Madencilik sektörü Meclis gündeminde
Genel Kurulda, madencilik sektörünün sorunlarının araştırılarak, sorunların giderilmesi için çözüm önerilerinin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergeler görüşüldü.
TBMM - Genel Kurulda, madencilik sektörünün sorunlarının araştırılarak, sorunların giderilmesi için çözüm önerilerinin tespiti amacıyla Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergelerin görüşülmesine devam edildi.
AK Parti Grubu adına söz alan Siirt Milletvekili Afif Demirkıran, ulusal ekonomiyi oluşturan en büyük sektörlerden biri olan madenciliğin, aynı zamanda kalkınmayı sağlayan öncü bir sektör olduğunu kaydetti.
Türkiye'de çok çeşitli ve zengin rezervler olmasına rağmen çoğunun işlemeye alınamadığını belirten Demirkıran, "Toplam piyasa değeri 2.5 trilyon doların üzerinde maden rezervimiz var. Yani trilyon dolarların üzerinde oturuyoruz" dedi.
Madencilik sektörüne yönelik uzun vadeli politikaların oluşturulması ve sektördeki belirsizliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Demirkıran, Türkiye'yi ham madde satan ülke konumundan kurtarıp, ham maddeyi mamul hale getirmek için sanayiye yönelmenin gerektiğini savundu.
Önerge sahibi olarak söz alan CHP Afyonkarahisar Milletvekili Halil Ünlütepe, Afyonkarahisar'ın mermerin başkenti olarak bilindiğini belirterek, 50-55 yıllık geçmişi bulunan sektörün ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğunu söyledi.
Çin'in, mermerin ana kütlesini alıp, işleyip satmakla, madenin çıkarıldığı Türkiye'den daha fazla kar elde ettiğine dikkati çeken Ünlütepe, "Bizden alıyorlar, dünya piyasasına hakim oluyorlar. Çin'deki gibi mermercilik sektörüne teşvik vermeliyiz. Antalya'dan Afyonkarahisar'a mermer getirmekle Çin'e mermer götürmenin maliyeti aynı. Sektörde kullanılan enerjiden ÖTV alınmamalı, demiryolu taşımacılığı faaliyete sokulmalı, bölgesel teşvik yerine sektörel teşvik uygulanmalıdır" diye konuştu.
MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun ise mermercilik sektörünü "rezervi bol, derdi çok" şeklinde tanımladı. Türkiye'nin yüzde 95'inin deprem bölgesinde olmasının külfetine dikkati çeken Ergun, "Yaratanın her külfete karşı nimet verdiğini biliyoruz. Depremin külfetini en ağır şekilde ödüyoruz, o zaman nimetinden de en üst seviyede faydalanmalıyız. Fay hareketi nedeniyle oluşan mermer ve jeotermal, Allah'ın sunduğu bir nimettir. Biz, bu nimetleri yeterince değerlendiremiyoruz" dedi.
TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, Meclis Araştırması açılmasına ilişkin önergelerin görüşülmesi sırasında çalışma süresinin dolduğunu belirterek, yarın saat 14.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.