”Krizden etkilenmeyecek ülke yok”

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, kriz döneminde özellikle iş ortamının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

GAZİANTEP - TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, krizden tüm dünya ülkelerinin etkileneceğini belirterek "krizden etkilenmeyecek ülke yoktur" dedi.

Gaziantep'ten Sanayi Odası, Türkiye'nin bin büyük sanayi kuruluşu arasına giren şirketler ile ARGE ve inovasyon konusunda başarılı çalışmalar yapan firmaları ödüllendirdi.

SANKO Okulları Spor ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene katılan TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, burada yaptığı konuşmada, küreselleşen ekonomide 1990 sonrasında ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasından tüm dünya ülkelerinin "müthiş" etkilendiğini ve 3 trilyon dolar olan dünya ticaretinin 2007'de 16 trilyon dolara yükseldiğini belirterek şunları söyledi:

"Dünya ticaretindeki bu gelişme hem bir fırsatı hem de tehdidi beraberinde getirdi. Eğer siz malınızı üretip yurt dışına satıyorsanız fırsat, ama satamıyorsanız bir tehdit. Dünyada şu anda küreselleşmenin negatif etkisini görüyoruz. Bir yerde çıkan fırtına tüm dünya ülkelerini etkilemeye başladı. Tabii niye başladı? Olmayan para ortaya çıktı, hayali para, sanal para...Şimdi balon patladı. Ev 100 lirayken, bu ev 180 lira deyip, kredi bunun üzerinden açıldı. Hayali bir zenginlik oluştu. Bu aç gözlülüğün sonucunu tüm dünya hissetti. Bundan az etkilenenler olacak, çok etkilenenler olacak. Bu krizden etkilenmeyecek bir ülke yok. İnşallah ülkemiz bundan az etkilenenlerden olacak."

Hisarcıklıoğlu, "2001 krizinin Türkiye'ye ders olduğunu ve bu kriz sonrasında alınan tedbirleri gelişmiş ülkelerin yeni düşünmeye başladıklarını" dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz uluslararası krize en sağlam vaziyette giriyoruz. Peki bize bir şey olur mu? Kafamızdaki soru bu. Neyi umarsan onu bulursun. 'İyiyi bekle iyiyi gör, kötüyü bekle kötüyü gör' derler. Ama bu, kendimizi rüya aleminde hissedip yaşamak değil. Tedbiri elden bırakmayacağız. Geleceği alacağın tedbirler tespit eder. İnsan psikolojisi bu devrede iyi yönetilirse olumluya, kötü yönetilirsen de negatife gider."

"Enönemli hadise 70 milyonun davranış biçimi"

Hisarcıklıoğlu, "bu devrede en önemli hadisenin 70 milyonun davranış biçimi olduğuna" dikkati çekerek, "Eğer bizler çok fazla tedirginlik yaparsak, panik olursa ticaretin akışı durur. İnsanın vücudunun en önemli şeyi kandır. Kan dolaşımı durursa kalp krizi olur. Ekonomimin kanı da paradır. Eğer para dolaşımı durursa, işte o zaman kriz olur. Panik yapmadan ihtiyatı da kesinlikle elden bırakmadan, bu devreyi hayırlı bir şekilde geçmemiz lazım" dedi. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, bu dönemde özellikle iş ortamının iyileştirilmesinin çok önemli olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bürokratik engellerin kaldırılması çok önemli. İş hayatının üzerindeki yükleri hafifletmek lazım. Özellikle enerji maliyetleri, istihdam üzerindeki yükler. Eğer bunları hafifletebilirsek insanların hem iş hayatına devamını, hem de ilave istihdam olayı ortaya çıkabilir. Onun için bizim bu fırsatı iyi değerlendirmemiz gerekiyor." Türk ekonomisinin sıkıntılardan kurtulması için gerçek manada yapısal reformlara ihtiyaç bulunduğunu anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle konuştu:

"Ekonomide, gerçek anlamda reformlar gerçekleştirilmediği takdirde, Türk sanayisi, Türk ekonomisi sıkıntıdan kurtulamaz. Türkiye'nin gündeminin ekonomi olması gerekir. Artık, ülkeler şirketlerle işgal ediliyor. Türkiye'de artık tek çatılı sanayi kuruluşu devri kapanmalıdır. Onun için küreselleşme karşısında güçlerimizi birleştirmeliyiz. Sen yöneteceksin, ben yöneteceğim davasını bırakarak, güçlerimizi birleştirerek daha güçlü şirketler oluşturmalıyız. Küçük olsun benim olsun devri kapanmıştır. Bu krizde de şirketler çok iyi finas yönetmeni ve iş geliştirme elemanlarıyla yola devam etmelidir."

Artık yeni pazarlara yönelmenin, yeni ufuklara bakmanın zamanın geldiğini vurgulayan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, "Bugüne kadar Güney Amerika, Afrika kıtası, Orta Doğu, Uzak Doğu, körfez bizim ihmal etmiş olduğumuz pazarlardır. Mesela Körfez ülkelerinde petroldan oluşan bol para var, gidecek sağlam bir liman arıyor. Neden türkiye olmasın? İnşallah bu pazarlara doğru hep beraber yöneleceğiz. Şükrettiğim bir nokta var; Allah bize petrol, doğal gaz vermemiş ama girişimci ruh vermiş" dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Nejat Koçer de konuşmasında Gaziantep sanayisinin gerek istihdam yaratmada gerekse de ihracatta üzerine düşen görevi her zaman yerine getirdiğini vurgulayarak, yaşanan tüm sıkıntılara rağmen başarı göstererek ödül alan firmaları tebrik etti.

Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey ve Ticaret Odası Başkanı Mehmet Aslan da yaşanan küresel krize rağmen başarılı olan tüm firmaları kutladı.

Konuşmaların ardından, büyük sanayi kuruluşları arasına giren şirketler ile ARGE ve inovasyon konusunda başarılı çalışmalar yapan firmalara ödülleri verildi.