Maliye Bakanı Ağbal: Bütçe dengemiz son derece iyi

Maliye Bakanı Ağbal, "Bütçe dengemiz son derece iyi. Bütçe açıkları bakımından Türkiye bir başarı hikayesine sahip. Türkiye'nin bugün en sağlam ekonomik parametrelerinden biri bütçedir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası'nda iş adamlarıyla bir araya geldi.

Ağbal, burada yaptığı "Türkiye Ekonomisi ve Reform Gündemi" konulu sunumda, ülkede huzur, birlik, beraberlik ve kardeşlik olduğu sürece Türkiye'nin sırtını kimsenin yere getiremeyeceğini söyledi.

Türkiye'yi geliştirip, kalkındıracaklarını anlatan Ağbal, şöyle konuştu:

"Son 15 yılda katettiğimiz mesafeye baktığımızda inanın kendimize güvenimiz geldi. Eskiden hep utanır, sıkılırdık 'Türkiye şöyle, yurt dışı böyle' diye. Şimdi Türkiye birçok bakımdan artık diğer memleketlerin çok önüne geçti. Bunu milletçe, hep beraber yaptık. Millet destek verdi biz de iktidar olarak bugünlere geldik. Yeter mi? Yetmez daha iyi noktalara gelmemiz, ülkeyi büyütüp, kalkındırmamız lazım ve her alanda ülkenin büyümesi lazım. İnşallah o gayret içerisinde çalışıyoruz."

Ağbal, küresel ekonomideki değişimin Türkiye'nin mutlaka ve mutlaka yönünü Doğu'ya da dönmesi gerektiğini gösterdiğini vurgulayarak, "Bugün artık zenginliğin, üretimin, bilginin kaynağı Batı'dan daha çok Doğu ve ciddi anlamda Uzak Doğu'da büyüyen ve gelişen ekonomilerin olduğunu da söyleyelim." dedi.

"Bütçe dengemiz son derece iyi"

Ağbal, "2016'nın ikinci yarısından itibaren kamu maliyesinde birinci önceliği büyümeye verdik. Bütçe dengemiz son derece iyi. Bütçe açıkları bakımından Türkiye bir başarı hikayesine sahip. Türkiye'nin bugün en sağlam ekonomik parametrelerinden biri bütçedir. Borcu milli gelire oranı bakımından son derece iyi durumdayız. Ama ekonominin yavaşladığı dönemlerde kamu maliyesinin ekonomiyi canlandıracak, tekrar büyüme trendine sokacak inisiyatifler alması gerekiyor. Onun için geçen yıl ağustos ayından itibaren çok sayıda tedbir aldık ve bunların sonuçlarını da görmeye başladık." dedi.

"Devletle vatandaş arasındaki hukuku güçlendireceğiz"

Bakan Ağbal, mükelleflerin denetimine ilişkin şunları kaydetti:

"Artık bir vergi incelemesine başlamadan önce belirlediğimiz alanlarda mükellefe soracağız. 'Biz böyle bir yanlışı bulduk, bize göre yanlış gibi gözüküyor ama siz ne diyorsunuz' izah isteyeceğiz. Eğer mükellef kendiliğinden gelir o izahta bulunursa bizi tereddütte düşüren konuyla ilgili incelemeye hiç başlamayacağız. Dolayısıyla mükellefle helalleşeceğiz ve o işi orada bitireceğiz. Bu da mükellefimiz üzerindeki denetim baskısını ortadan kaldıracak. En son yaptığımız yeni yapılandırma kanunu içerisine yeni bir şey getirdik. İyi gününde vergi borcunu ödeyen bir mükellefimiz zor duruma düştüğünde artık genel bir yeniden yapılandırma kanununa ihtiyacı olmaksızın borcunu daha kolay şartlarda ödeme imkanına kavuşacak. Bir mükellef iyi gününde borcunu ödemişse, uyumluysa o takdirde o mükellef kötü duruma düştüğünde ilk el uzatması gereken devlet olmalı. Bu fikirden hareketle bir kanun getirdik. Bundan sonra inşallah bir mükellefimiz 'Artık ben zor durumdayım, iyi günümde de borçlarımı ödemişim' dediği zaman faizlerini, teminatlarını düşüreceğiz vadeyi de 5 yıla kadar uzatacağız. Yeter ki mükellefimiz yaşasın, o işletme ayakta kalsın, işler devam etsin. Böylelikle devletle vatandaş arasındaki hukuku da güçlendirmiş olacağız."