Madende kaos

Anayasa Mahkemesi, Maden Kanunu'nun 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal etti. Danıştay tüm maddelerde yürütmeyi durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

Canan SAKARYA

ANKARA – Madenciler yasal boşluk nedeniyle zor günler yaşıyor. Sektörü bu noktaya getiren karar ise birkaç gün öncesine dayanıyor. Şöyle ki; Anayasa Mahkemesi, Maden Kanunu'nun 7. maddesinin 1. fıkrasını iptal etti ve yasal düzenlemenin Bakanlar Kurulu'nca çıkarılacak yönetmelikle giderilmesine hükmetti. Mahkeme, yasal boşluk oluşmaması için de bir yıl süre verdi. Karar 11 Haziran 2009'da yayımlanarak yürürlüğe girdi ve bir yıllık süre başladı. Ancak Danıştay, bir yıl süreyi beklemeden, Madencilik Faaliyetleri İzin Yönetmeliği'nin hemen hemen tüm maddelerinde yürütmeyi durdurdu.

Hükümet kararname çıkarmadığı için Danıştay'ın bu kararı ile birlikte yasal boşluk doğmuş oldu. Orman Bakanlığı da Danıştay kararının ardından bir genelge yayınlanarak bütün madencilik izinlerini durdurdu. "Şu anda madencilik sektörü tam bir boşluğa ve kaosa düştü" diyen Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği Başkanı İsmet Kasapoğlu, "Meclis tatile girmeden kanun hükmünde kararname ile düzenleme yapılabilir. Çünkü bu 3-5 gün, bir ay beklenecek bir durum değil.  Bu ağır yaralı bir hastanın hastane bahçesinde bekletilmesine benziyor" dedi.

Sektör temsilcileri: Sorun KHK ile çözülebilir

Selahattin Onur/TÜMMER Başkanı: Şu anda yeni sahalara giremiyoruz çok büyük sıkıntı var. Yasal düzenleme ne zaman biter belli değil. Krize ek olarak bir de bu sorunun çıkması sıkıntıyı büyütüyor.

Muhterem Köse/Altın Madencileri Derneği Genel Koordinatörü: Kanun değişikliği Meclis'ten geçirilerek boşluk doldurulmalı. Madenciler en verimli dönemde sondaj yapamıyor, çalışamıyor.

Cemil Ökten/Genç Maden İşletmecileri Derneği Başkanı: Danıştay'ın kararı orman alanlarının madencilik faaliyetlerine kapanmasına neden oldu. Tartışmaların sona ermesi için Enerji Bakanlığı, Çevre ve Orman Bakanlığı, yerel yönetimler, sivil toplum örgütlerinin de içinde yer aldığı bir çalışma ile ortak bir mevzuat oluşturulmalı.

Haberin tüm ayrıntıları bugünkü DÜNYA Gazetesi'nde