KSO: Kapasite kullanım oranı 5 puan arttı

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, 'Sanayi Kuruluşlarının Durumunu ve Beklentilerini Belirleme Anketi'nin sonuçlarını açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

KOCAELİ - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranının Temmuz ayına göre 5 puan artarak yüzde 65 olarak gerçekleştiğini söyledi.

Zeytinoğlu, düzenlediği basın toplantısında, bölgedeki sanayi sektöründe gelişmeler ve değişmelerin aylık olarak takip edilmesi, özellikle de küresel finansal krizin etkilerinin izlenebilmesi amacıyla düzenli olarak "Sanayi Kuruluşlarının Durumunu ve Beklentilerini Belirleme Anketi" düzenlediklerini belirtti.

Anket doğrultusunda "Kocaeli İmalat Sanayi Aylık Gelişme Raporu" hazırladıklarını dile getiren Zeytinoğlu, ankete yüzde 72'si KOBİ, yüzde 28'i büyük ölçekli 156 firmanın katıldığını, anket sonuçlarının ülke geneli hakkında da bir fikir verdiğine inandığını söyledi.

Zeytinoğlu, ocak ayında yüzde 46 oranıyla dip yapan kapasite kullanım oranlarının Şubat ayından itibaren yükselişe geçtiğini, haziran ayında yüzde 61'e çıktığını, temmuz ayında durumunu koruduğunu, ağustos ayında ise 5 puan artarak yüzde 65 olarak gerçekleştiğini kaydetti.

Temmuz ayında yüzde 65 olarak gerçekleşen büyük işletmelerin kapasite kullanım oranlarının ağustos ayında 1 puan, KOBİ'lerin ise 6 puan arttığını ifade eden Zeytinoğlu, şu bilgileri verdi:

"Anketimize göre, sektörel bazda kapasite kullanım oranlarına baktığımızda ana metal sanayisi, lastik ve kauçuk sanayisi, makine sanayisi, kağıt ve orman sanayisi, metal eşya, kimya ve elektrik sanayisi sektörlerinde kapasite kullanım oranlarında artış yaşandığı tespit edildi. Ağustos ayında genel trend firmaların üretim hacimlerinin değişmediği yönündedir. Eylül ayında da firmaların üretim hacminde bir değişiklik olmayacağı beklentisi görülmektedir."

"İstihdamda gelişme yok"

Ankete katılan firmaların ağırlıklı olarak istihdamlarında ağustos ayında bir değişme olmadığını bildirdiğini dile getiren Zeytinoğlu, eylül ayında da durumun değişmeyeceğini tahmin ettiklerine değindi.

Zeytinoğlu, şöyle devam etti:

"Ankete yanıt veren firmaların yüzde 14,01'inin ağustos ayında istihdamlarının yüzde 8,58 oranında arttığı, yüzde 75,80'inin ise istihdamlarında bir önceki aya göre değişim yaşanmadığı belirlenmiştir. Firmaların istihdamlarında ağırlıklı olarak ağustos ayında bir değişme olmadığı bildirilmiştir. Eylül ayında da durumun değişmeyeceği öngörülmektedir. Temmuz ayında, istihdamlarında artış bildiren firmaların oranı yüzde 16,10'dur. Ağustos ayında istihdamlarında artış bildiren firmaların oranının ise yüzde 14,01'e gerilediği görülmektedir.

Ayrıca, temmuz ayında istihdamlarında azalış bildirenlerin oranı yüzde 13,56 olup, ağustos ayında azalış bildiren firmaların oranı ise yüzde 10,19'a düşmüştür. Üretim hacimlerinde değişme olmadığını bildiren firmaların oranı ise artarak ağustos ayında yüzde 75,80'e yükselmiştir. Firmaların yüzde 83,69'u önümüzdeki eylül ayında istihdamlarının değişmeyeceği beklentisi içerisindedirler. Firmaların sadece yüzde 9,93'ü istihdamlarının yüzde 11,83 oranında artacağı yönünde görüş bildirmişlerdir."

"Eylül'de siparişler yüzde 13,32 artacak"

Zeytinoğlu, firmaların yüzde 20,55'inin eylül ayında siparişlerinin yüzde 13,32 oranında artacağını, yüzde 25,34'ünün siparişlerinin yüzde 28,21 oranında azalacağını belirttiğini, yüzde 30'unun iç siparişlerinin ekim ayında artacağını, yüzde 54,29'unun değişmeyeceğini, yüzde 15,71'i ise azalacağını belirttiğini kaydetti.

İç siparişlerde ekim ayında artış beklentisi içerisinde olan firmaların artış oranının yüzde 13,04 olduğuna dikkati çeken Zeytinoğlu, "Azalış beklentisinde olan firmaların azalış oranı yüzde 32,33'dür. Firmaların iç siparişlerindeki artış sebebinin mevsimsel nedenler ile ilgili talepler olduğu söylenebilir" dedi.

Zeytinoğlu, ankete katılan firmaların yüzde 20,76'sının dış siparişlerinin eylül ayında arttığını belirtirken, yüzde 23,58'inin azalış bildirdiğini, firmaların yüzde 55,66'sında ise eylül ayında alınan sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmadığını, firmaların yüzde 28,57'sinin ekim ayı dış siparişlerinin yüzde 12,56 oranında artacağını beklerken yüzde 57,14'ünün ekim ayı için alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim beklemediğini sözlerine ekledi.