Krize karşı meyve suyu sektörü göreve hazır

MEYED Başkanı Duruk, dünya genelinde 150'yi aşkın ülkeye ihracat yapan meyve suyu sektörünün çiftçinin ve üreticinin bu zorlu döneminde destekçisi olmaya hazır olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Meyve Suyu Endüstrisi Derneği (MEYED) Başkanı Mahmut Duruk, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin en büyük darbeyi yaş meyve ve sebze sektörüne vuracağını belirterek, Türk meyve suyu sektörü çiftçinin ve üreticinin bu zorlu döneminde göreve hazır olduğunu ifade etti.

Duruk, yaptığı yazılı açıklamada, yaş meyve ve sebze ihracatında Türkiye'nin en büyük pazarının Rusya olduğunu ifade ederek, sınırda bekletilen ürünler dolayısıyla sıkıntıya giren sektörün, bu alanda Rusya'nın ambargo uygulayacağını açıklamasıyla korkulan senaryo ile karşı karşıya kaldığını bildirdi.

Meyve suyu sektörünün bu senaryoda kurtarıcı rol alabilmesi için faizsiz finansman ve ihracat desteğine ihtiyacı olduğunu dile getiren Duruk, bu sayede çiftçinin zor durumda kalmasının engelleneceğini, meyve üretimi sanayisine bir çıkış kapısı aralanacağını ve sektörün artan ihracatının da ülke ekonomisine olumlu katkıda bulunacağını aktardı.

Duruk, yılın ilk 10 ayında Rusya'ya 230 milyon dolarlık meyve ihracatını yapıldığını belirterek, "Rusya'ya yapılan narenciye ihracatı ise miktar ve değer olarak sırasıyla, 374 bin ton ve 205 milyon dolar. Meyve ve narenciyede toplam 435 milyon dolarlık bir pazar söz konusu" ifadesini kullandı.

Bu kritik dönemde acilen tedbir alınması ve çıkış yolu stratejileri belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Duruk, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Yaş meyve ve sebze sektörünün en yoğun sezonunda yaşanan bu gelişmeler ve ürünlerin çürüme riski altında olması, durumun vahimliğini ortaya koyuyor. Uygun koşullarda soğuk hava depolarında bekleyen ürünler için alternatif pazar arayışına başlandı. Ancak ürünler beklerken, taze meyve sektörü için kısa vadede yeni pazar arayışının bir çözüm olması zor görünüyor. Kaldı ki ürünlerin çoğunluğunun uygun koşullar altında bekletilmesi imkanı bulunmadığı da biliniyor. 

Dolayısıyla, zaman ve yeni pazar bilinmeyenlerinin en önemli parametreler olduğu bu denkleme çözüm gerekiyor. En rasyonel ve pratik çözüm kapısı meyve işleme sanayisine açılıyor. Meyve suyuna, reçele veya konsantreye işlenen meyvelerden elde edilen ürünler çok daha düşük maliyetlere, çok daha uzun süre saklanabilme şansına sahip. Bugün dünya çapında ihracat yapan meyve suyu sektörü yeni pazar arayışına da çözüm sunuyor. Böylelikle hem zaman hem de yeni pazar alternatiflerine çözüm meyve işleme sanayisinden geliyor."

"Üreticinin ve çiftçinin destekçisi olmaya hazırız"

Duruk, Rusya ile Türkiye arasında yaşanan gerilimin en büyük darbeyi yaş meyve ve sebze sektörüne vuracağını dile getirdi. 

Avrupa'nın lokomotifi olarak tanımlanan Türk meyve suyu sektörünün güçlü ve dinamik bir yapıya sahip olduğunu belirten Duruk, 200 milyon dolar ihracatı olan ve dünya genelinde 150'yi aşkın ülkeye ihracat yapan sektörün, çiftçinin ve üreticinin bu zorlu döneminde göreve hazır olduğunu vurguladı.

Başkan Duruk, yılda 1 milyon ton meyve işleyen sektörün, mevcut kapasitesiyle bunun 2 katı kadar meyve işleme imkanına sahip olduğunu belirtti.

Rusya'ya ihraç edilen meyveler arasında en önemli kalemlerin sırasıyla üzüm, kiraz/vişne, nar, elma, kayısı ve şeftali olduğu bilgisini veren Duruk, "Son 10 aylık dönemde bu meyvelerin Rusya’ya ihracatı 590 bin ton; bununla 455 milyon dolarlık döviz girdisine sağlanmış. Bunlar aynı zamanda meyve suyu sektöründe en çok kullanılan meyveler" ifadelerini kullandı.

"Firmalar planlanandan daha fazla meyve almaya hazır"

Duruk, devletin çözüme giden yolda sektörün planı dışında olan finansman yükünü hafifletmesi ve ihracatın önünün açılabilmesi için sektörün uluslararası platformlarda rekabet gücünü artırmasının yeterli olacağına işaret etti.

Firmaların planladığından daha fazla meyve almaya ve işlemeye hazır olduğunu aktaran Duruk, ancak bunun için 1 yıl faizsiz kredi kullanımı gibi bir desteğe ihtiyaç duyulduğunu, ortaya çıkacak faiz yükünün tarımsal destek fonuyla karşılanabileceğini kaydetti.

Duruk, "Ayrıca işlenen ürünlerin ihraç edilebilmesi için fiyat avantajına sahip olunması gerekiyor. Devletimiz rekabetçi olmamıza olanak sağlayacak seviyede ihracat desteği sağlarsa, Türk meyve suyu sektörü ürünlerini dünyanın her yerine ihraç edebiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir