Ar–Ge için daha az harcama yapacaklarını tahmin edilirken, sadece yüzde 21'inin Ar–Ge yatırımlarında artış planladığı kaydedildi.

Bu durumda, bankaların içinde bulundukları zorluklar nedeniyle finans kaynaklarının azalmış olmasının büyük ölçüde rol oynadığı belirtildi.

Raporda, ekonomik yıkımın yaşandığı dönemlerin, aynı zamanda ekonomiyi yeniden yapılandırmak ve geleceğe sağlıklı bir şekilde taşıyabilmek için de fırsat oluşturduğu, 1990'ların ilk yarısında Finlandiya'nın, ikinci yarısında ise Güney Kore'nin bunu başardığı vurgulandı.

Hükümetlerin ekonomilerini canlandırmak için aldıkları önlem paketlerinde mutlaka yenilikçiliği desteklemeye öncelik vermeleri gerektiği dile getirilen raporda, kriz nedeniyle yavaşlama görülen yenilikçi yatırımların hükümetler tarafından desteklenmesi gerektiği ve bunun hem krizden hızlı bir çıkışın hem de uzun vadeli sürdürülebilir ekonomik büyümenin anahtarı olduğu kaydedildi.

Raporda, bu destekler arasında, fikri sermayenin korunabilmesi için fikri mülkiyet haklarının uluslararası standartlarda sağlanması, yatırım ortamının iyileştirilmesi, Ar–Ge'ye daha fazla kaynak ayrılması, Hükümetin özel sektörle ortak girişimlerde bulunması gibi önlemler yer aldı.

Hazırlanan önlem paketlerinin şeffaf bir şekilde uygulanmasının da büyük önem taşıdığına işaret edilen raporda, halen birçok hükümetin bu konuda bazı adımlar attığı, ancak yapılanların yeterli olmadığı belirtildi.