Makedonya Başbakanı, Türkleri yatırıma davet ediyor

Makedonya Başbakanı Nikola Gruevsk, şirketlerin; gümrükten, KDV’den, hammadde vergilerinden ve ithalata yönelik yapılan tüm harcamalardan muaf tutulduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dilek TOPRAK

ESKİŞEHİR - Makedonya Başbakanı Nikola Gruevsk, Türk sanayicilerini ülkesine yatırıma çağırdı. Nikola Gruevsk, “Türkiye ile siyasi ve ticari ilişkilerimizi daha da arttırmak istiyoruz. Türk sanayici ve işadamlarını yatırım yapmak için Makedonya'ya davet ediyoruz” dedi.

Türkiye'ye ziyaretinin ikinci gününde Eskişehir Sanayi Odası ev sahipliğinde Rixos Otel’de düzenlenen Türkiye-Makedonya İş ve Yatırım Forumu'na Devlet bakanları Bil Pavlevski ve Furkan Cako ile beraberindeki heyetle katılan Nikola Gruevski, Makedonya'nın ciddi bir büyüme gösterip ekonomisinin her geçen gün daha iyiye gittiğine dikkat çekti.

Gruevski, “Makedonya, Avrupa'nın en düşük vergilerine sahip, özellikle lojistik ve enerji yatırımları için oldukça uygun bir ülke. Rusya hariç bütün Avrupa ile Serbest Ticaret Anlaşmamız var ve tüm bu devletlere gümrük ödeme sorunumuz yok. Doğu Çin’e nazaran daha düşük masraflarda üretim yapılabilir dolayısıyla Çin’le rekabet edebilecek yapıya sahibiz.” diye konuştu.

"4 saatte şirket kurabilirsiniz"

Makedonya hükümeti tarafından kurulan Teknoloji Kalkınma Sanayi Bölgelerinde çok özel şartlarda yatırım yapıldığını belirten Gruevski, konuşmasına şöyle devam etti:
“İlk 10 yıl boyunca şirketler kurumlar ve şahsi gelir vergilerinden muaf tutuluyor. Yatırım yapacak olan şirketler, gümrükten, KDV’den, hammadde vergilerinden ve ithalata yönelik yapılan tüm harcamalardan muaf tutuluyor. Buradaki arazileri şirketlere çok sembolik rakamlarla 99 yıllığına kiraya veriyoruz. Tüm alt yapı tamamıyla devlet tarafından hazırlanmış durumda. Yatırım yapan şirketlere devlet maddi olarak destek veriyor, yatırım büyüklüğü ve işçi sayısına göre yaklaşık 500 bin Euro’ya kadar yardım yapılmakta. Bürokratik süreç çok hızlı ilerliyor yani Makedonya’da 4 saatte şirket kurabiliyorsunuz”

Çok sayıda uluslararası firmanın yatırım yapma kararı aldığını ve hali hazırda üretim yapan firmaların da ikinci fabrikalarını açmaya başladığını aktaran Gruevski, “Makedonya 10 yıl önceki gibi değil, çok değişti ve artık tüm yatırımcıların ajandasında bulunan bir ülke haline geldi. Türk yatırımları ülkemiz tarafından büyük bir mutlulukla karşılanıyor. Özellikle Makedonya’da yatırım yapmış iş adamları ile görüşme yapmanızı istiyorum, onlar size en iyi şekilde tanıtacaktır” şeklinde konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir