Maliye, 'taşımacılıkta elektronik satış'a açıklık getirdi

Söz konusu bilgiler değiştirilemeyecek ve silinemeyecek şekilde saklanacak

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

ANKARA - Maliye Bakanlığı, bedeli kredi kartıyla ödenen taşımacılık, otomatik satış makineleri ile yapılan satışlar ve kapıdan yapılan satışlardaki iade işlemlerinde geçerli olan belge düzenine açıklık getirdi. 

Bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğine göre, bankalar tarafından çıkarılan kredi kartları ve banka kartları kullanılarak gerçekleştirilen geçiş işlemlerinde yolcu geçiş sayısı ve buna ilişkin tutarlar, banka tarafından kayıt altına alınacak. Yolcu geçişleri de gün sonunda bankaca raporlanacak. Bu bilgiler değiştirilemeyecek ve silinemeyecek şekilde muhafaza edilecek. 

Otomatik satış makineleri ile yapılan satışlarda, satışa ilişkin bilgiler makinenin hafızasından silinemeyecek ve değiştirilemeyecek şekilde kaydedilecek, bu bilgilere dışarıdan herhangi bir müdahale de yapılamayacak. Gün sonunda ise makineden günlük satış raporu alınabilecek. 

Otomatik satış makinelerinin herhangi bir düzeneğinin olmaması ve satışın para atılmak suretiyle yapılması halinde ise malın sevk edildiği tarihten itibaren azami 7 gün içinde satılan malları içerecek şekilde bir fatura düzenlenecek. 

 

Otoparklarda fişler tek nüsha

 

Elektronik sistemler kullanılarak gerçekleştirilen otopark işletmeciliğinde ise bedelin ödenmesi sırasında sistem yazıcıları tarafından tek nüsha olarak perakende satış fişi düzenlenecek. 

Ödeme kaydedici cihaz, mali hafızasında oluşan tüm bilgileri, enerji kesintisi olsa dahi hiçbir şekilde silmeden muhafaza edecek özelliklere sahip olacak. 

Kapıdan veya mesafeli sözleşme düzenlenerek yapılan satışlarda ise iade bölümünün de yer alacağı bir fatura düzenlenecek ve en az 2 örneği, malla birlikte müşteriye gönderilecek. 

Döviz veya kıymetli maden alım satımındaki belge düzenini de düzenleyen Tebliğ uyarınca, mükellefler, faaliyetleriyle ilgili olarak 1 Eylül 2008 tarihinden itibaren 'döviz ve kıymetli maden alım/satım belgesi'nin yanı sıra, 'döviz alım/satım belgesi ve kıymetli maden alım/satım belgesi'ni ayrı ayrı düzenleyebilecek. 

Tebliğin diğer hükümlerine göre de, denetimlerde alıkonulan sevk irsaliyesi, yolcu listesi ve irsaliyeli faturalar, bundan böyle vergi dairelerinde bulunan tarh dosyalarına konulmak üzere ilgili vergi dairelerine intikal ettirilmeyecek. 

Yurt içindeki müşteriler adına yabancı para biriminde düzenlenen faturalarda, yabancı ve Türk para birim tutarları yer alacak. Yabancı para biriminde düzenlenen faturada, Türk para birimi tutarı karşılığının bulunmaması halinde, mükellef adına 2. derece usulsüzlük cezası kesilecek.