”Maliyetleri, rekabetçi fiyatlara çekmek zorundayız”
TİM Başkanı Büyükekşi, KOBİ'lerin maliyetlerini düşürmek için başka yollara başvurulması gerektiğini belirtti
İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, maliyetlerin girdi bağlamında düşürülemediği durumda, daha verimli işleme yoluyla maliyetlerin, rekabetçi fiyatlara çekilmesinin zorunlu olduğunu bildirdi.
İstanbul Kültür Üniversitesi tarafından "Küresel Dinamikler ve KOBİ'ler" temasıyla düzenlenen 5. KOBİ'ler ve Verimlilik Kongresinin açılışında konuşan Büyükekşi, küresel ekonomik krizin, değerli kağıtların, toplam üretilen ürünlerin çok üzerinde olmasından kaynaklandığını belirtti.
Dünyadaki üretim miktarı ile değerli kağıtlar arasındaki uçurumun, üretim açısından kapatılmaması durumunda, bu krizin daha uzun yıllar gündemi meşgul edeceğini kaydeden Büyükekşi, ekonominin can damarı olan üretimin önemli bir kısmının yaratıcısının da KOBİ'ler olduğunu dile getirdi.
Büyükekşi, "Türkiye'nin de üretim gücünü, zenginlik ve refah yaratıcılığını KOBİ'ler üstlenmiştir. Bu nedenle Türkiye ancak KOBİ'lerinin gücü ölçüsünde kuvvetlidir" dedi. Türkiye'nin üretim konusunda bazı sıkıntılar yaşadığını ifade eden Büyükekşi, şöyle konuştu:
"Bu sıkıntılar kalite konusunda değil. Ne mutlu bize ki, kalite konusunda dünyanın en önde gelen üreticileri ile rahatlıkla rekabet edebiliyoruz. Bizim sorunumuz bu kaliteli ürünlerimizi, rakip üreticiler kadar düşük maliyete üretemiyor oluşumuzdan kaynaklanmaktadır. Bunda yüksek girdi maliyetleri, yüksek vergi oranları ve yüksek sosyal güvenlik harcamaları etkilidir. Maliyetlerimiz, KOBİ'lerimizin elinde olmayan bu gibi nedenlerden ötürü böylesine yüksek olunca, KOBİ'lerimizin maliyetlerini düşürmek için başka yollara da başvurmaları gerekiyor. Bunların başında da verimliliği artırmak gelmektedir. Maliyetleri girdi bağlamında düşüremiyorsak, onları daha verimli işleyerek maliyetlerimizi rekabetçi fiyatlara çekmek zorundayız."
"Verimliliğine yönelik yeni modeller geliştireceğiz"
KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan ise sanayicilerin küresel rekabette başarı elde etmek için pek çok alanda mücadele etmek zorunda kaldığını belirterek, ekonomide sıkıntıların yaşandığı dönemlerde özellikle KOBİ'lerin hızlı reaksiyon göstermesi ve kısa zamanda etkili tedbir alması gerektiğini kaydetti.
Alınacak tedbirlerden en önemli iki tanesinin verimlilik ve finansman yönetimi alanında olduğuna işaret eden Kaplan, finansman yönetiminin sadece girdi maliyetlerini düşürmekle sağlanamayacağını, özellikle enerji maliyetlerinin düşürülmesinde verimliliğin büyük önem taşıdığını dile getirdi.
Kaplan, "Eğer insanımızı Uzak Doğu'daki sanayi işçilerinin çalışma standartlarına düşürerek maliyet azaltmayı planlamıyorsak, KOBİ'lerimizi verimli çalışmaya yönlendirmek zorundayız" diye konuştu.
Verimlilik konusunun sadece ekonomik anlamda ele alınmaması gerektiğini vurgulayan Kaplan, "Çağdaş anlamda verimlilik, en yüksek kaliteyle, müşterilerin ve çalışanların en yüksek tatmin düzeyinde, en kısa zamanda, en az maliyetle ve en fazla üretmektir" dedi.
Kaplan, KOBİ'lerin verimliliğinin, ülkenin verimliliğinde önemli rol oynadığını belirterek, KOBİ'lerin bu alandaki en büyük sorunlarının, iş planına dayalı çalışma, yani yönetim sorunu olduğunu kaydetti.
KOSGEB olarak KOBİ'lerin enerji verimliliği danışmanlık ve eğitimi alanındaki faaliyetlerine destek sağlamak için mevzuatta düzenleme yaptıklarını aktaran Kaplan, "KOBİ'lerin enerji verimliliğine yönelik yenilikçi projelerini destekleyecek yeni modeller de geliştireceğiz" dedi.
"KOSGEB bütçesi yüzde 48 artırıldı"
Sanayi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Eyüp Şenol Ömeroğlu da küresel krizde Türkiye'yi geleceğe taşıyacak doğru stratejilerin oluşturulmasının önemine işaret ederek, bu bağlamda sektörel ve coğrafi açıdan sanayinin ayrıntılı analizine olanak sağlayacak bir sanayi envanteri oluşturduklarını aktardı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de KOBİ'lerin ekonomideki payı ve öneminin giderek arttığını ifade eden Ömeroğlu, KOSGEB kanununda yapılacak değişiklikle destek verilen tabanı sadece imalatçı işletmelerden, hizmet ve ticaret alanında faaliyet gösterenleri de içerek şekilde genişleteceklerini söyledi.
Ömeroğlu, "Hazine'de KOSGEB'e sağlanan yardım 2008 yılında 95 milyon YTL iken, bu destek 2009 yılında yüzde 117'lik artışla 205 milyon YTL'ye yükseltilmiştir. KOSGEB'in 2008 yılında 222 milyon YTL olan bütçesi de, yüzde 48'lik artışla 2009 yılında 330 milyon YTL'ye çıkarılmıştır" diyerek, KOSGEB aracılığıyla KOBİ'lere sağlanan destekler hakkında bilgi verdi.
İnsana ve teknolojiye yapılan yatırımların verimliliği artırmada en önemli faktör olduğunu kaydeden Ömeroğlu, Türkiye'de iş yapış şekillerinin bir dönüşümden geçtiğini, kamu yönetiminin de bu dönüşüme uyum sağlamaya çalıştığını ve bilişim, teknoloji, Ar-Ge alanında KOBİ'lere destekler sağladığını aktardı.
"Önde giden ülkeleri yakalamak için fırsat"
"Reel sektörün Kriz Değerlendirmesi ve 2009 Yılı Beklentileri" konulu oturumda konuşan Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ahmet Nakkaş da içinde bulunulan dönemde KOBİ'lerin yaşamsal varlıklarını sürdürebilmesi için, KOBİ'lerin çarklarının çalışabilir bir sistemde devam etmesini sağlayacak tedbirlerin hayata geçirilmesinin büyük önem taşıdığını kaydetti.
Krizin, bir sistemin bozulduğuna işaret ettiğini, yeni bir sistemin ortaya konması için de önemli bir fırsat oluşturduğunu ifade eden Nakkaş, bütün dünyada yaşanan bir kriz söz konusu olduğu için Türkiye'nin tekrar toparlanarak, reformist adımları atması, somut kalıcı tedbirleri hayata geçirmesi için de bir olanak olduğunu söyledi. Nakkaş, "Türkiye açısından kendinden önde giden ülkeleri yakalamak için de bir fırsat. Ancak bu yolu açabilecek bir sistemin de ortaya konması lazım" dedi.