Kurşunsuz benzin tüketimi yüzde 46 düştü
PETDER raporuna göre Ocak-Eylül döneminde sadece 49 bin metreküp katkılı kurşunsuz benzin tüketildi
İSTANBUL – Türkiye’de benzin tüketimi 9 aylık dönemde yüzde 2.5 gerilerken, süper benzinin ikamesi olan katkılı kurşunsuz benzin tüketimi yüzde 45,7 düştü.
Petrol Sanayi Derneği (PETDER) raporuna göre, 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde Benzinler, Motorinler ve LPG Otogaz'ın toplamı olarak ifade edilen toplam otomotiv yakıtları tüketimi 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 3,3 azalarak 13,5 milyon tona geriledi.
Benzin tüketimi aynı dönemde, 2008 yılı aynı dönemine göre yüzde 2,5 oranında azalarak yaklaşık 2,2 milyon metreküp olarak gerçekleşti. Süper benzinin ikamesi olarak kullanılmakta olan katkılı kurşunsuz benzin tüketimi 2009 yılı ilk dokuz ayında yüzde 45,7 ile azalarak sadece 49 bin metreküp olarak gerçekleşmiştir.
"Dünyada en çok vergi alan ülke Türkiye"
Öte yandan raporda, 2009 yılı Ocak-Eylül döneminde akaryakıt tüketiminden sağlanan dolaylı vergilerin (KDV ve ÖTV) geçen yılın aynı dönemine değişmeyerek 22 milyar lira seviyesinde olduğu, toplam LPG tüketiminden elde edilen dolaylı vergiler toplamının yüzde 3,5 oranında artarak 4 milyar liraya ulaştığı, böylece akaryakıt ve LPG sektörlerinden sağlanan dolaylı vergi gelirlerinin bir önceki yılın ilk dokuz ayına göre yüzde 0,7 artarak 25,5 milyar lira olduğunun hesaplandığı kaydedildi.
2009 yılı Mart ayında Rekabet Kurumu'nun, intifa veya kira şerhi ile uzun süreli anlaşma yapılan akaryakıt ve LPG istasyonlarının sözleşme sürelerinin rekabet etmeme yükümlülüğü açısında 5 yılı aşamayacağı hakkındaki kararı yayınladığı hatırlatılan raporda, bu kararın önümüzdeki dönemde sektörü "derinden" etkileyecek nitelikte olduğuna dikkat çekildi.
Rapor döneminde petrol sektöründeki en önemli gelişmenin EPDK'nın motorin ve benzinlerde iki ay süreyle tavan fiyat uygulamasının başlaması olduğuna değinilirken, "EPDK'nın serbest piyasaya yaptığı bu müdahalenin sektörde Petrol Piyasası Kanunu ile başlayan serbest piyasa yapısına zarar verdiği düşünülmektedir" denildi.
Tavan fiyat uygulaması devam ederken, 15 Temmuz 2009'da Maliye Bakanlığı'nca bazı akaryakıt türlerinden alınan maktu ÖTV tutarlarının artırıldığı anımsatılan raporda, "Akaryakıta uygulanan vergiler açısından birçok dünya ülkesinin üzerinde olan Türkiye, 15 Temmuz 2009 tarihinde yapılan ÖTV düzenlemesi sonucunda benzinde dünyanın en çok vergi alan ülkesi haline gelmiştir" denildi.
"10 numara yağ sorunu tekrar ciddi boyuta geldi"
Raporda, 2008 yılında madeni yağ türlerinde yapılan vergi düzenlemesi sonucunda önemli ölçüde çözümlenmiş olan "10 numara yağ sorununun" tekrar ciddi bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çekilerek, 2009 yılının özellikle Mart-Nisan aylarından itibaren 10 numara yağ adı altındaki piyasa hareketlerinin ciddi boyuta ulaştığı, bu ve benzeri kayıt dışı faaliyetlerin özellikle ÖTV düzenlemesi sonrasında daha da arttığı belirtildi.
Eylül 2008-Eylül 2009 tarihleri arasındaki karşılaştırmanın, motorin satışlarının ekonomideki iyileşme göstergelerinin tam tersine yüzde 10 oranında geri gittiğini ortaya koyduğu kaydedilen raporda, bu gelişmelerin 10 numara yağ sorununun tekrar ciddi boyuta geldiğini gösterdiğine işaret edildi.