Lojistiğin geleceğine EMİT'le yön verilecek

Avrasya ve Doğu Akdeniz Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Enstitüsü Birliği, kuruldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Türkiye'de lojistik sektörünü uluslararası güç haline getirecek çalışmalara imza atacak EMİT'in kuruluşu 26 ülkeden 100 bilim insanı ve uzmanın katılımıyla 13 Şubat'ta gerçekleştirildi.

Avrasya ve Doğu Akdeniz Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Enstitüsü Birliği’nin (EMİT), Kurucu Başkanı aynı zamanda TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı olan Çetin Nuhoğlu oldu. 

Küresel krizde "lojistik" sektörünün ulusal ekonomilere sağladığı çıkış yollarının ve çağdaş lojistik uygulamalarının tartışıldığı, Bölgesel ve Küresel Açıdan Ulaştırma ve Lojistik Araştırmaları Konferansı, 12-14 Şubat 2009 tarihlerinde 26 ülkeden 100 bilim insanı ve lojistik uzmanının katılımıyla gerçekleşti.

Konferansın ardından, Türkiye başta olmak üzere, Avrasya ve Akdeniz bölgesi lojistik sektörünün gelişimine büyük katkı sağlayacak olan EMİT'in kuruluşu ilan edildi.

Kuruluş bildirisine TOBB Ulaştırma ve Lojistik Sektör Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, Doğuş Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Rtral Konferans Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Füsun Ülengin,  Almanya Karlsruhe Üniversitesi İktisadi Politika Araştırmaları Merkezi Başkanı ve Dünya Ulaştırma Araştırmaları Konferansı Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Werner Rothengatter imza koydu.

Ulusal lojistik politikaları oluşturulacak

EMIT, eğitilmiş insan kaynağı yetiştirmenin yanı sıra, bilimsel araştırmalar ışığında ulusal lojistik politikalarının oluşmasına katkı sağlayacak ve uluslararası kuruluşlar ile üniversiteler arasında işbirliği sağlayacak. EMIT çatısı altında uluslararası eğitim ve araştırma projelerine yön verecek olan kadroda, İTÜ İşletme Fakültesi Emekli İktisat Profesörü Yücel Candemir ve Doğuş Üniversitesi'nden Prof. Dr. Füsun Ülengin liderliğinde geniş bir akademik kadro görev alacak.

"Lojistik, tüm sektörlerin ayrılmaz parçası"

EMIT'in kuruluş töreninde konuşan, Kurucu Başkan Çetin Nuhoğlu, ulaştırmanın tüm gelişmiş ülkelerde bir devlet politikası haline geldiğini ve önemli sektörlerden birisi kabul edildiğini belirtti. Nuhoğlu şöyle devam etti:

"Doğrudan ulaştırma ve lojistik alanına yönelik olarak kurulan araştırma merkezlerine bakıldığında çarpıcı sonuçlara ulaşılmaktadır. Çoğunluğu üniversitelere bağlı ve kar amacı gütmeyen yapılar olmak üzere,  ABD'de 31, İngiltere'de 18, lojistik üs olmayı başarmış Hollanda'da 8 adet, Almanya'da 5, Fransa'da 4, Kanada ve Japonya'da 3, Yunanistan'da 3, İtalya-İspanya-İsviçre-Belçika'da 2 adet enstitü ya da merkez statüsünde kuruluş bulunuyor."

"Sektörün geleceğine bir armağan"

Söz konusu projenin çalışmalarına 2005 yılında başlandığını ve İTÜ bünyesinde Prof. Yücel Candemir liderliğindeki proje ekibi ile uluslararası bir platformun kurulması için çalışıldığını kaydeden Nuhoğlu, projenin nihai hedefinin Türkiye'nin, ulaştırma ve lojistik alanındaki küresel araştırma ve teknoloji geliştirme çalışmalarına entegre olduğunu vurgulayarak, "Vizyonumuz, küresel lojistik haritasının tasarlanması ve şekillendirilmesinde, Türk araştırmacıların da söz sahibi olmasıdır. Tüm bu çalışmaların sonucunda EMIT'in kurulmuş olması çok değerli proje ekibinin ve destekleyen kuruluşların Türkiye'nin ulaştırma ve lojistik sektörlerinin geleceğine bir armağanı olmuştur" diye konuştu. 

Nuhoğlu ayrıca "EMIT bünyesinde gerçekleştirilecek çalışmaların genç araştırmacıları uygulayıcılar ile bir araya getireceğini, sektördeki uygulayıcıların yanı sıra kamunun da bu anlamdaki beklentilerine ve gelecekte izlenecek ulaşım politikalarına yön vereceğini" kaydetti.