Külleme hastalığı fındığa zarar veriyor

Külleme hastalığı fındıkta zararlara yol açmaya başladı. Hastalık hızla yayılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, külleme hastalığının yeni mahsul fındıkta kayıplara yol açmaya başladığını söyledi. 

Karan, yaptığı açıklamada, bir mantar hastalığı olan küllemenin son günlerde Giresun ve yöresinde etkili olan mevsimsel dengesizlik nedeniyle hızla yayılma gösterdiğini belirtti. 

Özellikle sahil kesimler başta olmak üzere il genelindeki bahçelerin büyük kısmının hastalığın etkisi altında bulunduğuna işaret eden Karan, "Son bir kaç yıldır bahçelerde gözlemlediğimiz külleme hastalığı kendisini bu yıl da göstermeye başladı. Özellikle birkaç gündür etkili olan yağışlar hastalığın yayılma hızını artırdı. Şuanda bahçelerimizin büyük kısmı bu hastalığın etkisi altında" dedi.

Hastalığın yeni mahsul fındıkta dökülmelere yol açtığını, bunun da kendilerini endişelendirdiğini ifade eden Karan, "Daha önce de külleme hastalığı bahçelerimizde kendisini gösteriyordu. Bu durum pek de önemli değildi. Son 3 yıldır hastalık fındık için en tehlikeli konu haline geldi. Özellikle iki yıldır hastalığın çok daha büyük etkiye yol açan bir türüyle mücadele ediyoruz. Bu yeni tür doğrudan bitkiye nüfus etmekte ve bitkinin fotosentez yapmasını engellemekte. Bu da gelişmekte olan fındıkta erken dökülmelere yol açıyor. Bahçelerimizde hastalığın seyriyle ilgili incelemeler yapıyoruz. İlk incelemelerimizde durum bizi endişelendiriyor. Külleme hastalığı nedeniyle fındık ürününde kayıplar başlamış. Hızla da artıyor." ifadelerini kullandı.

Karan, geçtiğimiz yıl külleme hastalığının fındık rekoltesinde ciddi kayıplara neden olduğuna işaret ederek, "Hastalığın bu yıl da rekoltede kayıplara yol açmasından endişe ediyoruz. Üreticilerimizden külleme hastalığını mutlaka ciddiye almalarını ve acil olarak bahçelerde zirai ilaçlama yapmalarını istiyoruz. Hastalıkla düzenli bir şekilde mücadelesinin yapılması önemli. Gerekirse birden fazla ilaçlama yapılmalı" değerlendirmesinde bulundu.