Lüks İtalyan mermerine alternatif üretecek
Coante, üç sene içerisinde toplam 90 milyon euroluk yatırımla granit ve lüks İtalyan mermerine alternatif ve dış ticaret açığını azaltmaya yönelik ürünler üretmeyi hedefliyor. Firma rakiplerinin aksine dış mekana yönelik üretim yapacak.
Ahmet USMAN
İZMİR - Geçen yıl kuvars esaslı kompoze taş pazarındaki yüksek potansiyeli görerek bu alanda yatırım yapma kararı alan Ermaş, Coante markası ile üretim yapacak. Firma, üreteceği ürünleri bu yıl içinde pazara sunmaya hazırlanıyor.
Önümüzdeki günlerde üretime geçecek ilk etap 30 milyon euroya mal olurken, 40 milyon euroya mal olacak, iki üretim hattından oluşacak ikinci etap yatırımı için de imzalar atılmak üzere. 2019 içerisinde de 20 milyon euroluk son yatırımın hazırlıklarının tamamlanması planlanıyor. Mevcut pazardaki kuvars esaslı kompoze taş markalarından farklı olarak dış cephe uygulamalarına da uygun ürün üretecek olan Coante, yıllık 200 milyon dolar dolayında ithal girdi oluşturan granite ve lüks İtalyan mermerine alternatif olacak…
Mermer sektöründe 1985'den bu yana faaliyet gösterdiklerini dile getiren Coante Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kemal Ercan, "Ermaş ile Muğla'da mermeri ilk kesen firma olduk. 6 kardeş aynı işi yapıyoruz. Bugün Türkiye'nin çeşitli yerlerindeki ocaklarımızdan elde ettiğimiz mermerleri Muğla'daki 3 fabrikamızda işleyip mamul hale getirdikten sonra dünyanın pek çok bölgesine ihraç ediyoruz. Ocaklarımızdan blok mermer ihracatımız da var. Coante dördüncü ve en yeni fabrikamız" diye konuştu.
Kahve içerken yatırım kararı
Kuvars esaslı kompoze taş yatırımına geçen yıl bir tesadüf sonrası karar verdiklerini anlatan Ercan, "Sabah ofisimde kahve içtiğimiz bir müşterimizin telefon konuşmasına kulak misafiri oldum. Bu ürünü tedarik etmenin zorluğundan, pazarda arz sıkıntısı olduğundan bahsediyordu. Rekabetin çok yoğun yaşandığı doğaltaş sektöründe faaliyet gösteren biri olarak konu ilgimi çekti. O ana kadar aklımda kuvarsa dair hiçbir şey yoktu. Basit bir araştırmadan sonra yurtiçi ve yurtdışında pazarın gerçekten de bu ürüne aç olduğunu gördüm. Bir hafta içinde aile olarak bu işe girmeye karar verdik ve yatırım hazırlıklarına başladık" dedi.
İlk iş olarak kadroyu oluşturduklarını vurgulayan Ercan, "Doğaltaş konusunda 30 yılı aşkın deneyimimiz var ama üretim süreci olarak mermerle kuvars esaslı kompoze taş gece ile gündüz kadar farklı. Bu konuda büyük deneyime sahip, Türkiye'deki benzer tesislerin kurulumunda görev almış, Hindistan, İran ve Rusya'da bu konuda danışmanlık hizmeti vermiş Kenan Erdem'i genel müdür olarak görevlendirdik, beraberinde çekirdek kadroyu oluşturduk. Bu teknolojinin patentine sahip olan İtalyan firması ile anlaşmayı imzalayıp inşaat ruhsatımızı aldık. Aradan bir yıl bile geçmeden şu an ilk etapta deneme üretimine başlamak üzereyiz" diye konuştu.
Yatırım üç etapta tamamlanacak
Birinci etapta üretime başlamadan ikinci ve üçüncü hattın yatırımı için anlaşma imzalama aşamasında olduklarını söyleyen Ercan, "Yatırımı 3 aşama halinde planlıyoruz. Finansal avantajları yanında, teknolojiyi güncel tutmak amacıyla da böyle bir yol izliyoruz. İlk etap önümüzdeki günlerde üretime başlayacak olan 30 milyon euroluk bir yatırım. Bunu 40 milyon euroya mal olacak ikinci etap takip edecek. Planladığımız son aşamada 20 milyon euroluk daha yatırım yapacağız. 2019 yılı sonuna kadar yapacağımız yatırım 90 milyon euroya ulaşacak" dedi.
Dünyanın 5'inci en büyüğü olacak!
Öngörülen ikinci etabın montajının önümüzdeki yıl Mart ayında başlayacağını Temmuz ayında da devreye gireceğini belirten Ercan, "Şu an 25 bin metrekare olan kapalı alanımız seneye 45 bin metrekareye çıkacak. İlk hattımızın kapasitesi yıllık 800 bin metrekare. İkinci hattımız ise 1 milyon metrekare kapasiteye sahip olacak. 2019'da diğer hat geldiğinde burası dünyanın en büyük 5. kuvars esaslı kompoze taş tesisi haline gelecek. Hedef pazarlarımızı yurtiçi ve ABD olarak belirledik. Türkiye'de hala müşteri ürüne erişemiyor. ABD'yi hedeflediğinizde aslında bütün dünyayı hedefliyorsunuz. Çünkü dünyanın neresinde olursa olsun büyük projelerin merkezi genelde burası.
İlk sene için satışlarımızın yüzde 40'ını yurtdışına yapmayı, ikinci yatırımdan sonra bu oranı yüzde 60'a çıkarmayı hedefliyoruz. Pazarda arz açığı olduğu için kapasitemizi dolduracak oranda 2-3 yıllık satış bağlantılarımızı şimdiden kurduk" diye konuştu.
İç piyasada arz açığı olmasına karşın pazarda rekabetin fiyat odaklı olduğuna dikkat çeken Ercan, "Bunun nedeni ürünün dağıtımının mermer ve doğaltaş kanalları üzerinden yapılması. Doğaltaşta malum rekabetin fiyat üzerinden gitmesi bir alışkanlık olmuş. Biz değer odaklı bir rekabet stratejisi izleyeceğiz, bunu da üstün tasarım ve teknoloji ile yapacağız. Hala son kullanıcıda bu ürünle ilgili marka algısı yeterli seviyede değil. Bunu daha üst seviyelere çıkaracağız" dedi.
Türkiye ithalatı 200 milyon dolar
Dünyada kuvars esaslı kompoze taşların granite ve bazı lüks İtalyan mermerlerinin pazarından pay aldığını vurgulayan Kemal Ercan, "Türkiye'nin granit ithalatı yaklaşık 200 milyon dolar dolayında. Biz buna azaltmaya talibiz. Bu kapsamda stratejik yatırım teşviki için başvuruda bulunduk. Değerlendirme süreci devam ediyor. ABD pazarının verilerine göre kuvars esaslı kompoze taş pazarı büyürken, granit satışları geriliyor. Biz farklı ve yeni şeyler yapmak için yola çıktık. Bütün rakiplerimiz iç mekana yönelik ürünler yapıyor. Biz dış mekana yönelik ürünler de yapacağız. Tesisimizde Endüstri 4.0 uygulamaları kapsamında robotlar var. Robotlarla özel efektleri vereceğiz. Bu da bize lüks İtalyan mermeriyle baş etmede yardımcı olacak. Biz rekabetin farklı bir boyutundayız. Pastayı bölüşme değil, büyütme hedefindeyiz" diye konuştu.