Lockheed Martin, ASELSAN, ALP ve KALE Havacılık'la anlaşma imzaladı
F-35 programı sayesinde Türk sanayisinin 5,5 milyar dolarlık iş fırsatına sahip olması bekleniyor
İSTANBUL - Lockheed Martin, F-35 uçağı için ürün ve hizmet sağlayacak ALP Havacılık, ASELSAN ve KALE Havacılık'la anlaşma imzaladı.
F-35 programı sayesinde Türk sanayisinin 5,5 milyar dolarlık iş fırsatına sahip olması bekleniyor.IDEF'09 Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı kapsamında düzenlenen imza töreninde konuşan Lockheed Martin Başkan Yardımcısı ve F-35 Programı Genel Müdürü Tom Burbage yaklaşık 10 yıl önce başlatılan bir program ile hem teknik anlamda önemli gelişmeler sağlanmasının hem de katılımcı ülkelerin rekabetçi endüstrilerini kapsayan ve en yüksek katma değere dayanan yeni bir iş modelinin başlatılmasının amaçlandığını anlattı.
F-35 ile küresel rekabete ulaşmak ve onu devam ettirmenin, diğer programlarda ve pazarlarda Müşterek Taarruz Uçağıyla bağlantısı olmayan gelişmiş teknoloji içeren projeleri de kazanma potansiyeli sağlayabileceğine işaret eden Burbage, şöyle konuştu:
"Filolarında F-16 bulunan 24 ülkenin hava kuvvetleri arasında Türk Hava Kuvvetleri, uçak başına gerçekleştirdiği aylık 22 saatlik sorti sayısıyla ABD Hava Kuvvetleri ile yarışır durumdadır. Daha da etkileyici bir nokta olarak, Türk Hava Kuvvetleri'nin göreve hazırlılık oranı yüzde 92'dir.
Türk endüstrisi F-35 programı boyunca en önemli ürün ve servis sağlayıcılardan biri olacaktır. Aslında daha şimdiden öyledir."
Burbage, Türkiye'nin, şu anda F-35 üretim hattına kompozit gövde üreten ve yakın bir zamanda tüm ana gövdeyi sunacak olan TAI de dahil olmak üzere olağanüstü bir endüstriyel gücü elinde bulundurduğunu kaydetti.
Önlerinde, şu anda ayda 1 olan üretim programını 6 kısa yıl içinde, günde 1 seviyesine getirecek zorlu bir yolda olduklarını ifade eden Burbage, Türkiye'nin bakım onarım altyapısında da anahtar bir oyuncu olmasını sağlamak için çalıştıklarını söyledi.
"Yerli tedarik hedefine ulaştık"
Savunma Sanayii Müsteşarı Murad Bayar, Türkiye'nin bu proje ile Türk savunma sanayisinin artan bir iş payına sahip olmasını hedeflediklerini bildirdi.
Bayar, yaklaşık 8 milyar dolarlık iş hacminin yüzde 50'sinin Türkiye'de üretilmesi hedefi bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Proje sürecinde yaklaşık 6 milyar dolarlık iş hacmi ortaya çıkmış oluyor. Koyduğumuz yerli katkı hedefine böylece ulaşmış oluyoruz. Şimdi bu başarıyı gördükten sonra hedefi revize etmek gerek. Bundan sonra 'sky is the limit' gibi bir hedef koyabiliriz."
Türkiye savunma sanayisinin rekabetçiliği ve en iyi değeri sağlamasıyla bu başarıyı elde ettiğini söyleyen Bayar, öncelikle ASELSAN'ın iş payının 1 milyar dolar seviyesine ulaştırılmasını hedeflediklerini ifade etti.
"2 milyar doları bulan işbirliği"
İmza töreni öncesinde düzenlenen toplantıda konuşan Lockheed Martin Orta Doğu ve Afrika Başkanı James L. Jamerson ise, Türkiye ile uzun yıllara dayanan kalıcı ve sağlam işbirliğini sürdüreceklerini belirterek, bugüne kadar 100 milyon doları ortak girişim olmak üzere parasal değeri 2 milyar dolara ulaşan bir işbirliğinin gerçekleştirildiğini kaydetti.
Sürdürülebilirlik ve lojistiğin önemine de işaret eden Jamerson, bir uçağın 20 yıl boyunca kullanılabilir kılınmasının maliyetinin, ilk maliyetinden fazla olduğunu belirtti.
Jamerson, entegre hava ve füze savunması sistemleri, Türkiye'nin de parçası olduğu PAC-3 hava ve füze savunma çözümü üzerinde çalıştıklarını anlattı.
Türkiye'de savunma dışında gemi trafiği yönetimi ve sahil gözetleme alanlarında da işbirlikleri bulunduğunu dile getiren Jamerson, halihazırda boğazlarda uygulanan sistemin, İzmit, İzmir ve Mersin'e genişletilmesi projesinin bulunduğunu, kendilerinin de bunun parçası olmayı istediğini söyledi.
ASELSAN
Konuşmaların ardından Müşterek Taarruz Uçağı'nda gerçekleştirilecek işbirliklerine ilişkin anlaşmalar imzalandı.
Toplantıda verilen bilgiye göre, imzalanan anlaşma çerçevesinde ASELSAN F-35 Şimşek II (Lightning II) uçağının elektro-optik hedef belirleme sisteminin (Electro-Optical Targeting System- EOTS) optiklerini üretecek.
ASELSAN'ın Yönetim Kurulu Başkanı, Emekli General Mehmet Çavdaroğlu, elektronik ve elektro-optik alanlarında optik üretiminden başlayarak, F-35 projesinde uzun vadeli bir iş ortağı olmayı hedeflediklerini belirterek, "Radar, aletsel seyrüsefer ve diğer stratejik aviyonik sistemleri alanındaki bilgi ve tecrübemizi sunmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz" dedi.
ALP Havacılık
F-35'in ön gövde parçalarını üretecek olan ALP Havacılık'ın Yönetim Kurulu Başkanı Tuncer Alpata ise, uluslararası bir ihale sonucu F-35 projesi kapsamında kazandıkları "sleeve, outboard canopy hinge assy" imalat programına ilişkin mutabakat metnini imzalamaktan dolayı gurur duyduklarını vurgulayarak, "Bu gelişmeler, Müşterek Taarruz Uçağı projesinin Türk sanayisine nasıl büyük fırsatlar sunduğunu bir kere daha gözler önüne serdi" diye konuştu. Alpata, 2 milyar dolarlık satış hedefleri bulunduğunu dile getirdi.
KALE Havacılık
Verilen bilgiye göre, KALE Havacılık, ihaleyi ilk F-35 test uçağında olduğu gibi, ön gövde ve kanat parçaları tedarikçisi olarak kazandı.
KALE Şirketler Grubu Teknik ve Kimya Bölümü Başkanı Osman Okyay, Türk savunma ve havacılık sanayisinin sün 5-6 yılda çağ atladığını belirtti. Radarda görünmezlik özelliğine sahip, süpersonik, çok fonksiyonlu 5. nesil bir taarruz uçağı olan F-35'lerin, ilk aşamada 11 ülkede en az 13 tip uçağın yerini alması bekleniyor.