”Mağduriyet, MB'nin fahiş faiz oranından kaynaklanıyor”

Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Engin, kredi kartlarından kaynaklı tüketici mağduriyetlerinin temel nedenlerini değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

İSTANBUL - Tüketici Örgütleri Federasyonu Genel Başkanı Fuat Engin, "kredi kartlarından kaynaklı tüketici mağduriyetlerinin temel nedenlerinin başında, Merkez Bankası tarafından açıklanan kredi kartı fahiş akdi/temerrüt faiz oranının olduğunun net bir biçimde görüldüğünü" ifade etti.

Engin, yaptığı yazılı açıklamada, kredi kartlarından kaynaklı mağduriyetlerin ortaya çıkması ve boyut kazanmasındaki olumsuz etkenler ortadan kaldırılmadan, Türkiye'nin gündemini 10 yılı aşkın bir süredir meşgul eden kredi kartı sorununun çözüme ulaştırılmasının mümkün olmadığını belirtti.

Tüketici mağduriyetinin en önemli nedenlerinden birinin, faiz oranları olduğunu vurgulayan Engin, şunları kaydetti:

"4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun, 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve ilgili kanunları ihlal ederek, tüketici yurttaşları mağdur/istismar eden bankaların yasa/hukuk tanımaz uygulamaları ile Merkez Bankası tarafından 3 aylık aralıklarla açıklanan faiz oranları, var olan sorunları yaratmaktadır. Zaman zaman dile getirilen tüketicinin fırsatçı/istismarcı olması durumu ise yaşanan sorunların yüzde 2-3'ünü geçmemektedir.

Sözleşmelerin bir örneğinin tüketici yurttaşa verilmemesi, yargı kararlarına karşın, bu uygulamaya devam edilmesi, yasaya aykırı olarak tüketicinin kullandığı birden fazla kredi kartına tek limit yerine ayrı yüksek limitler tanınması, tüketici mağduriyetlerinin ortaya çıkmasının en önemli nedenleridir."

"Faiz oranlarının aşağı çekilmesi sorunun çözümüne katkı yapacaktır"

Dünyanın hiçbir ülkesinde kredi kartı faizlerinin, açıklanan enflasyonun 9-10 katı olmadığına dikkati çeken Engin, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ülkemizde açıklanan kredi kartı yılık faiz oranları, açıklanan yıllık enflasyon oranının dokuz/on katı olup, çoğu dönemlerde 10 katı bile aşmaktadır. Faiz oranlarının aşağı çekilmesi sorunun çözümüne çok önemli katkı yapacaktır.

Belirttiğimiz değişik uygulamalardaki faiz oranları incelediğimizde, kredi kartlarından kaynaklı tüketici mağduriyetlerinin temel nedenlerinin başında Merkez Bankası tarafından açıklanan kredi kartı fahiş akdi/temerrüt faiz oranının olduğu net bir biçimde görülmektedir.

Bu nedenle de Merkez Bankasının, 1 Ekim–31 Aralık tarihleri arasında ve sonraki dönemlerde uygulanacak kredi kartı faiz oranlarını belirlerken ülke gerçekleri ile tüketici taleplerini dikkate alarak aylık yüzde 2 oranını geçmeyen temerrüt faizi açıklaması bir zorunluluktur. Aksi durumda önceki örneklerde olduğu gibi, borçların yeniden yapılandırılmasını öngören kanun daha kaç kez çıkarılırsa çıkarılsın son uygulamada görüldüğü üzere sorunlar çözümlenmeyecek aksine mağduriyetler büyüyerek artacaktır."

Açıklamasında Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz'a da "seslenen" Engin, "Kredi kartından kaynaklı sorunların bir parçası olmaya devam etmeyin. 1 Ekim'den itibaren yeni dönem için açıklayacağınız kredi kartı faiz oranlarını sorun yaratmayacak düzeye çekerek mağduriyetlerin ortadan kaldırılmasına katkı sağlayın. Tüketiciler, Merkez Bankası yetkililerini sorunların sorumlusu olarak görmek istemiyorlar" ifadelerini kullandı.