”Krizin etkisini kaldırmak için 23 milyarlık ilave kaynak ayrıldı”

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli krizin etkilerini azaltmak için 60'ın üzerinde ilave tedbir alındığını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, global krizin Türkiye'deki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, 22-23 milyar liralık ilave kaynak ayrıldığını söyledi.

Canikli, TBMM'de düzenlediği basın toplantısında, global krize karşı, bugüne kadar 3 büyük paket açıkladıklarını belirterek, ilk paketin 2008'in başında uygulamaya konulduğunu hatırlattı.

Nurettin Canikli, tüketici güven endeksinin 2008 yılının mart ayından itibaren düşüşe geçtiğini dile getirerek, 2008'in mart ayında yüzde 81,96 olan güven endeksinin, nisan ayında yüzde 76,24'e gerilediğini kaydetti.

Önceden planlanmayan, ek harcamaları içeren ilk paketin kamuya maliyetinin 11,7 milyar lira olduğunu ifade eden Canikli, bu çerçevede, KEY ödemeleri için 2,4 milyar lira, karayolları için 2,8 milyar lira, GAP ve diğer bölgesel altyapı yatırımları için 2,3 milyar lira, ücret iyileştirmesi için 900 milyon lira ayrıldığını bildirdi.

Nurettin Canikli, ayrıca, mahalli idareler için 900 milyon lira, enflasyon farkı için 595 milyon lira, kuraklık ödemesi için 535 milyon lira, Devlet Demiryolları için 400 milyon lira, 5 puanlık sosyal güvenlik kesintisi için 347 milyon lira, tarım için 400 milyon lira ilave kaynak aktarıldığını söyledi.

22-23 milyar liralık ilave kaynak

Canikli, 2. paketin ise 2009 yılında, likitide sağlamak ve talebi canlı tutmak amacıyla çıkarıldığını anlatarak, bu çerçevede, 3,8 milyar lirası GAP ve diğer bölgesel yatırımlar, 4,7 milyar lirası 5 puanlık sosyal güvenlik kesintisi, 3,9 milyar lirası mahalli idareler, 1,5 milyar lirası Hazine garanti ve ikraz limit artışı, 2,5 milyar lirası ise ücret iyileştirilmesi için olmak üzere, toplam 16,4 milyar lira kaynak ayrıldığını kaydetti.

3. paketin ise geçen haftalarda Mecliste kabul edilen ve torba yasa olarak bilinen yasadaki düzenlemeleri içerdiğini ifade eden Canikli, 3. paketin Hazineye getirdiği yükün ise 5,5 milyar lira olduğunu belirtti.

Nurettin Canikli, global krizin Türkiye'deki olumsuz etkilerini ortadan kaldırmak için, toplamda 22-23 milyar liralık ilave kaynak ayrıldığını söyledi.

Canikli, bu çerçevede 60'ın üzerinde ilave tedbir alındığını sözlerine ekledi.