”Krize dayanabilen büyük hale gelir”

Devlet Bakanı Tüzmen, kriz dönemlerinin toparlanma süreçleri olduğunu belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İZMİR - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, kriz dönemlerinin toparlanma süreçleri olduğunu belirterek, "Dayanabilen büyük hale gelir" dedi.

Bakan Tüzmen, Torbalı Genç İşadamları Derneği üyeleriyle bir araya geldi. Tüzmen, burada yaptığı konuşmada, Ege'nin uzay ve havacılık merkezi haline geleceğine inandığını belirtti. İspanya gibi bir AB ülkesinden 5 yıl geride bulunduğumuzu, Türkiye'nin de bu ülkenin seviyesine gelebileceğini dile getiren Tüzmen, üretimde yüksek teknolojilere doğru geçişin önemini vurguladı.

"Herkes kriz tellallığı yaptı, şimdi de kriz muhabbeti yapılıyor" diyen Bakan Tüzmen, hükümetin sert esen kriz rüzgarına karşı ciddi tedbirler aldığını ifade etti. Tüzmen, dünyada paranın yok olmadığını, bu parayı ülkeye sokabilmenin önemli olduğunu kaydederek, bütün dünyada krizlere karşı hükümetlerin paketler açıkladığını, ancak bu paketlerin tutmadığını ifade etti.

Tüzmen, bu dönemde bankaların sanayici ile olan güvenin yeniden sağlanmasına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Bu panik ortamı geçtikten sonra, onlar da sanayicinin tekrar peşinden koşar hale gelecektir" dedi.

Bakan Tüzmen, ihracata dayalı sektörlerle bu işin üstesinden gelineceğini dile getiren Tüzmen, "Kriz dönemleri toparlanma süreçleridir. Dayanabilen büyük hale gelir. 1930'lardaki krizi atlatabilen ABD firmaları, bugünün en büyükleri haline geldiler" diye konuştu. Tarım ürünleri ihracatının bu sene 10 milyar doları geçeceğini ifade eden Tüzmen, şöyle devam etti:

"Tek çeşitle olmaz. Tüketicinin damak tadına uygun ürünler yetiştirmemiz lazım. Organik tarıma ağırlık vermemiz lazım. Belki pahallı üretim ama, bu aynı zaman da pahallı ihracatta demek. Ege'nin önümüzdeki dönemle çok önemli bir ihracat üssü haline geleceğine inanıyorum. Sadece biraz kendinize güveneceksiniz. "

Bakan Tüzmen, Türkiye'nin son yıllardaki komşularıyla yaptığı ihracat artışına da değinerek, sözlerini şu fıkrayla tamamladı:

"Ormanda aslan geliyor. Japonla Amerikalı bakıyor. Amerikalı nasılsa aslan bizi yiyecek diyor, Japon da ayağına spor ayakkabılarını giymiş. Amerikalı, aslandan hızlı koşamazsınız diyor. Japon, aslandan değil, ama senden hızlı koşarım diyor. Biz de daha hızlı koşarak bunları aşacağız."