Lukoil 10 yılda 400 milyon dolarlık yatırım planlıyor

OAO Lukoil Başkanı Alekperov, Gazprom'dan Türkiye'ye doğal gaz getirme konusunda söz aldıklarını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - OAO Lukoil Başkanı Vagit Alekperov, önümüzdeki 10 yılda 400 milyon dolar yatırım ile Türkiye'deki petrol ağlarını geliştirmeyi planladıklarını söyledi.

Lukoil'in Türkiye'deki faaliyetlerine ilişkin basın toplantısında konuşan Alekperov, geçen sene Akpet'i satın alarak Türkiye'de çalışmalarını geliştirdiklerini belirterek, bu satın alma için 500 milyon dolar civarında yatırım yaptıklarını söyledi.

Alekperov, önümüzdeki 10 yılda 400 milyon dolar yatırım ile Türkiye'deki petrol ağlarını geliştirmeyi planladıklarını ifade ederek, bu sürecin sonunda pazar paylarını yüzde 10'a çıkarmayı hedeflediklerini dile getirdi.

"Gazprom'dan Türkiye'ye doğal gaz getirme konusunda söz aldık. Türkiye'ye gazı taşıyacak ve dağıtımını sağlayacağız" diyen Alekperov, bu konuda Gazprom'un kendilerini desteklediğini ifade etti.

"Havaalanı dolum tesisi faaliyeti İstanbul'a da taşınabilir"

Lukoil Eurasia Petrol A.Ş. Genel Müdürü Fikret Aliev ise ''Türkiye'de 2009 yılı için yaklaşık 27 milyon dolar civarında bir yatırım planlıyoruz'' dedi.

Aliev, Akpet'in depolamada iyi bir altyapıya sahip olduğuna işaret ederek, Akpet'in Antalya, Bodrum ve Trabzon'daki havaalanlarında dolum tesislerine sahip olduğunu, önümüzdeki dönemde bu faaliyetlerin İstanbul'a da taşınabileceğini söyledi.

Akpet istasyonlarının Lukoil'e dönüşmesine ilişkin olarak ise Aliev, bu dönüşüm sürecini 2013 yılına kadar tamamlamayı öngördüklerini ifade etti. Aliev, ''2009 yılında Türkiye piyasasında 1 milyon tondan fazla ürün satmayı hedefliyoruz'' diye konuştu.