Kurdaki artış, ihracatçıya yarayacak

Devlet Bakanı Tüzmen, döviz kurundaki yükselişin ihracatta pozitif yansımasını bekliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, döviz kurundaki yükselişin etkilerinin önümüzdeki günlerde ihracatta pozitif olarak görüleceğini bildirdi.

Tüzmen, Uluslararası Ayakkabı Yan Sanayi Fuarı öncesinde gazetecilerin dövizdeki yükselişe ilişkin sorularını yanıtlarken, kurda yeni bir dengenin söz konusu olduğunu ifade ederek, 5 yıl önce doların 1,7000 YTL'den 1,6000 YTL'ye doğru indiğinde o seviyede tutulması gerektiğini söylediklerini kaydetti.

Tüzmen, "Neden? Çünkü Türkiye'nin cari açığı fazla olmayacaktı. Öyle bir tutulma olsaydı o dönemde bizim istediğimiz dışarıdan ara malı getirme yerine, kendi ara mallarımızı kullanarak ihracat artışını sürdürmek... Olmadı. İnişine izin verildi. 1,2000 YTL'ye kadar inince dışarıdan almak daha cazip hale geldi. Dolar ucuzdu, YTL pahalıydı. İthalat bu şekilde patlama yaptı. Ona rağmen ihracatımızı devam ettirdik" diye konuştu.

Şu anda bu durumun tersinin söz konusu olduğunu vurgulayan Tüzmen, bu dönemde dışarıdan gelen malların daha pahalı hale geldiğini, YTL'nin biraz daha ucuz olduğunu, bunun etkilerinin önümüzdeki günlerde ihracatta pozitif olarak görüleceğini ifade etti.

Türkiye'de ara malı üreticilerinin şu dönemde ihracata dönük sipariş alan firmalara çok hızlı bir şekilde mal teminatı yapabileceğini kaydeden Tüzmen, şöyle devam etti:

"Bu onlar için bir fırsattır. Yeni bir denge oluşuyor. Herkesin kendini bu yeni dengeye alıştırması gerekir. Bu yeni dengede ihracatın ithalatı karşılama oranı biraz daha iyi olacak. Burada denge fiyatına ulaşacaktır. (Döviz) biraz daha yükselir, ondan sonra biraz daha aşağı iner, bir ortalama fiyatını bulur. Ekonomi bir dengeler sistemidir. Kendi kendine bu noktaya geldi. Suni, hormonlu olan hiçbir şey ilelebet kalmaz. Onun için her şey normal değerine gelir."

Dışarıdaki krizin Türkiye'ye yansımasının Borsanın derinliği, firmaların büyüklüğü ve uluslararası küreselleşme ile orantılı olduğunu belirten Tüzmen, Türkiye'nin bu etkileri daha az hasarla atlatacağını söyleyebileceğini ifade etti.

Tüzmen, kurun 1,5000-1,6000 YTL'lerde dengelenmesi halinde Türkiye'de ihracatın ithalatı karşılama oranının biraz daha iyi olacağını vurguladı.